Çin’den Tayvan ile ilişkilerini kesen Burkina Faso’ya övgü

Çin’den Tayvan ile ilişkilerini kesen Burkina Faso’ya övgü

Çin Dışişleri Bakanlığı:- "Burkina Faso'nun Tayvan ile sözde diplomatik ilişkilerini kesmesini takdirle karşılıyoruz"

PEKİN (AA) - Çin Dışişleri Bakanlığı, Burkina Faso'nun Tayvan ile "sözde diplomatik ilişkilerine" son vermesini takdirle karşıladıklarını bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang yaptığı yazılı açıklamada, Burkina Faso yönetiminin Tayvan ile "sözde diplomatik ilişkilerini" kesmesini takdir ettiklerini belirterek, Afrika ülkesinin bu kararıyla, tek Çin ilkesi konusunda uluslararası toplumun genel bir konsensüse ulaştığını teyit ettiğini vurguladı.

Halihazırda Çin ve Afrika'nın kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda iyi bir eğilim yakaladığını dile getiren Sözcü Lu, son yıllarda Sao Tome ve Principe ve Gambia'nın da Çin-Afrika ilişkileri çerçevesinde diplomatik ilişkilerini normalleştirdiğine dikkat çekti.

Lu, "Burkina Faso'nun bir an önce tek Çin prensibi temelinde Çin-Afrika dostluğu iş birliği ailesine katılmasını memnuniyetle karşılarız." ifadelerini kullandı. Lu ayrıca söz konusu gelişmelerin tek Çin ilkesinin durdurulamaz bir eğilim olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Öte yandan Burkina Faso’nun Çin ile ilişkilerini ne zaman tesis edeceğine yönelik bir açıklama yapılmadı.

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Çin'i uluslararası toplumda sadece kendilerinin temsil ettiğini savunuyor ve Tayvan'ın, bağımsızlık ilan etmesi halinde askeri güçle müdahale edebileceğini belirtiyor.

Diğer yandan Tayvan'da iktidarda olan tabanı bağımsızlık yanlısı Demokratik Gelişim Partisi lideri Tsai Ing-wen, "Tek Çin İlkesini" içeren 1992 konsensüsüne bağlı olmadığı gerekçesiyle Pekin yönetiminin sert tepkilerine hedef oluyor. Çin, Tsai'nin liderliğe başladığı 2016'dan bu yana Taipei yönetimine ekonomik ve siyasi yaptırımlar uyguluyor.

Tayvan’da Tsai iktidara geldiğinden bu yana Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesen ülke sayısı 5’e yükseldi. Tsai döneminde Gambia, Sao Tome ve Principe, Panama, Dominik Cumhuriyeti ve Burkina Faso diplomatik ilişkilerini keserken, Tayvan’ı bağımsız bir ulus olarak tanıyan ülke sayısı ise 18’e geriledi.

Çin'de 1949'da Mao Zıdong'un iktidara gelmesi üzerine bazı hükümet üyeleri, Tayvan'a kaçarak adada bağımsızlık ilan etmiş ve milliyetçi Çin olarak da adlandırdıkları Tayvan'ı kurmuşlardı. Ancak Çin, Tayvan'ın bağımsızlığını kabul etmemişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :