Çin'de "sanal dedikodu" suçundan 197 kişiye ceza

Çin'de "sanal dedikodu" suçundan 197 kişiye ceza

Çin'de internet ortamında önemli olaylar hakkında "yalan ve yanlış bilgi yaydıkları" gerekçesiyle 197 kişi cezalandırıldı.Şinhua ajansının Çin...

Çin'de internet ortamında önemli olaylar hakkında "yalan ve yanlış bilgi yaydıkları" gerekçesiyle 197 kişi cezalandırıldı.

Şinhua ajansının Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı'na dayandırarak verdiği haberde, sanal ortamda Çin Borsası, Tiencin kentindeki patlama ve son dönemdeki birçok önemli gelişmeye ilişkin halk arasında panik oluşturacak, halkı yanıltıcı yalan ve yanlış bilgi paylaşımında bulunanların cezalandırıldığı belirtildi.

Çin polisinin internet ortamındaki bu paylaşımlara ilişkin özel bir çalışma yürüttüğü, bu kapsamda 165 sanal hesabın kapatıldığı aktarıldı.

Haberde yer verilen bakanlık açıklamasında, internette "Tiencin patlamasında en az bin 300 kişinin öldüğü, Çin Borsası'ndaki düşüş nedeniyle bir kişinin intihar ettiği gibi yalan söylentilerin" paylaşıldığı ifade edildi. Açıklamada, sanal ortamdaki ihlallere karşı hukuki önlemlerin daha da sıkılaştırıldığı ve internet operatörlerine "siber düzenin sağlanması" konusunda çağrı yapıldığı kaydedildi.

Tiencin'deki patlama olayına ilişkin "yanlış bilgilerle halkı arasında panik oluşturan ve kışkırtıcı paylaşımlarda bulunan" yaklaşık 50 internet sitesinden 18'i tamamen kapatılmış, 32'sinin de ağ hizmeti askıya alınmıştı.

Bu arada, Tiencin kentinin liman bölgesinde tehlikeli maddelerin tutulduğu lojistik deposunda 12 Ağustos'ta meydana gelen patlamada ölü sayısının 150'ye çıktığı açıklandı. Hastanede tedavi altındaki yaralılardan 20'sinin durumunun kritik olduğu ve 23 kişinin de halen arandığı ifade edildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı