Çin dünyanın en büyük radyo teleskobuna yeni laboratuvar ilave etti

Çin dünyanın en büyük radyo teleskobuna yeni laboratuvar ilave etti

PEKİN (AA) - Çin dünyanın en büyük radyo teleskobu Tienyen’e (Gök Gözü) yeni astronomi laboratuvarı ekledi.Şinhua haber ajansı, yeni laboratuarın...

PEKİN (AA) - Çin dünyanın en büyük radyo teleskobu Tienyen’e (Gök Gözü) yeni astronomi laboratuvarı ekledi.

Şinhua haber ajansı, yeni laboratuarın ülkenin Guicou eyaletindeki Pingtang kasabasında bulunan 500 metre çapındaki Küresel Diyafram Radyo Teleskopu’nun (FAST) radio astronomi konusunda araştırma ve teknolojik gelişimini artırmak için kurulduğunu duyurdu.

"Gök Gözü" adlı teleskopa eklenen yeni laboratuvarın düşük frekanslı radyo astronomi alanında yurt içi ve dışından kaynaklar toplayacağı ve astronomi alanında yapılan araştırmalara önemli katkıda bulunacağı kaydedildi.

Çinli bilim adamları bu ay içinde teleskopa yeni bir alıcı eklemeyi de planlıyor. Alıcının teleskopun sinoptik gözlem kabiliyetini 5-6 kat artırması hedefleniyor.

Yapımına 2011 yılında başlanan Gök Gözü, yaklaşık bir milyar 200 milyon yüene (yaklaşık 180 milyon dolar) mal olmuş ve teleskop 2016’da faaliyete geçmişti.

Uzay alanında çalışmalarına ağırlık veren Çin, keşif aracı Çang’ı 4’ü bu yıl sonuna doğru, Çang’ı-5’i de gelecek yıl Ay’a göndermeyi planlıyor. Mars’a ilk keşif aracını 2020’de gönderecek Çin, 2029’da da Jüpiter’e keşif misyonu yollayacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :