Çiçek ihracatında hedef 100 milyon dolar

Çiçek ihracatında hedef 100 milyon dolar

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Bağdatlıoğlu:- "Bu yıl çiçek ihracat hedefimiz 100 milyon dolar. Rusya pazarının kazandırdığı ivmeyle bu hedefi tutturacağımıza inanıyorum" - "Şu anda yasak kalktı fakat Rusya'ya ihraca

ANTALYA (AA) - LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Rusya'nın Türkiye'den karanfil alım yasağını kaldırmasının sektörde önümüzdeki yıl daha etkili olacağını bildirdi.

Bağdatlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılın ilk 2 ayına bakıldığında kesme çiçek ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artışla devam ettiğini söyledi.

Uçak krizinin ardından Rusya'nın Türkiye'den ihracat yasağı koyduğu ürün gruplarından birinin de süs bitkileri olduğunu anımsatan Bağdatlıoğlu, geçen günlerde karanfil yasağının kalkması yönünde karar alındığını belirtti.

Söz konusu yasağın kesme çiçek sektöründe geçen yıl yaklaşık 10 milyon dolarlık bir kayba neden olduğunu kaydeden Bağdatlıoğlu, "Yasak sonrasında Rusya'ya gönderdiğimiz ürünleri başka pazarlara kaydırmaya çalıştık. Şu anda yasak kalktı, fakat Rusya'ya ihracatımızın yaklaşık yüzde 80'ini Dünya Kadınlar Günü döneminde yapıyorduk. Bu dönemi kaçırmış olduk. Dolayısıyla yasağın kalkması gelecek yıl daha etkili olacak." dedi.

Ön yasağın kalktığını, gelecek dönemde ikili çalışmaların yapılacağını ifade eden Bağdatlıoğlu, bu durumun sektör tarafından Rusya'ya yapılan yatırımların tekrar harekete geçmesini sağlayacağına inandığını vurguladı.

Anneler Günü'nün Rusya'da çok etkili olmayacağını ifade eden Bağdatlıoğlu şöyle devam etti:

"Haziran ayından itibaren yaz üretimine geçeceğiz. Yaz üretimiyle birlikte ilişkilerin de tekrar gelişeceğine inanıyorum. Rusya pazarı tamamen bitmişti, çok güvendiğimiz, yatırım yaptığımız bir ülke ile ihracatın bir anda sıfıra inmesi üzücü tabi. Rusya Türkiye'nin kesme çiçek ihracatında ilk 5'te idi. Potansiyel olarak ise ilk 3'te olması gereken bir ülke. Ümit ediyorum önümüzdeki yıllarda bu açığı kapatırız."

Bu yıl çiçek ihracat hedefinin 100 milyon dolar olduğuna işaret eden Bağdatlıoğlu, Rusya pazarının kazandırdığı ivmeyle bu hedefi tutturacaklarına inandığını bildirdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :