Çin'de yabancı yatırımcılar hastane açabilecek

Çin'de yabancı yatırımcılar hastane açabilecek

Yabancı sağlık kuruluşları yerel ortağa ihtiyaç duymadan hastane kurabilecek

PEKİN (AA) - Çin'de Şanghay başta olmak üzere beş ayrı pilot bölgede yabancılar kendi yatırımlarıyla yerel ortağa ihtiyaç duymadan hastane açabilecek.

Çin Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, uygulamayla ülkedeki özel sağlık sektörünün daha da geliştirilmesinin amaçlandığı kaydedildi. Şanghay'ın yanı sıra Pekin, Tiencin şehirleri ile Ciangsu, Fucien, Guangdong ve Haynan eyaletlerinin de pilot bölgeler olarak değerlendirileceği belirtildi. 

Ülkede hastane kurmak isteyen yabancı yatırımcı ve sağlık kuruluşlarının başvurularını yerel yönetimler inceleyecek. Çin Tıbbı alanında yabancı sermaye olarak faaliyet göstermek isteyen sağlık kuruluşları için de sadece Makau, Tayvan ve Hong Kong'a izin verilecek. 

Çin Ticaret Bakanlığı, yabancı yatırımın en az ne kadar olacağı konusunda bilgi vermedi. 

Ülkede hastane ya da benzer sağlık kuruluşu kurmak isteyen yabancı yatırımcıların önceki yatırımlarını ya da deneyimini kanıtlaması gerekiyor. Bu kuruluşların yeni yönetim hizmetleri ve konseptleri başta olmak üzere yüksek teknoloji ve araçlara da sahip olması koşulu aranıyor.

- Sağlık sektöründeki sorunlar -

Çin'de sağlık sektöründe kırsal ve kentsel alanlardaki sağlık hizmetleri arasında uçurum ve sağlık sektöründe fonlama eksikliği gibi ciddi sorunlar bulunuyor. Ülke genelinde sağlık sektöründe yozlaşma ve suistimal vakaları sıkça görülürken, bu durumun yoksulların sağlık hizmetlerine erişimini zorlaştırdığı kaydediliyor.

Deutsche Bank'ın geçen haziranda hazırladığı rapora göre, Çin'de 2005'te 3 bin 200 olan özel hastane sayısı geçen yıl 11 bin 300'e kadar yükseldi. Ülke genelinde yabancı-yerel ortak yatırımlı hastanelerin sayısında yoğun bir artış olmasına rağmen hükümetin sağlık personelini kontrol eden uygulamaları ve yabancı doktorların ülkede tanınmasıyla ilgili kısıtlamaları nedeniyle bu hastanelerin doktor istihdamında sorun yaşadığı ifade ediliyor. 

Diğer yandan, ülke genelindeki özel hastaneler astronomik muayene ve tedavi ücretleri nedeniyle sadece belirli bir kesime hitap edebiliyor.

Çin Ticaret Bakanlığı'nın duyurduğu yeni uygulama öncesinde yabancı yatırımcılar Çin'de bir sağlık kuruluşu açmak istediğinde bunun sadece yüzde 70'ine sahip olabiliyordu. Bunun dışında Hong Kong, Tayvan ve Makau bölgeleri tamamen kendi sermayeleriyle hastane açabiliyordu. 

Kaynak:Haber Kaynağı