Çin'den Kuzey Kore ile müzakere önerisi

Çin'den Kuzey Kore ile müzakere önerisi

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu: "Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili sorun sadece müzakere ve istişare yoluyla çözüme ulaşabilir"

PEKİN (AA) - Çin, Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili sorunun sadece müzakere ve istişare yoluyla bir çözüme kavuşturabileceğini bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, olağan basın toplantısında, ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper'in, Washington yönetiminin Kuzey Kore'yi nükleer silahsızlanmaya ikna etme çabası hakkında kullandığı "umutsuz bir girişim" değerlendirmesine ilişkin, "Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili sorun sadece müzakere ve istişare yoluyla çözüme ulaşabilir." yorumunu yaptı.

Lu, Altılı görüşmelerin, Kuzey Kore'nin nükleer silahlanmadan vazgeçilmesi için yapıldığını hatırlatarak, Çin'in, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması, barış ve istikrarı için çabaladığını belirtti.

Kuzey Kore'nin kendisini kuşatma altında hissettiğini ve "paranoyak" bir tutum içinde olduğunu belirten ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Clapper, ABD'nin Kuzey Kore'yi nükleer silahsızlanmaya ikna etme çabasının "umutsuz bir girişim" olduğunu söylemişti.

Birleşmiş Milletler, Kuzey Kore'nin 2006 yılının ekim ayında yaptığı ilk nükleer silah denemesinden sonra Pyongyang yönetimine karşı askeri ve ekonomik yaptırımlar uygulanması kararı almıştı.

Yaklaşık 1 yıl süren görüşmelerin ardından taraflar arasında anlaşma sağlanmış ve Pyongyang yönetimi, insani yardım ve diplomatik tavizler karşılığında Yongbyon'daki ana nükleer reaktörü kapatmayı kabul etmişti.

Ancak Kuzey Kore'nin daha sonra ABD, Güney Kore, Japonya, Çin ve Rusya'yı yükümlülüklerini yerine getirmemekle suçlaması üzerine anlaşma askıya alınmıştı.

Kuzey Kore, Ekim 2006'daki denemenin ardından Mayıs 2009, Şubat 2013 ve Ocak 2016'da nükleer silah denemeleri yapmıştı.

Kuzey Kore 9 Eylül'de 5'inci nükleer silah denemesini yapmış, bunun üzerine Güney Kore ve ABD'li yetkililer bu ülkeye daha fazla yaptırım uygulanacağını duyurmuştu. Güney Kore ordusu bunun, Pyongyang yönetiminin yaptığı "en büyük nükleer deneme" olduğunu ve 10 kilotonluk güce sahip denemenin 5,3 büyüklüğünde bir yer sarsıntısını tetiklediğini açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler, nükleer silah geliştirme programına sahip Pyongyang yönetimine herhangi bir balistik füze teknolojisini kullanmayı da yasaklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :