Çiftçilere ve mevsimlik çalışanlara "çocuk işçiliği"yle mücadele eğitimi

Çiftçilere ve mevsimlik çalışanlara "çocuk işçiliği"yle mücadele eğitimi

Türkiye Ziraat Odaları Birliğince, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan çocuk işçiliğiyle mücadele çalışmaları kapsamında, çiftçileri ve mevsimlik tarım işçilerini bilinçlendirmeye yönelik eğitim faaliyetleri y

ANKARA (AA) - DENİZ ÇİÇEK - Türkiye Ziraat Odaları Birliğince (TZOB) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan "çocuk işçiliğiyle mücadele" çalışmaları kapsamında çiftçilere ve mevsimlik tarım işçilerine eğitim verilecek.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılın "Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Yılı" ilan edildiğini, Emine Erdoğan'ın himayesinde geçen günlerde Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Deklarasyonu'nun imzalandığını söyledi.

Türkiye'de çocuk işçiliğinin önemli bir sorun olarak devam ettiğini belirten Bayraktar, bu kapsamda yapılacak çalışmalara TZOB ve ziraat odalarının da katkıda bulunacağını dile getirdi.

Bayraktar, okulda olması gereken 6-17 yaş grubunda yüz binlerce çocuğun çalışmak zorunda kaldığına dikkati çekerek, bu çocukların üçte ikisinin erkek, üçte birinin ise kız olduğunu bildirdi.

- "Gelir yetersizliği neden oluyor"

Bu çocukların yarıya yakınının tarımda, kalanının da sanayi ve hizmetler sektöründe çalıştığına işaret eden Bayraktar, "Tarımda çalışan çocukların önemli bir bölümünü mevsimlik tarım işçilerinin çocukları oluşturuyor. Çocuk işçiliği sorunu, çok nedenli ve çok boyutlu bir yapıya sahip. Çocuk işçiliğine sebep olan faktörlerin hepsi birbiriyle yakından ilişkili. Ebeveynlerin işsizliği veya yetersiz hanehalkı geliri çocukların çalışmalarına neden oluyor. Bunun yanı sıra gelir kaynakları kıt ailelerin çocuklarını okula göndermekten kaçınması ve eğitimsizliği çocuk işçi sayısını artırıyor." dedi.

Bayraktar, TZOB'un, Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Ulusal Programı (2017-2023) kapsamında hazırlanan eylem planı için önerilerde bulunduğunu, bu önerilerin de planda yer aldığını anlattı.

- "Toplumsal duyarlılığı artıracağız"

Bu çerçevede, ziraat odalarının yönetici, teknik eleman ve danışmanlarının, odalara kayıtlı çiftçilere çocuk işçiliğini önlemeye yönelik eğitimler vereceğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

"Kamu kurum ve kuruluşlarıyla diğer ulusal ve uluslararası kuruluşlarla çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik iş birliği yapacağız. Mevsimlik tarım işçilerine yönelik yapılan bilinçlendirme, bilgilendirme eğitimlerine çocuk işçiliğini önlemeye yönelik unsurları da ilave edeceğiz. Pilot proje çalışmalarının yürütülmesini ve örnek çalışmaların illere duyurulmasını sağlayacağız. Bu çalışmaların ulusal politika ve programın ihtiyaçlara göre yeniden düzenlenmesi, uygulanmasının izlenmesi ve değerlendirilmesi çalışmalarına etkin şekilde katılacağız. Toplumsal duyarlılığı artırıcı çalışmaların yürütülmesi için çalışacağız."

Bayraktar, toplumdaki bütün katmanların birlikte hareket etmesi halinde bu sorunun üstesinden gelinebileceğini belirterek, "Çocuk işçiliğinin önlenmesi için öncelikle toplumsal duyarlılık artırılmalı. Bu konuda toplumsal bilinç yaratmamız bir zorunluluk. TZOB olarak toplumsal duyarlılığı artırıcı çalışmaların yürütülmesi için çalışacağız. Çiftçilerimize verdiğimiz eğitimlerde çocuk işçiliğini önlemenin öneminden bahsedeceğiz." diye konuştu.

Türkiye'nin, çocuk işçiliği sorununun üstesinden gelecek güce ve kaynağa sahip olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Bu kapsamda, çocuk işçiliğiyle mücadeleye en fazla katkı yapacak kuruluşların başında ziraat odaları ve TZOB geliyor. Bu konuda, elimizi taşın altına koyacağımızdan kimsenin kuşkusu olmamalı." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :