"Çılgın Proje" 2018'e damga vuracak

"Çılgın Proje" 2018'e damga vuracak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan tarafından güzergahı ilan edilen Kanal İstanbul, Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi olacak- Projenin ihalesinin, Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu koridorunda yapılacak çalışmaların tamamlanmasının ardından

ANKARA (AA) - ARİFE YILDIZ ÜNAL - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011'de açıkladığı, kamuoyuna "çılgın proje" olarak yansıyan ve güzergahı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından ilan edilen Kanal İstanbul, Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi olacak.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Kanal İstanbul Projesi'nde, yap-işlet-devret ile kamu özel iş birliği, diğer alternatifler dahil olmak üzere karma modeller değerlendirilecek.

Kanal İstanbul, Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi olacak.

İstanbul'un Avrupa yakasında Karadeniz'i Marmara ile bağlayacak yeni su yolu yapma projesinde hedef, İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafik yükünü azaltmak, tehlikeli madde taşıyan gemilerden kaynaklı oluşabilecek riskleri en aza indirmek, güzergahta kentsel dönüşümle çarpık yapılaşmayı ortadan kaldırmak şeklinde belirlendi.

Türkiye'nin, su yolu taşımasından kaynaklı konumunu güçlendirecek ve cazibesini artıracak proje kapsamında geçen yıl başlatılan sondaj çalışmaları yılın başında tamamlandı.

Projede, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Çevre ve Şehircilik, Orman ve Su İşleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı gibi birçok kurumla birlikte çalışılıyor.

Ülkenin önde gelen İstanbul Teknik, Boğaziçi, Orta Doğu Teknik ve Gazi Üniversitesi gibi üniversitelerinde alanında uzman öğretim üyeleri ve uluslararası uzmanlardan destek alınarak yapılan çalışmaların sonucunda, "Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu" koridoru, Kanal İstanbul Projesi için en uygun güzergah olarak tespit edildi. Yaklaşık 45 kilometre uzunluğundaki güzergah, beş alternatif arasında proje için en uygun bulunan güzergah oldu.

- Yapay adalar yapılması planlanıyor

Kanal içinde Karayolları Genel Müdürlüğünce inşa edilecek köprüler dışında acil durum rıhtımı yapılacak.

Kanal İstanbul Projesi'nde, yap-işlet-devret ile kamu özel iş birliği, diğer alternatifler dahil olmak üzere karma modeller değerlendirilecek. İhale süreçlerinin tamamlanmasının ardından bu yıl içinde yapım ihalesinin tamamlanarak inşaata esas çalışmalara başlanılması hedefleniyor.

Bu kapsamda ön proje Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca, uygulama projesi ise yapım ihalesini kazanan yüklenici firma tarafından hazırlanacak.

Kanal inşaatından çıkacak hafriyat malzemesiyle Marmara Denizi'ne yapay adalar yapılması, kömür ocaklarındaki çukurların doldurulması, rekreasyon alanları oluşturulması planlanıyor, söz konusu malzemenin ayrıca kıyı yapılarında kullanılması düşünülüyor.

- Depreme dayanıklı olacak

Proje kapsamında deprem riskleri bakımından 72 yıl, 475 yıl ve 2 bin 475 yıllık ortalama yenilenme süreleri dikkate alınarak yürütülen çalışmalar sonucunda ortaya çıkan ön raporda, tsunamiyle ilgili olumsuz bir etkinin olmayacağı belirlendi.

Proje alanında yaklaşık 25 yıllık rüzgar verileri kullanılarak modelleme çalışmaları yapıldı. Karadeniz ve Marmara Denizi girişlerindeki rüzgar ve derin deniz dalgaları incelendi. Kanal içinde gemi geçişleri nedeniyle oluşacak dalgaların kanal yan yüzeylerine etkisi en olumsuz senaryolara göre değerlendirildi. Detaylı çalışmalar halen devam ediyor.

Dünyanın en büyük projelerinden biri olacak Kanal İstanbul, kendine özgü inşaat ve mühendislik tekniğiyle yapılacak. Çalışmalarda, Panama, Süveyş, Kiel gibi yapay kanalların yapımı sırasında elde edilen deneyimlerden de yararlanılacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :