Çin ÇKP'nin 19. Ulusal Kongresine hazırlanıyor

Çin ÇKP'nin 19. Ulusal Kongresine hazırlanıyor

Yaklaşık 89 milyon üyesiyle dünyanın en kalabalık partisi olan ÇKP'nin gelecekteki siyasi kadrolarının belirlendiği 19. Ulusal Kongresi yarın başlayacak- ÇKP Politbüro Daimi Komitesinin 7 üyesinden 5'inin emekliliğe ayrılması bekleniyor- Kongre nedeniyle

PEKİN (AA) - FUAT KABAKÇI - Çin, 1 milyar 300 milyondan fazla nüfusu yöneten ve ülke genelinde yaklaşık 89 milyon üyesi bulunan Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 19. Ulusal Kongresine hazırlanıyor.

Yaklaşık 89 milyon üyesiyle dünyanın en kalabalık partisi olan ÇKP'nin 2017-2022 yılları arasında görev yapacak siyasi kadrolarını belirleyeceği 19. Ulusal Kongresi yarın başlıyor.

Başkent Pekin’de bir hafta sürecek kongrede, ÇKP’nin Merkezi Komitesi, Politbüro ve Daimi Politbüro üyeleri belirlenecek.

ÇKP’nin 19. Ulusal Kongresi’ne katılmak üzere köy, kasaba, kent, eyalet, özerk bölgelerdeki parti sekreterlikleri ve etnik grupların temsilcilerinden 2 bin 287 delege seçildi.

Kongrenin açılış töreninin yapılacağı Pekin’deki Büyük Halk Salonu’nun çevresi ve Tienanmen Meydanı, sivil girişlere kapatıldı. Kongreyi takip etmek için yerli ve yabancı 3 bin 68 gazeteci akredite oldu.

- Ulusal Kongre öncesi parti tüzüğüne rötuş

ÇKP, 53 maddeden oluşan, parti üyeliği, parti disiplini, parti denetim organları gibi önemli içeriklerin yer aldığı ve 1982’de kabul edilen parti tüzüğünde kongre öncesinde değişiklik yapacak. Parti tüzüğünde yapılacak değişiklikle ilgili herhangi bir ayrıntı paylaşmadı.

İç tüzükte her ulusal kongre öncesi değişikler yapılabiliyor.

Partide 2002’den bu yana izlenen kurallara göre, emeklilik yaşı 68 olarak kabul ediliyor.

Uzmanlar, "parti tüzüğü değişimi kararı" ile emekli olacak devlet görevlilerinin bazılarının görev süresinin uzatılabileceği yorumunu yapıyor.

Buna göre 7 üyeli ÇKP Politbüro Daimi Komitesinin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Başbakan Li Kiçıang dışındaki 5 üyesinin emekli olması bekleniyor. Emekli olması beklenen üyeler, şöyle: 70 yaşındaki Hong Kong, Makau ve Bölgesel Yönetişimden Sorumlu Cang Dıciang, 72 yaşındaki Din işleri ve Etnik Azınlıklardan Sorumlu Yü Cıngşıng, 70 yaşındaki Parti İdeolojisi, Propagandası ve Organizasyonundan Sorumlu Liu Yünşan, 69 yaşındaki Yolsuzlukla Mücadele Kampanyasından sorumlu Vang Çişan ve 70 yaşındaki Ekonomi ve Finans İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Cang Gaoli.

- Aşamalı seçim sistemi

Beş yılda bir yapılan ve siyasi iktidarın değiştiği ÇKP ulusal kongreleri öncesinde ülke genelindeki idari birimler ve etnik bölgelerden 2 bin 300 civarına delege seçiliyor.

Delegeler arasından ÇKP Merkezi Komitesine 376 temsilci gönderiliyor. Bu temsilcilerin 191’inin oy kullanma hakkı bulunurken diğerleri yedek olarak tutuluyor. Temsilciler, ÇKP Politbürosuna 25 üye seçiyor.

Devlet başkanı ve başbakanın da dahil olduğu ve 5 ila 9 kişiden oluşan Politbüro Daimi Komitesi üyeleri de ÇKP Politbürosu üyelerinden belirleniyor. ÇKP Politbüro Daimi Komitesi, eski Devlet Başkanı Hu Cintao döneminde 9 kişiden oluşuyordu. Mevcut Devlet Başkanı Şi döneminde ise bu sayı 7 olarak belirlendi.

Ulusal Kongre, Merkezi Komite, Politbüro, Politbüro Daimi Komitesi her beş senede bir yenileniyor. Bu kapsamda ÇKP iç tüzüğünde yaş engeline takılanlar emekli edilirken, partiden ve bulunduğu resmi makamdan azline sebep olacak parti disiplin kurallarına riayetsizlik gösterenler, yolsuzluk, rüşvet ve çeşitli suçları işleyenler de ÇKP’den ve bulundukları kamu görevlerinden ihraç ediliyor. Bu makamlardan boşalan koltukların doldurulması bazen ÇKP'nin ulusal kongresine bırakılırken bazen de suç işleyenin yerine atama ile görevlendirme yapılıyor.

- Ulusal Kongre öncesi yoğun güvenlik önlemleri

Kongre nedeniyle başkent Pekin'de sıkı güvenlik önlemleri alındı. Kentte metro hatlarının giriş ve çıkışına askeri üniformalı güvenlik görevlileri yerleştirdi, metro içinde de biniş ve inişleri kontrol eden güvenlik görevlilerinin sayısı artırıldı. Güvenliğe yardımcı olmak isteyen vatandaşlara kırmızı kol bandı dağıtıldı.

Pekin Belediyesi, kongre öncesi yayımladığı bildiriyle bugünden başlayıp kongrenin bitiş saatine kadar kentte eğlence, spor ve reklam amaçlı, bireysel veya şirketler tarafından irtifası bin metre, hızı saatte 200 kilometre ve radarda görünen yüzeyi 2 metrekareden az, uçma kabiliyetine sahip araçların kullanımını yasakladı.

Yasak, drone, uçan balon, model uçak veya helikopter, motorlu veya motorsuz planör gibi uçma özelliğine sahip araçları kapsıyor. Yasağı ihlal edenler hakkında Pekin Kamu Güvenliği Birimi tarafından soruşturma açılacak.

- Kargolara x-ray denetimi

Yaklaşan kongre nedeniyle ülke genelinde de güvenlik kontrolü artırıldı.

Bu çerçevede e-ticaret firmalarının müşterilerine yolladığı kargolar, x-ray cihazlarından geçirilerek yola çıkarılıyor.

E-ticaret firmaları müşterilerine yolladıkları mesajlarda güvenlik önlemleriyle nedeniyle "kargonuz gecikebilir" uyarısı yapıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :