Çiftçi, belediyenin tohumluğuna adeta hücum etti

Çiftçi, belediyenin tohumluğuna adeta hücum etti

Geçen sezon kuraklık nedeniyle ürünü tarlada kalan Gaziantepli çiftçiler, Büyükşehir Belediyesinin tohumluk buğday ve arpa yardımından yararlanmak için ziraat odalarına akın etti- Kuraklıktan etkilenen 4 bin çiftçiye 2 bin ton sertifikalı buğday ve arpa d

GAZİANTEP (AA) - Geçen üretim sezonunda kuraklık nedeniyle ürünü tarlada kalan Gaziantepli çiftçiler, Büyükşehir Belediyesince başlatılan tohumluk buğday ve arpa yardımından yararlanmak için ziraat odalarına adeta akın etti.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015-2016 üretim sezonunda çok ciddi bir kuraklık yaşandığını anımsattı.

Uzun yıllar yağış ortalamasına göre Gaziantep'e düşen yağışının metrekareye 550 kilogram dolaylarında olduğunu anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

"2015 Ekim ayından 2016 Haziranına kadar olan yağış, 280-290 kilogram dolayında. Literatüre göre 0 ile 350 kilogram arasında yağış alan yerler kurak, 350-600 kilogram arasında yağış alan yerler yarı kurak, bunun üzerinde yağış alan yerler ise nemli bölgeler olarak kabul ediliyor. Zaten Gaziantep bulunduğu bölge itibariyle uzun yıllar ortalamasına göre yarı kurak iklim kuşağında bulunuyor. Bizim bu sene aldığımız yağış 300 kilogram dolayında gerçekleştiği için biz kurak iklim kuşağı içerisinde yer aldık."

Yılmaz, son 10 yılda 3 kez kuraklık yaşandığını dile getirerek şunları söyledi:

"Bu da çiftçilerimizi ciddi manada perişan ediyor. Onları sıkıntıya sokuyor ve tohumluk ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Ürün biçilemiyor, tarlada kalıyor. Dolayısıyla biz Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçinin yanında yer alan bir duruş sergiliyoruz. Çiftçinin ihtiyacı olan tohumluğu karşılamak amacıyla bir proje yaptık. Bu amaçla Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Birliğiyle birlikte çalışıyoruz. Yüzde 50 destekle Ceylanpınar Tarım İşletmesinden aldığımız sertifikalı bin 700 ton buğday, 300 ton arpayı 4 bin çiftçimize dağıtacağız. Buğdaylar Gaziantep'e doğru yola çıktı. Biz 10-15 gün içeresinde bütün ilçelerimizdeki belirlenen çiftçilere tohumluklarını dağıtmış olacağız."

Üreticilerin Ekim ayının 20'sine kadar tohumlarını alacağını aktaran Yılmaz, ayın 13'üne kadar müracaatların devam edeceğini ancak şimdiden başvuruların yüzde 50'sinden fazlasının dolduğunu bildirdi.

Çiftçinin adeta tohuma hücum ettiğine dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bunun 3 nedeni var. Birincisi, gerçekten kuraklıktan dolayı çiftçinin tohuma ihtiyacı var. İkincisi biz bir destekleme yaptık yüzde 50'lik. Mağdur olan çiftçiye küçük de olsa bir can suyu veriyoruz. Üçüncüsü çiftçinin devlete güveni var. Devlet bu güveni boşa çıkarmamak için elinden gelen herşeyi yapıyor. Çiftçi tohumluk almak için hücum etmiş durumda. Buradan da anlıyoruz ki büyük bir ihtiyaç var, sahada gerçekten çalışılıyor. Tohumlar toprakla buluşunca en az 90 bin dekar alan ekilecek. Biz buradan 50 bin ton civarında mahsul bekliyoruz. 50 milyon liranın Gaziantep ekonomisine girmesi demek. Burada dönen bir çarktan bahsediyoruz. Tohumluk yardımıyla biz kişilere nakdi olarak para vermiyoruz. Ayni katkıda bulunuyoruz. Ayni katkıda bulunurken doğrudan üretimi destekliyoruz. Üretim çarkına itici bir güç oluyoruz. Çarkın dönmesi için bir çaba sarfediyoruz. Çarpan etkisi çok yüksek bir projeyi uyguluyoruz. Bu proje yapılmasaydı belki tarlaların büyük bölümü boş kalacaktı."

Yılmaz, dağıtılacak tohumların 3 milyon 200 bin liraya mal olacağını, bunun 1 milyon 600 bin lirasının Büyükşehir Belediyesince karşılanacağını vurguladı.

Başvuruların 13 Ekime kadar devam edeceğini hatırlatan Yılmaz, "Her bir çiftçimize Çiftçi Kayıt Sistemi baz alınarak tohumluk verilecek. En fazla 500 kilogram tohum alabilecekler. Çiftçilerimiz 500 kilogram buğday tohumu için 400 lira, 500 kilogram arpa için 350 lira katkı payı ödeyecekler." diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :