Çin Devlet Başkanı Şi, Pakistan'da

Çin Devlet Başkanı Şi, Pakistan'da

Çin Devlet Başkanı Şi:

Pakistan'a resmi ziyarette bulunan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, iki ülke arasındaki dostluğun bu yıl daha da pekişeceğini belirterek, "Çin-Pakistan ekonomik koridorunun Pakistan ve tüm bölgeye büyük yarar ve refah getireceğine inanıyorum" dedi

Pakistan Cumhurbaşkanı Memnün Hüseyin'in özel daveti üzerine Pakistan'da bulunan Çin Devlet Başkanı Şi'ye Pakistan devlet nişanı ödülü verildi.

Pakistan parlamentosunun ortak oturumunda da konuşan Şi Cinping, "Bu sene, dost ülke Pakistan ile dostluğumuzu daha da güçlendireceğimiz bir sene olacak. Bundan sonra ilişkilerimizi pekiştirmek için daha sık üst düzey toplantılar yapacağız" ifadesini kullandı.

Şi, Pakistan'ı "kardeş ülke" olarak tanımladı ve Çin halkının da Pakistanlıları sevdiğini, Pakistan'ın kalkınmasını tıpkı kendi ülkelerinin kalkınması gibi istediklerini söyledi. Şi, "Halklarımız arasındaki ilişkileri daha da canlandırmak için yüzer kişilik gruplar halinde karşılıklı ziyaretler düzenlemeliyiz. Önümüzdeki beş sene içerisinde iki bin Pakistanlı gencin çeşitli alanlarda eğitim almalarını sağlayacağız ve bin Pakistanlı kardeşimize dilimizi öğrenmeleri için imkan yaratacağız" diye konuştu.

Şi, imzaları atılan toplam 46 milyar dolar değerindeki "Çin-Pakistan ekonomik koridoru" projesi hakkında konuşurken, projenin Pakistan'a ve tüm bölgeye büyük yarar ve refah getireceğine inandığını dile getirdi. Şi, şöyle devam etti:

"Pakistan tarihi bir kalkınma şansı yakaladı. Sayın Başbakan Navaz Şerif'in ülkesini ekonomik olarak 'Asya kaplanı' haline getirmek için vizyonunu ve çabalarını takdir ediyorum. Çin halkı her zaman Pakistan halkının yanında olacak. Pakistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini her zaman koruyacağız. Pakistan, Çin'in desteği ile karşılaştığı her sorunun üstesinden gelecek. Pakistan onurlu ve cesur bir halka sahip muazzam bir ülke. Pakistan, son 60 yılda iç ve dış bir çok sorunla karşılaşsa da buna rağmen toprak bütünlüğünü ve egemenliğini korumayı, ekonomisini canlı tutmayı başardı. Aynı kaderi paylaşan dost ülkeler olarak halkımıza parlak bir gelecek inşa etmek için birlikte çalışacağız."

Pakistan'ın teröre karşı verdiği mücadelede gösterdiği fedakarlığı takdir eden Şi, Pakistan'ın bu konuda hep ön cephede yer aldığını, terörün her iki ülke için ortak tehdit olduğunu, terörle mücadelede Pakistan'ın kapasitesini artırmak için ülkesinin destek vereceğini söyledi. Şi, Pakistan ile güçlü bir ilişkinin Çin politikasında her zaman öncelikli olarak kalacağını kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı