Çiftçiye yüksek verim için "altın" öneriler

Çiftçiye yüksek verim için "altın" öneriler

Diyarbakır Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce çiftçilere modern makine, doğru gübreleme ve sertifikalı tohum kullanarak yüksek verim elde etmeleri konusunda önerilerde bulunuldu- Müdür Atalar: "Sertifikalı tohumla bütün üretim materyalleri sabit tut

DİYARBAKIR (AA) - AHMET KAPLAN - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce hububat ekiminin hummalı bir şekilde devam ettiği Diyarbakır'da, çiftçilere modern makine, doğru gübreleme ve sertifikalı tohum kullanarak yüksek verim elde etmeleri konusunda önerilerde bulunuldu

Son yıllarda Türkiye'nin tarım alanında yaptığı atılımlarla modern tarım yapma konusunda ilerleme kaydeden çiftçiler, verimin artırılması ve maliyetin azaltılarak ekim yapmaları konusunda bilgilendirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, yürütülen çalışmalarla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyarbakır'da 4 milyon 800 bin dekarlık alanda eylül ayından başlayarak kasım ayı sonuna kadar buğday, arpa ve mercimek ekiminin yapıldığını kaydetti.

Atalar, bu alanın yaklaşık 3 milyon 800 bin dekarlık bölümünde buğday, 520 bin dekarda arpa ve 465 bin dekarlık alanda da mercimek üretiminin mevcut olduğunu anlatarak, şuan itibariyle yüzde 35 civarında ekimin gerçekleştiğini söyledi.

- "Çiftçiler, toprak analizlerini yaptırsın"

Çiftçilere yönelik tarımda daha yüksek verim elde etmeleri konusunda bilgilendirme çalışmaları yürüttüklerini kaydeden Atalar, ekim yapılırken atılması gereken adımların başında toprak analizinin geldiğini ifade etti.

Atalar, şöyle konuştu:

"Çiftçiler, mutlak suretle toprak analizlerini yaptırsın. Toprak analizi sonuçlarına göre, eksik görülen miktar kadar gübrelemenin yapılması da maliyeti düşürür ve verime pozitif bir katkısı olur. İl ve ilçe tarım müdürlüklerine uğramak kaydıyla toprak analizlerini yaptıktan sonra gübreleme yapılması hububat tarımı için önemli bir konudur."

- Sertifikalı tohum kullanmanın önemi 

Atalar, çiftçinin üründen tohumluk elde etmesi durumunda her yıl yüzde 10'luk bir verim kaybı yaşayacağına dikkati çekti.

"Sertifikalı tohumla bütün üretim materyalleri sabit tutulması durumunda dahi bu tohumun kullanılması verimi yüzde 25 artırmaktadır" diyen Atalar, aynı masrafla yüzde 25 daha fazla ürün almanın tek yolunun sertifikalı tohum kullanmak olduğuna işaret etti.

Atalar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sertifikalı tohumların çimlenme rakamları yüzde 96-98'dir. Fakat çiftçinin elindeki diğer tohumlarda yüzde 70-80'lik bir çimlenme oranı vardır. Bunun için çiftçi tarla boş kalmasın diye yüzde 25 daha fazla tohum kullanmak zorunda. Bu da bir maliyettir. Sertifikalı tohumda dekara 20-22 kilogram buğday yeterlidir. Fakat çiftçi kendi tarlasından elde ettiği buğdaydan tohumluk ayırdığı için 25 ile 30 kilogram civarında bir tohum kullanması lazım. Aksi halde tarla boş kalacaktır. Bu da aşağı yukarı dekar başına 5 kilogram buğdayın fazla atılması, 5 liranın fazla maliyet getirmesi demektir."

- Modern makine kullanımı

İyi bir ekimin yapılması için yağış ve toprağın tav durumunun yanı sıra kullanılan modern tarım aletlerinin de önemine vurgu yapan Atalar, kombine tohum ekim aracı (mibzer) kullanılması gerektiğini dile getirdi.

Uygun tohum yatağının hazırlanmasının önemine dikkati çeken Atalar, şöyle dedi:

"Yeni mibzerlerle tohum derinliğini 5-6 santimetre ayarlayabiliyoruz. Başka türlü derinlik ayarlanamıyor. Kimi çok derine giriyor kimi de yüzeysel kaldığı için kuşlar tarafından toplanıyor. Yüzde 50 hibe desteği sağladığımız bu makineler kullanıldığında daha uygun ekim gerçekleştirilmiş olacak. Bu mibzerler tohumu uygun derinliğe, gübreyi de uygun mesafeye bırakmak suretiyle burada kullanılan girdiler en iyi şekilde kullanılmış oluyor. Böylelikle iyi bir verim elde etmek için şartlar oluşturuluyor."

Atalar, çiftçilerden kendileriyle sürekli irtibat halinde olmalarını isteyerek, ellerinden gelen yardımı yapmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

- "Klasik ekim anlayışına sahip olan büyüklerimizi ikna edemiyoruz"

Bismil ilçesine bağlı Işıklar köyünde çiftçilik yapan Mehmet Cami Kaplan da tarlasının yarısını ektiğini geri kalan kısmının ekiminin sürdüğünü söyledi.

"Toprak analizlerimizi yapıyoruz. Ama analizlere göre gübre veremiyoruz. Niye diyecek olursanız, klasik ekim anlayışına sahip olan büyüklerimizi bu konuda ikna edemiyoruz" diyen Kaplan, şunları kaydetti:

"Verim konusunda sertifikalı tohumun faydasını görüyoruz. Sertifikalı tohumdan, kendi ürettiğimiz hububattan elde ettiğimiz tohumdan daha fazla verim elde ediyoruz. Dekar başına kendi tohumumuzdan tarlaya 26 kilogram ekerken, sertifikalı tohumda bunu 22 kilograma düşürüyoruz. Yağmurun iyi yağdığı yıllarda iyi, ama az yağdığı yıllarda az verim elde ediyoruz. Yağmura bağımlı durumdayız. Çünkü kuru tarım yapıyoruz."

- "Yeni çıkan mibzerler hidrolik sistemine sahip"

Çiftçi Veysi Kaplan ise yeni çıkan mibzerlerin eski mibzerlere daha iyi olduğunu ifade etti.

"Yeni mibzerler verim konusunda eski mibzerlere oranla daha iyi tohum ve gübreyi aynı derinliğe ve belli bir mesafeye bıraktığı için daha kaliteli verim alıyoruz. Yeni çıkan mibzerler hidrolik sistemine sahiptir. Eski mibzerlerin tohum serpmesi için bazı işlemlerini ip çekerek yapıyorduk" diyen Kaplan, şoför açısından da bir rahatlama sağladığını kaydetti.

Gübre fiyatlarının yüksek olmasından kendi tarlasını süremediğini, bu nedenle arazisini kiraya verdiğini dile getiren Kaplan, "Yağmurun az yağdığı yıllarda az verim elde ediyoruz. Doğa şartlarını bağımlı durumdayız. GAP'ın bir an önce bitmesini istiyoruz. Burada kuru tarım yaptığımızdan sulama yapılan arazilere göre yeterli verimi elde edemiyoruz" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :