Çin ve Filipinler arasındaki Güney Çin Denizi gerginliği

Çin ve Filipinler arasındaki Güney Çin Denizi gerginliği

Filipinler Devlet Başkanı Duterte, Filipinli balıkçılara uygulanan Güney Çin Denizi'ne giriş yasağının kısa zamanda kaldırılacağını umut ettiğini açıkladı

ZAMBOANGA CITY (AA) - Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Filipinli balıkçıların çok yakında tekrar Güney Çin Denizi'ne girişine izin verilebileceğini söyledi.

"Inquirer" haber sitesinde yer alan habere göre, Duterte, Pekin ziyareti sonrası tayfundan etkilenen Tuguegarao'ya yaptığı ziyareti sırasında, balık yönünden zengin denizlere giriş yasağının kısa sürede kalkabileceğini açıkladı.

Pekin'de yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini söyleyen Duterte, "Savaş hakkında konuşmadık. Birbirimize nasıl yardımcı olabileceğimizi konuştuk. Birkaç gün daha bekleyeceğiz, bu sürede balıkçılarımızın da balık yönünden zengin bölgelere girişine izin verilebilir." ifadelerini kullandı.

Duterte, Pekinde yaptığı ikili görüşmeler sırasında, Filipinli balıkçıların Güney Çin Denizi'ne girişi konusunun gündeme geldiğini ve Çinli yetkililerden birkaç gün içinde olumlu bir karar beklediğini sözlerine ekledi.

Pekin yönetimi, yer altı kaynakları açısından zengin Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da aralarında bulunduğu bölge ülkeleriyle egemenlik tartışmaları yaşıyor. Bölge üzerinden yapılan gemi taşımacılığıyla dünya genelinde her yıl yaklaşık 5 trilyon dolarlık ticaret gerçekleşiyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :