Çileli hayatın 40 yıllık suskunu: Necla Mursi

Çileli hayatın 40 yıllık suskunu: Necla Mursi

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Mursi'nin eşi Necla Mursi, eşiyle hayatını birleştirdiği Kasım 1978'de hayatının "en sıkıntılı ve çileli dönemine" adım attığını bilmiyordu - Mursi'nin Cumhurbaşkanlığı seçi

İSTANBUL (AA) - HÜSEYİN KABBANİ - Mısır'da 3 Temmuz 2013'te askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin eşi Necla Mursi, eşiyle hayatını birleştirdiği Kasım 1978'de hayatının "en sıkıntılı ve çileli dönemine" adım attığını bilmiyordu.

Necla Mursi, eşiyle birlikte eğitim amacıyla gittiği ABD'den dönüşünün ardından kendisini, Mısır'ın yaşadığı siyasi sorunlar ve sıkıntıların ortasında buldu.

Anavatana dönmenin getirdiği sevince rağmen eşinin "Müslüman Kardeşler Teşkilatı" (İhvan) üyeliğinden dolayı sık sık gözaltı ve tutuklamalara maruz kalması sebebiyle Mursi, sıkıntılarla dolu bir sürece girdi. 1990'lı yıllarda eski Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek rejimi karşıtı olmaları sebebiyle çocuklarının da gözaltına alınmaları hayatı yaşanmaz hale getirmişti.

Eş Mursi, Tunus'ta 2011 yılında başlayan Arap Baharı ateşinin Mısır'a sıçramasıyla gelişen olayların kendisini nasıl etkileyeceğinden belki de habersizdi. Muhtemelen, büyük ayaklanmayla gelen ve beklenen rejim değişikliğinin ardından yeni sistemde eşinin başrol oynayacağı da aklının ucundan geçmemişti.

Mursi'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmasıyla birlikte başlayan süreçte Necla Mursi her zaman eşinin yanında yer aldı, toplantılarında ve seçim kampanyalarında onu yalnız bırakmadı.

Mısır'da demokratik seçimlerle eşinin Cumhurbaşkanı olmasının ardından kendisine düşen First Lady'lik makamında medyadan uzakta kalmayı isteyen Mursi, daha çok mütevazı bir anne olarak yaşamını sürdürdü.

- Eşini 5 yılda iki kez görebildi

Necla Mursi, 2013 yılında askerin yönetime el koyması ve barışçıl gösterileri kanlı bir şekilde bastırmasıyla sonuçlanan darbe sırasında da eşine desteğini sürdürdü.

Görevinden uzaklaştırıldıktan sonra, önce bilinmeyen bir yere götürülerek alıkonulan daha sonra da tutuklanarak hapse mahkum edilen eşine gözlerden uzakta desteğini vermeye devam eden Mursi, 5 yıl içinde eşini yalnızca 2 kez görebildi.

Darbenin ardından yaşanan zor süreçte, eşi aleyhinde açılan davalarda suçlamaları reddeden Necla Mursi, sosyal medya hesabından da daima eşini destekleyen ve ona cesaret veren paylaşımlarda bulundu.

Halihazırdaki rejimin destekçileri tarafından yapılan suçlama ve karalamalara genellikle sosyal medya hesapları üzerinden cevap veren Mursi, büyük çoğunlukla ise sessiz kalmayı tercih etti.

- Mursi'ye yazdığı doğum günü mesajı: "Bize geri geleceksin"

Eşinin yanı sıra çocukları Muhammed ve Usame'nin de tutuklanmasının ardından Necla Mursi, hiçbir görüş beyan etmedi.

Eşi ve çocukları aleyhindeki suçlamalara cevap verme ihtiyacı duymayan Mursi, kendisini aynı dönemde dünyaya gelen ve her ikisine de Muhammed Mursi adları verilen torunlarına adadı.

Tabii bu süre içinde hiçbir zaman ümidini yitirmediğini zaman zaman ortaya koydu. Bunun en bariz örneği ise eşine ağustos ayındaki doğum gününde yazdığı mesaj oldu.

Eşinin doğum gününde yaptığı paylaşımında Mursi, "Mutlu yıllar, mutlu aylar, haftalar olsun. Her saatin, dakikaların ve saniyelerin mutluluk ve sağlık içinde geçsin. Allah şahidimdir ki, benim için güzel bir eş ve hocaydın." ifadelerini kullanmıştı.

Necla Mursi paylaşımlarında ayrıca şu ifadelere yer vermişti:

"Allah seni aziz, güçlü ve azametli kılsın. Tutsaklığını çözsün. Allah'a yemin olsun ki seni çok özledik. Ancak Allah'ın fazlı ve keremiyle bizden uzakta olmadın, çünkü sürekli aramızdaydın ve bizimle beraberdin. Allah'ın fazlı ve keremi seni bize yakında geri getirecek, ben bundan eminim".


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :