Çin'in Hong Kong seçimleriyle ilgili kararı

Çin'in Hong Kong seçimleriyle ilgili kararı

Çin Devlet Başkanı Şi, Hong Kong'la ilgili temel politikaların değişmeyeceğini belirtti

PEKİN (AA) - Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, merkezi hükümetin Hong Kong'la ilgili temel prensip ve politikasının "değişmediğini ve değişmeyeceğini" söyledi.

Şi, başkent Pekin'de Hong Kong'un sanayi ve iş çevrelerinden yetkilileri kabulünde, Hong Kong'un 1997'de Çin'in ana kesimine tekrar bağlanarak, "Bir ülke, iki sistem" politikasının sağlıklı bir şekilde uygulamaya konulduğunu belirtti.

Hong Kong'un kendi refah ve istikrarını koruduğunun altını çizen Şi, "Bir ülke, iki sistem"in temel bir devlet politikası olduğunu vurguladı. 

Şi, bu politikanın sadece milletin değil, aynı zamanda Hong Kong'un da uzun vadeli çıkarlarına uygun olduğunu savunarak, bu durumun yabancı yatırımcıların da kazançları doğrultusunda olduğunu ifade etti. 

Merkezi hükümetin Hong Kong'la ilgili temel prensip ve politikasının "değişmediğini ve değişmeyeceğini" aktaran Şi, "Merkezi hükümet bir ülke iki sistem politikası ile temel kanunu sapmadan uygulayacak ve Hong Kong demokrasisinin istikrarlı gelişimini destekleyecek" dedi.

Çin Devlet Başkanı Şi, Hong Kong'taki tüm çevrelerin bölgenin daha iyi bir geleceği olması için çaba göstermesini umduğunu dile getirdi.

 

-Hong Kong'ta öğrenci protestosu

 

Öte yandan, Hong Kong'ta üniversite öğrencileri 2017'de yapılacak Hong Kong özel yöneticisi seçiminde Pekin yönetiminin kısıtlamalarına tepki için derse girmeme eylemine başladı.

Hong Kong basınında yer alan haberlerde, binlerce öğrencinin Hong Kong'taki Çin Üniversitesi'nde toplanarak Pekin yönetimini protesto ettiği bildirildi. Öğrencilerin Hong Kong'taki "Demokrasi hareketi''ni simgeleyen beyaz tişörtler giyerek, üzerine sarı kurdelalar iliştirdikleri kaydedildi.

Çin Ulusal Kongresi (NPC) Daimi Komitesi, geçen ay, 2017'de yapılacak Hong Kong özel yöneticisi seçiminde adayların geniş temsilli bir komite tarafından seçilmesine karar vermişti. Kararın ardından bölgedeki "tam demokrasi" yanlıları Pekin yönetimini protesto etmiş ve "sivil direniş" başlatacaklarını açıklamıştı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı