Çin Dışişleri Bakanı Vang Lübnan'da

Çin Dışişleri Bakanı Vang Lübnan'da

Çin Dışişleri Bakanı Vang, Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, Meclis Başkanı Berri ve Lübnanlı mevkidaşı Basil ile bir araya geldi

BEYRUT (AA) - Çalışma ziyareti kapsamında Lübnan'a gelen Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Vang Yi, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Meclis Başkanı Nebih Berri ve Lübnanlı mevkidaşı Cibran Basil ile bir araya geldi.

Çin Dışişleri Bakanı Vang'ın Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Avn tarafından kabul edilmesinin ardından görüşmeyle ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada Avn'ın Çin Dışişleri Bakanı Vang ile bölgesel gelişmeleri değerlendirdiği belirtildi. Lübnan'ı ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konularda Pekin yönetiminin Beyrut'un yanında yer aldığını dile getiren Avn, ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi vurgusu yaptı.

Lübnan'ın en fazla ithalat yaptığı ülkenin Çin olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Avn, bunun ekonomik ilişkilerin arttırılması bağlamında enerji sağladığını söyledi.

Avn ayrıca, "Lübnan'ın bölgede karşılaştığı sorunları ve Suriye krizi nedeniyle Lübnan'a gelen mültecilerin ülkeye olumsuz etkisini" Çin Dışişleri Bakanı Vang'a aktardı.

Dışişleri Bakanı Vang'ın ise Avn'a, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Jinping'in "Çin ve Lübnan arasındaki dostluk bağları ikili ilişkilerin geliştirilmesini gerekli kılıyor." mesajını ilettiği ifade edildi.

Çin'in Lübnan'ın bağımsızlığı, egemenliği ve bütünlüğünü desteklediğini ifade eden Dışişleri Bakanı Vang, Pekin'in Suriye krizinin üstesinden gelebilmesi için Lübnan'a yardım sağladığını ve buna devam etmeye hazır olduğunu belirterek, her iki ülkenin de Suriye krizine yönelik siyasi çözüm sağlanması noktasında hem fikir olduğunu vurguladı.

Vang daha sonra Lübnanlı mevkidaşı Cibran Basil ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Lübnan Dışişleri Bakanı Basil, Lübnan'ın güneyinde istikrarın sürmesinde ve tüm Lübnan'a yayılan huzurun sağlanması noktasında Çin'in desteğinden dolayı Vang'a teşekkür etti.

Basil, Suriye'deki iç savaşın Lübnan'a çok sayıda mülteci taşıdığını ve bunun ülkenin güvenliği, refahı ve geleceği için varoluşla ilgili bir tehdit oluşturduğunu dile getirerek, uluslararası topluma Suriye krizinin etkilerini taşıyabilmesi için Lübnan'a daha fazla yardım yapması çağrısında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanı Vang ise, Pekin'in Beyrut'a desteğinin devam edeceğini belirterek, "Suriye krizinin siyasi çözümle sona ermesi gerektiğini" vurguladı.

Vang son olarak Lübnan Meclis Başkanı Berri ile görüştü. Görüşmenin ardından yapılan yazılı açıklamada, bölgedeki son gelişmeler ve ikili ilişkilerin ele alındığı ifade edildi.

Vang'ın Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile de görüşmesi bekleniyor.










AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :