Çift haneli büyümenin yankıları

Çift haneli büyümenin yankıları

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş: - "Bölgemizde yaşanan jeopolitik risklere ve siyasi istikrarsızlıklara rağmen Türkiye'nin bu büyümeyi gerçekleştirmesi tarihe geçecek bir başarı hikayesidir"- ASKON İzmir Şube Başkanı Gücü: - "Dördüncü çeyrekte de büy

İZMİR (AA) - İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, üçüncü çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin, "Bölgemizde yaşanan jeopolitik risklere ve siyasi istikrarsızlıklara rağmen Türkiye'nin bu büyümeyi gerçekleştirmesi tarihe geçecek bir başarı hikayesidir." değerlendirmesinde bulundu.

Demirtaş, yaptığı açıklamada, ülkenin geleceğine umutla baktıklarını belirtti.

Geçen yıl yüzde 4,2 büyüyen ülke ekonomisinin 2017 yılında rekora gittiğini kaydeden Demirtaş, yılın ilk iki çeyreğinde gerçekleşen yüzde 5'in üzerindeki büyümenin ardından yılın üçüncü çeyreğinde gelen yüzde 11,1 büyümenin, son 6 yılın en yüksek çeyrek büyümesi olduğunu ifade etti.

Demirtaş, Türkiye'nin büyümede bir kez daha dünya şampiyonu olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

"Bölgemizde yaşanan jeopolitik risklere ve siyasi istikrarsızlıklara rağmen ülkemizin bu büyümeyi gerçekleştirmesi tarihe geçecek bir başarı hikayesidir. Bu başarıda hükümetin teşvik ve destek politikalarıyla artan canlılık ve iç talebin pozitif etkileri var. Başta Avrupa olmak üzere önemli ihracat pazarlarımızdaki toparlanmanın da dış talebe olumlu etki etmesi ihracat artışını tetikledi, dolayısıyla 2017'de yatırım ve ihracat büyümeye etki yaptı. Bu büyüme son dönemde çift haneye ulaşan enflasyonun tek haneye düşürülmesi ve faiz oranlarının aşağı çekilmesiyle de desteklenirse, ülkemizin büyümesi bundan da büyük olacak, hızla orta gelirden çıkacak ve dünyanın en zengin ülkeleri arasında daha da yukarılara tırmanacağız."

- "Üretim gücümüzü artırarak devam ettirmeliyiz"

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) İzmir Şube Başkanı Şerafettin Gücü de dövizde devam eden hareketlilik ve yüksek seyreden faiz oranları gibi iş dünyasını olumsuz etkileyen faktörlerin can yaktığı bir dönemde beklentilerin üzerinde gerçekleşen büyüme oranının iş dünyasını sevindirdiğini belirtti.

Büyüme rakamlarının, coğrafyadaki koşullar ve ülkenin son 18 ayda atlattığı badireler dikkate alındığında sanayici ve iş adamlarının karamsarlığa sürüklenmediğini, cesaret ve azimle çalışmaya ve üretmeye devam ettiğini ortaya koyduğunu kaydeden Gücü, "Dördüncü çeyrekte de büyüme rakamlarının beklentilerin üzerinde gerçekleşeceğine inanıyoruz. Büyük Türkiye hedeflerine ulaşabilmek için üretim gücümüzü artırarak devam ettirmeliyiz. Ülke ekonomisindeki büyümenin, günlük hayatımıza etkilerini bir an önce görebilmemiz ve büyümenin sürdürülebilir olması için ekonomi yönetiminin, üretimi, ihracatı, büyümeyi ve istihdamı önemseyen reformları bir an önce hayata geçirmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Batı Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman da büyüme rakamını piyasaların son dönemdeki dolar baskısından kurtulup bir miktar rahatlaması açısından olumlu bulduğunu kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :