Çin'de tutuklu bulunan Uygur akademisyen Tohti

Çin'de tutuklu bulunan Uygur akademisyen Tohti

Çin, tutuklu bulunan Uygur akademisyen Tohti hakkında Pekin yönetimini eleştiren ABD'ye tepki gösterdi:

PEKİN (AA) - Çin, tutuklu bulunan Uygur akademisyen İlhami Tohti ile ilgili açıklama yapan ABD'ye, "Hatasını düzeltmeli ve Çin'in iç meseleleri ile alakalı herhangi bir şey yapmayı ve söylemeyi bırakmalı'' diye seslendi.

İlhami Tohti'nin durumundan derin endişe duyduklarını belirten ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, Tohti'nin insan hakları ve özgürlükleri kapsamında serbest bırakılması için Çin'e çağrıda bulunmuştu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley, bu durumdan memnun olmadıklarını ve bu söylemlere şiddetle karşı çıktıklarını vurgulayarak ABD'ye "hatasını düzeltmesi ve ABD'nin Çin'in iç meseleleriyle alakalı herhangi bir şey yapmayı ve söylemeyi bırakması" çağrısını yaptı.

 İlhami Tohti hakkındaki davanın yasalara uygun şekilde devam ettiğinin altını çizen Hong, sözde ''insan hakları'' ve ''özgürlük'' kılıfı altında Çin'in egemenliğine sebepsiz müdahalede bulunarak Çin'in hukuki yaptırım ve adli uygulamalarıyla ilgili ABD'nin sorumsuz açıklamalar yaptığını savundu.

Tohti, ocak ayında başkent Pekin'deki evinden emniyet güçlerince götürülerek gözaltına alınmış, bilgisayarları, cep telefonları ve bazı akademik çalışmalarına el konulmuştu.

Ülkenin kuzeybatısında bulunan Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'deki bir gözaltı merkezinde tutuklu bulunan Tohti'ye, "bölücü fikirler yaymak, bölücü faaliyetler içinde bulunmak ve etnik düşmanlığı körüklemek" suçları isnat ediliyor.

Pekin'deki Minzu Üniversitesinde etnik unsurlar üzerinde çalışan 45 yaşındaki Tohti, "muhalif tutumu nedeniyle" daha önce birkaç kez polis tarafından gözaltına alınıp serbest bırakılmıştı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı