Çift haneli büyümenin yankıları

Çift haneli büyümenin yankıları

İNTES Başkanı Koloğlu:- "Hükümetimizin uyguladığı teşvik programları, kredi garanti fonu uygulaması, üretim ve istihdama yönelik teşvikler ekonomideki büyümeyi artıran unsurlar oldu"

İSTANBUL (AA) - Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Celal Koloğlu, "Türkiye ekonomisi, hükümetimizin attığı adımların etkisiyle üçüncü çeyrekte büyümesini sürdürdü. Üçüncü çeyrekte yüzde 11,1, ilk üç çeyrek ortalamasında ise yüzde 7,37 büyüyerek, oldukça başarılı bir performans sergiledi." ifadelerini kullandı.

Koloğlu, yaptığı yazılı açıklamada ilk dokuz ayda yüzde 10,2 büyüyen inşaat sektörünün bu büyümede çok önemli bir rol üstlendiğini belirtti. Sektörün üçüncü çeyrek verilerine göre 2012 yılından bu yana en yüksek büyüme performansını göstererek genel ekonomik performansın üzerinde yüzde 18,7 büyüdüğüne dikkati çeken Koloğlu, şunları kaydetti:

"Hükümetimizin uyguladığı teşvik programları, kredi garanti fonu uygulaması, üretim ve istihdama yönelik teşvikler ekonomideki büyümeyi artıran unsurlar oldu. İnşaat sektörümüzün büyümesinde ise başta ulaştırma olmak üzere, enerji, tarımsal altyapı, şehir altyapısı yatırımları ve artan konut yatırımları etkin oldu. Üçüncü çeyrekte yatırım harcamalarındaki artış da dikkat çekmektedir. Yatırım harcamalarındaki artış büyümenin sürdürülebilir olması yönünde önemli bir göstergedir. İnşaat sektörüne yapılan yatırımlar sürdürülebilir büyümenin destekleyicisidir. 2018 yılında hükümetimizin yapısal reformları ve yatırımları teşvik edici politikaları sürdürmesi durumunda, kamu altyapı yatırımlarının ve özel sektör projelerinin yansımalarıyla inşaat sektöründeki büyüme eğiliminin devam edeceğini öngörüyoruz. Kamu yatırımlarında bir öncelik sıralaması yapılması da sürdürülebilir ekonomik büyüme ve kalkınma için kritik bir öneme sahiptir. Kentsel dönüşüm süreci de önümüzdeki dönemde sektördeki hareketliliği ve büyümeyi önemli oranda artıracaktır. Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek bu büyük ve maliyetli dönüşümde yer alacak müteahhitlerin kriterlerinin açık bir şekilde belirlenmesi şehirlerimizin ve ülkemizin geleceği için hayati öneme sahiptir."

Diğer yandan, enerji yatırımlarının 2018 yılında Türkiye'nin önemli gündem maddelerinden bir diğeri olacağını aktaran Koloğlu, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması için rüzgar, güneş ve kömür gibi milli kaynaklara öncelik verilmesi ve yerli ARGE çalışmalarının artırılması gerektiğini dile getirdi.

Enerji yatırımlarında yerli kaynaklara ağırlık verilmesinin cari açığın azalmasına da katkı sağlayacağını anlatan Koloğlu,"İnşaat sektörü, yarattığı katma değer ve istihdam ile ülke ekonomisinin taşıyıcı gücüdür. Hükümetimizin sektörümüze sahip çıkan destek ve yaklaşımları inşaat sanayicileri olarak bizleri daima daha iyiyi başarma yönünde yüreklendirmektedir. Önümüzdeki süreçte de kamu ihale mevzuat değişikliği ve fiyat farkı gibi öncelikli sorunlarımıza getirilecek çözümlerle sektör büyümesini arttırarak sürdürecektir." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :