Çin'den ABD'ye Tayvan ile ziyaret kararı tepkisi

Çin'den ABD'ye Tayvan ile ziyaret kararı tepkisi

ABD senatosunun onayladığı Tayvan ile ABD arasında karşılıklı ziyaretlerin yapılmasını öngören karara Çin'den tepki geldi

PEKİN (AA) - Çin, ABD'nin Tayvan ile karşılıklı ziyaretlerin yapılması öngören kararına tepki gösterdi.

Çin Devlet Konseyi Tayvan İşleri Ofisi Sözcüsü An Fıngşan, yaptığı basın açıklamasında, ABD ile Tayvan arasında tüm seviyelerde ziyaretlerin yapılması, Tayvanlı yetkililerin ABD'de saygın koşullarda karşılanmasını öngören kararın Tek Çin İlkesi'ni ciddi şekilde ihlal ettiği savunarak, Washington yönetiminin bu hareketine kesinlikle karşı olduklarını belirtti.

Tayvan konusunda tutumlarının çok net olduğunu belirten Sözcü An, Tayvan’a "kendilerini güçlendirmesi için yabancılara güvenmemeleri” uyarısında bulunarak, aksi durumda ateşi üzerlerine çekeceklerini söyledi.

ABD ile Tayvan arasında karşılıklı ziyaretlerin yapılmasını ve Tayvanlı yetkililerin ABD’ye “saygın koşullarda" girmesini öngören karar, ABD senatosu tarafından önceki gün onaylanmıştı. Kararın yürürlüğe girmesi için sadece ABD Başkanı Donald Trump’ın imzası gerekiyor.

Çin'de 1949'da Mao Zıdong'un iktidara gelmesi üzerine bazı hükümet üyeleri, Tayvan'a kaçarak adada bağımsızlık ilan etmiş ve milliyetçi Çin olarak da adlandırdıkları Tayvan'ı kurmuşlardı. Pekin yönetimi "tek Çin" ilkesini benimseyerek, Çin'i uluslararası toplumda sadece kendilerinin temsil edebileceğini savunuyor.

Çin, Tayvan'ın, bağımsızlık ilan etmesi halinde askeri güçle müdahale edebileceği bir eyaleti olduğunu görüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :