CHP'nin Seçim Vaatleri Belli Oldu

CHP'nin Seçim Vaatleri Belli Oldu

CHP'nin, "tüketiciler, gençler, engelliler, üniversite öğrencileri, sanatçılar ve sivil toplum kuruluşları" için vaatleri broşürlerle açıklandı

 Genel seçim hazırlıklarını sürdüren CHP'nin, 7 Haziran'daki seçimler öncesi vaatleri belli oldu. 

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, seçim bildirgesi pazar günü Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açıklanacak CHP'nin, "tüketiciler, gençler, engelliler, üniversite öğrencileri, sanatçılar ve sivil toplum kuruluşları" için vaatleri broşürlerle duyuruldu.

CHP'nin engelliler için vaatleri arasında ilk sırayı, muhtaç engellilere yoksulluk durumu aranmadan bakım hizmeti verilmesi alıyor. Parti, Aile Sigortası Programı kapsamındaki engellilere, yüzde 40 engellilik düzeyi için 400, yüzde 60 engellilik düzeyi için de 600 lira "yaşam aylığı" bağlamayı taahhüt ediyor. 

Engelli bakım aylığı alarak yakınlarına evde bakım hizmeti verenler ise sigortalı yapılacak, özel beslenme ihtiyacı olan engellilerin beslenmeleri ise ücretsiz karşılanacak. 

Engellilerin sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanmasını öngören CHP, engellilere evde fizik tedavi olanağı sunmayı da vadediyor. 

Kamuda ve özel sektörde engelliler için boş kadroları doldurma sözü veren CHP, 50 bin engelli istihdam edileceğini açıkladı. 

- Sekreterya ve ofis desteği

"Sivil toplum kuruluşlarının sorunlarını sıfırlıyoruz" başlığıyla yayınlanan broşürde ise sivil toplum kuruluşlarının özerkliklerinin güvence altına alınacağı bildirildi. İhtiyaç duyulan sivil toplum kuruluşlarına kira desteği verileceğini açıklayan CHP, yeni kurulan STK'lara da ofis, sekreterya gibi altyapı desteği sunacak. 

Yerel yönetimlerin "sivil toplum merkezleri" kurmalarını teşvik edeceğini vurgulayan CHP, sivil toplum eğitiminin okul müfredatına ekleneceğini açıkladı. 

- Karşılıksız burs

CHP'nin gençlere yönelik vaatlerinde ilk sırada, ihtiyacı olan üniversite öğrencilerine karşılıksız eğitim bursu verilmesi yer alıyor. 

Üniversite harçlarını tamamen kaldırmayı taahhüt eden CHP, yine aile sigortası kapsamında, üniversiteyi kazanamayan yoksul gençlere de 240 lira üniversiteye hazırlık desteği verecek. 

Eğitimlerini yarıda bırakmak zorunda kalan genç kızlar için telafi ve uzaktan eğitim modelini geliştiren CHP, hazırlayacağını vadettiği "Genç İstihdamlı Büyüme" modeliyle de genç işsizlere yönelecek. 

Yurt sorununu bir yıl içinde çözmeyi hedefleyen CHP, yoksul üniversite öğrencileri için kent içi ulaşımın ücretsiz olacağını açıkladı. 25 yaş altı gençlerin harcamalarında "gençlik indirimi" uygulamasını hayata geçireceğini taahhüt eden CHP, askerlik süresinin kısalması sözünü de veriyor. 

- Aile sigortası yeniden

CHP'nin, daha önceki seçim vaatleri arasında yer alan "Aile Sigortası Programı" bu seçimde de CHP'nin en güvendiği projelerden. 

Bu projeyle güvencesiz ve yoksul vatandaş kalmayacağını savunan CHP, hiçbir hanenin gelirinin 720 liranın altına düşmeyeceğini iddia ediyor. 

16,7 milyon kişi ve 3,75 milyon haneye sosyal destek sağlamayı vadeden CHP, 5 milyon vatandaşın da sosyal yardım kapsamına alınacağını açıkladı. 9,6 milyon vatandaşa ilk kez düzenli nakit desteği vereceğini taahhüt eden CHP, hanelere 360 liraya kadar kira ve fatura desteği, yoksul yetişkinlere 240 lira "yurttaşlık desteği", kadın istihdamını desteklemek için 400 lira kreş desteği, yaşlılara 3 ayda bir 900 lira yaşlılık desteği, gençlere de 360 lira askerlik desteği sağlanacağını bildirdi. 

Sanatçılara "sansürsüz bir Türkiye" vadeden CHP, telif haklarının korunması için gerekli yasal düzenlemeleri yapma sözü de veriyor. 

CHP'nin tüketicilere yönelik vaatleri arasında ise Evrensel Tüketici Haklarının Korunması Hakkındaki Kanun'un tam ve eksiksiz uygulanması sözü yer alıyor. Kalite denetimlerinin daha etkin ve sık yapılacağını vurgulayan CHP, hak arama ve bilgilendirme süreçlerinin de kolaylaşacağını açıkladı. 

- Taşeronu bitirme sözü

CHP, seçim vaatleri arasında "modern kölelik" olarak tanımladığı taşeron sistemini bitirme sözünü de veriyor. Asgari ücret üzerindeki vergi yükünü kaldıracağını açıklayan CHP, çiftçinin üretimde kullandığı mazotu iki liraya vereceğini açıkladı. 

Sözleşmeli ve geçici personel uygulamasına son vereceğini açıklayan CHP, belediyelerdeki taşeron işçileri de kadroya alma sözünü veriyor. CHP'nin belirlediği asgari ücret ise bin 500 TL.

Kaynak:Haber Kaynağı