CIBAFI Global Forum 2018

CIBAFI Global Forum 2018

Irak Merkez Bankası Başkanı İsmalel:- "İslami kuruluşlar hızla gelişirken, bu gelişmeye bir şeffaflık kazandırmamız lazım. Aksi takdirde İslam kuruluşları ve İslam dini hakkında kötü bir imaj yaratılır"- Daha çok eğitime ihtiyacımız var, daha fazla yasal

İSTANBUL (AA) - Irak Merkez Bankası Başkanı Ali Muhsin İsmalel, İslami bankacılığın gelecekte gelişme imkanının bulunduğuna dikkati çekerek, "Bu gelişmeye bir şeffaflık kazandırmamız lazım. Aksi takdirde İslam kuruluşları ve İslam dini hakkında kötü bir imaj yaratılır." dedi.

Anadolu Ajansı'nın (AA) global iletişim ortağı olduğu İslami Bankalar ve Finans Kurumları Genel Konseyi (CIBAFI) Global Forum 2018'de "Endüstrinin Büyümesi İçin 4. Sanayi Devrimi İmkanlarından Yararlanmak" başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Paneli Bahreyn Krallığı Albaraka Bankacılık Grubu Genel Müdürü Adnan Ahmed Yousif yönetti.

Yousif, panelin başında, geçen 20 yılda Türkiye'nin inanılmaz bir değişim yaşadığına işaret ederek, "Geç kalınmıştı ama Türkiye şu anda gelişmiş bir ülke ve bütün kolaylıkları burada bulabiliyorsunuz. Bunu tebrik etmek istiyorum." ifadesini kullandı.

Irak Merkez Bankası Başkanı İsmalel, Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) bazı önemli raporlar aldıklarını belirterek, raporlarda İslami bankaların dünyadaki önemine değinildiğini ve risk yönetimi güven ve istikrarla alakalı tavsiyelerde bulunulduğunu söyledi.

İslami bankacılığın gelecekte gelişme imkanının bulunduğuna dikkati çeken İsmalel, şöyle konuştu:

"İslami kuruluşlar hızla gelişirken, bu gelişmeye bir şeffaflık kazandırmamız lazım.Aksi takdirde İslam kuruluşları ve İslam dini hakkında kötü bir imaj yaratılır. Önümüzü görmemiz gerekiyor, daha çok eğitime ihtiyacımız var, daha fazla yasal çerçeveleri okumamız, kriz yönetimi konusunda çalışmamız lazım. Aynı zamanda enflasyonla ilgili çalışmaları da artırmamız lazım."

Lübnan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Raed Charafeddine, yaşanılan zorluklar ve dalgalanmalar ışığında yöntem ve düşünceleri değiştirmeye odaklanıldığını ifade ederek, İslami finans ürünleriyle kendine has yeni bir finansal kültür kurmak istediklerini belirtti.


- "İslami finansın alanında lider olması önemli"


IMF Başkanı ve karar alıcıların korumacılık, sürüdürülebilir kalkınma ve finansal risklere karşı koymaya vurgu yapılmasını istediğinden bahseden Charafeddine, şunları kaydetti:

"İslami finansın kendi alanında lider olması gerekiyor. Eğer dönüşümünü tamamlayıp bir sonraki aşamaya taşınabilirse gelecekteki krizlere karşı koymada İslami finans sektörü çözüm olarak görülebilir. İslami finans dönüşümü için de inovatif olmak ve gelişmelere de ayak uydurmak gerek. Geleneksel ürünleri İslamlaştırma olanağı yok. Bizim yeni İslami ürünler ortaya koymamız lazım yoksa bizim için bir gelecek yok." yorumunu yaptı.

Astana Uluslararası Finans Merkezi Başkanı Kairat Kelimbetov, uluslararası mali krizlerden çok önemli dersler alındığını ve uluslarası ekonominin son yıllarda düzelmeye başladığını söyledi.

Yeni teknolojilerin kendi çalışmalarına dahil edilmesi gerektiğine değinen Kelimbetov, "Bu teknolojilerin nasıl hayata geçirileceği konusunda önemli vazifelerimiz var. Teknik devrimleri hayata geçirmek için Singapur gibi önemli ülkelere odaklanmamız gerekiyor çünkü onların tecrübeleri var. Bazı ülkelerle benzer girişimler yapabilmek için İslami bankacılıkta iş birliği yapıyoruz." dedi.

Bank Al-Maghrib Genel Müdürü Abderrahim Bouazza, İslami finansın özellikle çevresel ve teknolojik dönüşümlerde yaşadığı zorluklardan bahsederek, finansal işlemlerin internet üzerinden daha hızlı yapılabildiğini aktardı.

Uluslararası ekonomi ciddi bir sıçrama yaşadığını belirten Bouazza, "Gelişmekte olan ülkeler özellikle Ortadoğu ülkeleri bu ekonomik ortamdaki gelişmelerden istifade etti. Uluslararası planda kısa ve orta vadede güçlü bir gelişme beklemekteyiz. Ama tüm pozitif göstergelere rağmen ekonomik korumacılık, siyasi baskılar ve güvenlik kaygısı gibi bölgesel faktörler bunu etkileyebilir." ifadelerine yer verdi.

Bouazza, İslami bankacılık sistem kar ve zarar katılımı üzerine kurulu olduğunu ve küçük ve orta ölçekli kurumlar için çok önemine işaret ederek, "İslami finansal sistemde çok önemli pozitif göstergeler var ilerisi için. Bu da inovatif değişimle bağlantılı ve teknolojilerin kullanılabilmesi ve çevrenin vermiş olduğu destekle ilgili." değerlendirmesinde bulundu.

Kenya Sigorta Düzenleme Otoritesi Başkanı Abdirahin Haithar Abdi de Kenya'da hükümetin İslami finansman yöntemlerini desteklediğinin altını çizerek, bu ürünlerin yalnızca ülkesinin yüzde 25'ini oluşturan Müslümanları hedeflediğini anlattı.

Sermayenin az olmasından gerçek ürünler sunulamadığını bunun da İslami olmayan ürünlerle farkın görülememesine yol açtığını belirten Haithar Abdi, "Biz yasamayla uğraşan insanlar olarak sigortanın gerçek anlamını anlatmaya çalışıyoruz. Eğer bunu doğru bir şekilde anlatırsak Gayrimüslimler de ürünü alacaklardır." şeklinde konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :