Çiftçi zor durumda, destek bekliyor

Çiftçi zor durumda, destek bekliyor

Önümüzdeki ay yapılacak olan Karatay Ziraat Odası seçimleri öncesinde mevcut başkan ve yeni dönemde de aday olan Başkan Rıfat Kavuneker, Bayır Bayır Diamond otel basın mensupları ile bir araya gelerek çalışmaları hakkında bilgi verdi ve yeniden aday oldu

Çiftçilerin zor durumla olduğunu ifade eden Başkan Kavuneker, “ Şunu üzülerek belirtmeliyim ki 4 yıldır buğdayın ve arpanın satış fiyatı aynı seyretmektedir. Hububat çiftçinin ana üretim kalemini oluşturmaktadır. Bundan dolayı çiftçi maddi olarak zor durumdadır” dedi.

Çiftçilerin zor durumla olduğunu ifade eden Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “ Şunu üzülerek belirtmeliyim ki 4 yıldır buğdayın ve arpanın satış fiyatı aynı seyretmektedir. Hububat çiftçinin ana üretim kalemini oluşturmaktadır. Bundan dolayı çiftçi maddi olarak zor durumdadır. Tarımsal girdiler bu 4 yıllık zamanda 2 kat artmış bulunmaktadır. Enflasyonla mücadele etmek amacı ile ekmeğe zam yapılmamakta, hasat zamanı arz fazlalığından dolayı fiyat düşmekte ve bunların hepsi çiftçiyi zor duruma sokmaktadır. Tarım Kredi Kooperatiflerinin ve Ziraat Bankasının çiftçiye verdiği tarımsal ürünlerde faiz yüzde 33’ün üzerinde tutulmaktadır. Çiftçi borçlu, devletimizin halkın her kesiminin derdine çara bulmakta, çiftçi içinde bir çözüm bulmasını talep etmekteyiz” dedi.

‘BAĞKUR BİRİMLERİ VADEYE YAYILMALI’

Hükümetin BAĞKUR primlerini aylık değil, vadelere yağması gerektiğine dikkat çeken Kavuneker, “ Hükümetimizin tarım kredilere olan borcunu uzun vadeye yaymalı, BAĞKUR primlerini aylık değil çiftçinin ürün satışı ile uyuma vadelerde tahsilâtı sağlanmalıdır. Gübre, tarım ilaçları,  elektrik gibi tarımsal üretimin temelini oluşturan girdi fiyatları düşürülmeli, bir defaya mahsus olmak üzere ruhsatsız kuyuların kayıt altına alınması sağlanmalıdır. Odalar, birlikler ve tarıma bağlı bütün STK kuruluşları daha aktif çalışmalı, çiftçiyi güçlendirmelidir. Örneğin Konya Şeker hububat, patates, yağlık ayçiçeği, et ve süt olmak üzere 25 ürünün alımını yapmakta, işlemekte ve satmakta. Bunun karşılığında 2,5 milyon üreticiye ödeme yapmaktadır. Tüm çiftçiler adına Konya Şeker’e teşekkür ederim” ifadelerini kullandı. Et ve Balık Kurumunun kapandığına dikkat çeken Kavuneker, “ Et ve Süt Kurumu Kapandı. Şuanda ülkemizde et ne durumda? Süt kurumu kapandı. Süt ne durumda ? Bizler TMO’ya sahip çıkalım. Eğer sahip çıkamazsak çok sıkıntılı günler bizleri bekliyor” dedi.

kavuneker---(2).jpg

‘SU İSTİYORUZ’

Konya Ovasında bulunan tarım arazilerinde üretimin devam edebilmesi için su ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Kavuneker, “Çiftçinin işini kolaylaştırmak için yeni tarımsal makine takım destekleri yapmaktayız. Mahallerimize her türlü tarım aleti desteği veriyoruz. Buna Tarım ve Orman İlçe Müdürlükleri, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, KOP, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ile ortak projeler yaparak çiftçilerimize kazandırıyoruz. Bu kurumlara katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Eğer Konya’ya dış havzalardan su gelirse (Ermenek Barajı) iyi birde sürdülebilir bir tarım politikası geliştirirsek ülkenin ihtiyacı olan ürün yelpazesini çıkarırsak, biz ithal eden değil, ihraç eden bir ülke haline geliriz. Şuanda Konya Türkiye’nin tarımsal üretiminin yüzde 10’nu karşılıyor. O zaman yüzde 30 karşılamaya hazır. Bir de iyi bir altyapı hazırlanırsa artık tarım ve hayvancılık daha fazla önem vermemiz gerekiyor. Çünkü dünyada önem taşıyan önemi gün geçtikçe artan gıda ve sudur. Biz bunları iyi değerlendirmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

‘SÜT TOZUNA VERİLECEK DESTEK SÜT ÜRETİCİSİNE VERİLSİN’

Süt tozuna verilecek desteğin süt üreticisine verilmesi gerektiğini ifade eden Kavuneker, “ Süt tozuna verilecek destek süt üreticisine verilsin. Fabrikalar ucuza ham madde alır olsun. Mamülller ucuza üretilsin. Marketlerde ucuza satsın. Tüketim artsın. Teşvikler adaletli dağıtılmış olsun” dedi. Ferit Hepokur-Memleket