Çiftçilerin mağduriyetini KDK çözdü

Çiftçilerin mağduriyetini KDK çözdü

Eskikarsaklı Mahallesi'ndeki çiftçiler, borçları nedeniyle elektriğin kesildiği ve 4 yıldır topraklarında sulama yapamadıkları gerekçesiyle KDK'ye başvurdu- KDK'nin TEDAŞ ve Enerjisa Başkent Elektrik yetkilileri ile yaptığı görüşme sonucu ödeme planında a

ANKARA (AA) - Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), elektriğin kesilmesi nedeniyle 4 yıldır topraklarında sulama yapamadıklarını belirten çiftçilerin mağduriyetini giderdi.

KDK'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Ankara'nın Polatlı ilçesine bağlı Eskikarsaklı Mahallesi'ndeki çiftçiler, ödenmemiş faturalara karşılık elektriğin kesilmesi nedeniyle 4 yıldır topraklarında sulama yapamadıkları ve mahsul alamadıkları gerekçesiyle KDK'ye başvurdu.

Çiftçiler, Enerjisa Başkent Elektrik Perakende Satış AŞ'ye borçlarının şirket tarafından yapılandırma kanunları kapsamında taksitlendirilmesi ve yeniden enerji verilmesi taleplerini iletti.

Elektrik olmadığı için sulama sistemlerini çalıştırıp topraklarını sulayamadıklarını, hububatta verimin dekar başına 500/600 kilogramdan 80/100 kilograma düştüğünü, şeker pancarı, kuru soğan, kavun, karpuz ve mısır gibi ürünlerin de ekimini yapamadıklarını anlatan çiftçiler, icra ve haciz şerhleri nedeniyle hiçbir bankadan kredi alamadıklarını, tarımsal kredi ve hibe başvuruları yapamadıklarını belirtti.

Şikayet başvurusunu inceleyen KDK tarafından mağduriyet idareye iletilerek dostane çözüm girişimlerinde bulunuldu. KDK öncülüğünde konuya ilişkin TEDAŞ, Enerjisa Başkent Elektrik ve çiftçi kooperatifi yetkilileri ile toplantı gerçekleştirildi.

Görüşmeler sonucunda şirket yetkilileri ve kooperatif, ödeme planında anlaşma sağladı.

Kooperatif, böylece çeşitli tarımsal hibe ve kredilere de başvuru yapabilecek, ayrıca ilerleyen günlerde üretimin artması ile TEDAŞ'a borçlarını yapılandıracak.

- Çiftçilerden, Malkoç'a teşekkür ziyareti

Mağduriyetleri giderilen çiftçiler, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç'a teşekkür ziyaretinde bulundu.

Malkoç, konuyu incelediklerini ve güzel bir çalışma sonucunda Başkent Enerjisa Elektrik Perakende Satış AŞ ile dostane çözüme varıldığını söyledi.

Girişimleri ile icraya verilen borç tutarında indirim yapıldığını belirten Malkoç, "Borç takside bağlandı ve uygun bir ödeme planı yapıldı. Elektrikler de bağlanınca üretime geçildi, sulama imkanı arttı. Bu sene de bol bol ürün alacaklar inşallah. Vatandaşla idare arasında köprü görevi görüp bu hizmeti yerine getirdiğimiz için memnunuz." ifadelerini kullandı.

KDK'nin girişimleriyle suya kavuştuklarını belirten çiftçiler de Malkoç'a teşekkür etti.

Çiftçiler, suyun gelmesiyle ekilecek ürünlerinin çoğalacağını ve banka borçlarının da kalmayacağını kaydetti.

Kamu Denetçisi Arif Dülger de vatandaşların sorunun çözümünden memnuniyet duyduğunu ifade ederek, "Başkanımızın iradesiyle, temaslarıyla bu sorun çözüldü. Türkiye ekonomisine katkı sağlamayı umut ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :