Çin'de tutuklu Uygur akademisyen İlham Tohti'nin yargılanması

Çin'de tutuklu Uygur akademisyen İlham Tohti'nin yargılanması

Tohti'nin yargılaması sona ererken, mahkeme kararı daha sonra açıklayacak

PEKİN (AA) - Çin'de ''bölücülük'' suçlamasıyla yargılanan tutuklu Uygur akademisyen İlham Tohti'nin duruşmasının sona erdiği bildirildi. 

Şinhua ajansının haberine göre, Çin'in batısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Urumçi Orta Halk Mahkemesi'nde İlham Tohti'nin ''bölücülük'' suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci gününde  duruşmanın sona erdi.

Diğer yandan Urumçi Halk Mahkemesi'nde görülen davanın halka açık yapıldığı ve iki avukatın Tohti'yi müdafaa ettiği ifade edildi.

Mahkeme kararının daha sonra açıklanacağı belirtilirken, dava süreciyle ilgili detaylı bilgi verilmedi.

Mahkemenin ilk gününde Tohti, hakkındaki ''bölücülük'' iddialarını reddetmişti.

ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkelerden en az dokuz kişilik Batılı bir diplomat heyetinin, duruşmanın ilk gününü izlemek istediği ancak içeriye alınmadığı belirtilmişti. İnsan Hakları İzleme Örgütü yetkilileri, Tohti’nin suçlu bulunması durumunda 15 yıl ya da ömür boyu hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceğini ifade ediyor.

Pekin'deki Minzu Üniversitesinde ekonomi profesörü olan 45 yaşındaki Tohti, "muhalif tutumu nedeniyle" daha önce de birkaç kez polis tarafından gözaltına alınmıştı. Tutuklamanın ardından Batı dünyası, Tohti'nin insan hakları ve özgürlükleri kapsamında serbest bırakılması için çağrıda bulunmuştu.

Ülkenin kuzeybatısında bulunan Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'deki bir gözaltı merkezinde tutulan Tohti, "bölücü fikirler yaymak, bölücü faaliyetler içinde bulunmak ve etnik düşmanlığı körüklemekle" suçlanıyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı