“Çiftçinin kredi borçları ertelensin”

“Çiftçinin kredi borçları ertelensin”

CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, Konya çiftçisinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçlarının 1 yıl ertelenmesi için önerge verdi.

KOSKİ Genel Müdürlüğü’nden geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada aşırı sıcaklar ve kurak bir kış mevsimi geçirildiği vurgulanarak, su kaynaklarında kurumaların olduğunun belirtildiğini hatırlatan Bozkurt, Konya genelinde yeterli yağış olmadığı için ekili alanların da ihtiyacı olan suyu alamadığını,e kimi yapılan ürünlerin büyük çoğunluğu, zarar gördüğünü ifade etti.

Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede geçtiğimiz günlerde başta Konya’nın Ereğli ilçesine bağlı Aşağı Göndelen, Yukarı Göndelen, Yeniköy, Acıkuyu, Kamışlıkuyu ve Çiller köyleri olmak üzere, Karapınar ve Bozkır ilçelerini vuran dolu afetinin, silajlık mısır, danelik mısır, buğrday, arpa, şeker pancarı, ayçiçeği, domates, kavun, karpuz vb ekili alanlara büyük zarar verdiğini belirten CHP’li Bozkurt, kiraz üreticilerinin ise, alıcı bulamamaktan ya da masraflarını karşılayabilecek oranda satış yapamamaktan dert yandığını dile getirdi.

Önergesinde “Tüm bu sayılan sebeplerden ötürü, Konya çiftçisi zarara uğramış ve önemli ölçüde borç yükü altına girmiştir. Üreticiler Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden aldıkları kredilerin ertelenmesini talep etmektedir.” ifadelerine yer veren CHP’li Bozkurt, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde bir hasar tespit komisyonu kurularak Konya’da zarar gören üreticilerin borçlarının tespitinin yapılmasının ve geçmiş yıllarda da gerçekleştirildiği üzere, Bakanlar Kurulu kararıyla Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı gerçek ve tüzel kişilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine (TKK) olan kredi borçlarının 1 yıl ertelenmesinin düşünülüp düşünülmediğini sordu. Haber Merkezi