Çift haneli büyümenin yankıları

Çift haneli büyümenin yankıları

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Baylan:- "Sektörel olarak bakıldığında, büyüme değerini hizmet ve inşaat sektörlerinin sürüklediğini görüyoruz. Söz konusu çeyrek büyümesine sanayi de önemli katkı koymuş durumda. Son 4-5 çeyreğe bakıldığında böyle bir katkın

BURSA (AA) - Bursa Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, rekor seviyedeki büyüme başarısına sanayinin önemli katkı sağladığını, bunun sevindirici olduğunu belirtti.

Baylan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan yüzde 11,1'lik rekor büyüme rakamına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yüzde 11,1'lik büyümenin birkaç faktöre dayalı olduğunu belirten Baylan, "Bunlardan birincisi, geçen yılın aynı dönemine göre oluşan baz etkisi, ikincisi, Kredi Garanti Fonunun (KGF) katkısı ve bir diğeri de iç talepteki büyüme." ifadesini kullandı.

Baylan, büyümeye dış talebin de sınırlı bir katkısının bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Sektörel olarak bakıldığında, büyüme değerini hizmet ve inşaat sektörlerinin sürüklediğini görüyoruz. Söz konusu çeyrek büyümesine sanayi de önemli katkı koymuş durumda. Son 4-5 çeyreğe bakıldığında böyle bir katkının oluşması sevindirici. Yatırımlar kaleminde de geçmiş çeyreklere nazaran pozitif bir katkı var ancak söz konusu yatırımlar kaleminin ne kadarının kamu ne kadarının özel sektör eliyle olduğunu tam olarak bilemiyoruz. Bununla birlikte makine teçhizat yatırımlarının yüzde 15 civarında büyümeye katkı verdiğini söyleyebiliriz. Sürecin sürdürülebilirliğine bakacak olursak, KGF'nin 50 milyar liralık kalan kısmının kullandırılması, 2018 büyümesine de olumlu katkı verebilir ancak bu arada cari açığın artması da bir risk olarak karşımızda duruyor.

Enflasyonun düştüğü bir konjonktürde böylesi bir büyümeyi sağlamak çok daha önemli. 2017 yılı son çeyreğinde de yüzde 5-5,5 bandında yine güçlü bir büyüme oranı yakalanacağı kanaatindeyiz. 2017 yıl sonu büyüme tahminini de yüzde 6-6,5 olarak belirtebiliriz. Türkiye'nin önümüzdeki yıl da pozitif büyümeye devam edeceğini ancak bunu yüzde 4-4,5 bandında olacak şekilde daha dengeli yapacağını düşünüyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :