Çin'den Ayakkabı İthalatı Yüzde 28 Azaldı

Çin'den Ayakkabı İthalatı Yüzde 28 Azaldı

Türkiye'nin Çin'den gerçekleştirdiği ayakkabı ithalatı yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 28 azalarak 122,4 milyon dolara geriledi

ERDAL ÇELİKEL - Türkiye'nin Çin'den yaptığı ayakkabı ithalatı, bu yılın ocak-mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 28 azalarak 170 milyon dolardan 122,4 milyon dolara geriledi. 

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, toplam ayakkabı ithalatı söz konusu dönemde yüzde 20 gerileyerek, 244 milyon dolara düştü. 

En fazla ithalat 122,4 milyon dolarla Çin'den yapıldı. Geçen yılın ağustos ayında bu ülkeden yapılan ithalatta gümrük vergilerinin artırılması dış alımın gerilemesinde etkili oldu. Buna göre, Çin'den yapılan ithalat 2014 yılının ilk çeyreğine göre yüzde 28 gerileme gösterdi. 

Çin'in ardından en fazla ithalat yapılan ülke olan Vietnam'dan alınan ayakkabı tutarı da yüzde 6 azalarak 49 milyon dolardan 46 milyon dolara, Endonezya'dan yapılan ithalat yüzde 23 azalışla 26 milyon dolardan 20 milyon dolara indi.

 - "2023 hedefimizi 2,5 milyar dolara yükselttik"

Ayakkabı ithalatındaki düşüşü AA muhabirine değerlendiren Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, Türkiye'nin üretim konusunda Avrupa'da ilk sırada yer aldığını belirterek, "Yıllık 500 milyon çift üretim kapasitesine sahibiz. Yılın 4 ayında 13 yıl aranın ardından ihracat ,ithalatı geçti. Önümüzdeki dönemde kendi sektörümüzle ilgili dış ticaret açığını kapatacağız ve cari açığın düşmesine olumlu katkıda bulunacağız" dedi. 

Türkiye'nin önemli pazarları olan Rusya ve Ukrayna'da yaşanan sıkıntılar nedeniyle ihracatta küçük çaplı bir düşüş yaşandığını dile getiren Çetin, buna karşın Rusya'nın dibi gördüğünü ve bundan sonraki süreçte bu ülkenin ekonomisinde toparlanma beklediklerini söyledi. 

Bu yüzden bu yılın 3 çeyreğinden itibaren ihracat konusunda olumlu gelişmeler beklediklerini anlatan Çetin, "Sektör olarak önümüzdeki 5 yıllık dönem içinde 90 bin ek istihdam ve yüzde 30 büyüme tahmin ediyoruz. Bütün bu gelişmelerin yanında sektörün 2023 ihracat hedefi olan 2 milyar doları, 2,5 milyar dolara yükselttik" diye konuştu. 

Şanlıurfa'da Ayakkabı konusunda ihtisas organize sanayi bölgesi kurulmasına yönelik anlaşma imzaladıklarını belirten Çetin, Amasya'da da yıllık 20 bin çift üretim kapasiteli tesis kurulacağını ve böylece gelecek dönemde yabancı markaların Türkiye'de üretim yapacaklarını ifade etti. 

Kaynak:Haber Kaynağı