Çimento üretiminde yıl sonu tahmini 83 milyon ton

Çimento üretiminde yıl sonu tahmini 83 milyon ton

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tüzün:- "Türkiye'nin çimento üretim kapasitesi yıl sonunda 83 milyon tona yaklaşacak, klinker kapasitesi de 86 milyon ton civarında olacak. Türkiye yeteri kadar çimento kapasitesi yaratmıştır"-

ANTALYA (AA) - SERVET TÜMER - Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Şefik Tüzün, Türkiye'nin çimento üretim kapasitesinin yıl sonunda 83 milyon tona yaklaşacağını söyledi.

Tüzün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2016 ve 2017 yıllarında uluslararası kuruluşların tahminlerini yanıltarak ciddi bir ekonomik büyüme trendi yakaladığını belirtti.

İnşaat sektörünün ortalamanın üzerinde büyüdüğünü anlatan Tüzün, konut, altyapı ve kentsel dönüşümün bu büyümeye katkı sağladığını dile getirdi.

Sektörün geçen yıl yaklaşık 11,4 milyon ton çimento ihracatı gerçekleştirdiğini ifade eden Tüzün, 2017'de de bu rakam civarında bir ihracat beklediklerini bildirdi.

Tüzün, bu sektörde kişi başı tüketimin önemli bir gösterge olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de kişi başı tüketimin bin kilograma çıkacağını, ondan sonra bir dengeye ulaşacağını düşünüyoruz. Türkiye'nin çimento üretim kapasitesi yıl sonunda 83 milyon tona yaklaşacak, klinker kapasitesi de 86 milyon ton civarında olacak. Türkiye yeteri kadar çimento kapasitesi yaratmıştır. Bundan sonra sermayenin verimsiz kullanılmaması gerekir. Bu gerçeğin göz önünde bulundurularak yatırımları yönlendirmenin doğru olacağını düşünüyoruz."

- Beton yol yapımı

Tüzün, asfalt yerine beton yol kullanımına da özellikle son iki yıldır büyük önem verildiğini, bunun da sektöre katkı sağladığını söyledi.

Beton yol denildiğinde tekniğine, teknolojisine uygun yapılan bir yoldan bahsedildiğini anlatan Tüzün, uzun tünellerde beton yol kullanımını doğru bulduklarını belirtti. Tüzün, "Herhangi bir yangın durumunda asfaltın içinde bütün kullanıldığı için çok ciddi hayatsal riskler yaratabiliyor. Beton yol Türkiye'nin önünde yeni bir açılımdır. Bunun ciddi olarak değerlendirilmesi gerekir." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :