CHP'nin seçim bildirgesinde Kandil vaatleri!

CHP'nin seçim bildirgesinde Kandil vaatleri!

HDP’nin 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçim bildirgesinde yer alan ve terör örgütü PKK’ya hizmet eden “özerklik sağlama” gibi pek çok başlık CHP’nin bildirgesinde yer buldu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açıklanan CHP'nin 24 Haziran seçim bildirgesinde, terör örgütü PKK'nın siyasi uzantısı olduğu iddia edilen HDP'nin 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 milletvekili seçim bildirgesinde yer alan "Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı" maddesi yer aldı. Bu benzerlik CHP'nin HDP çizgisine geldiğinin ve terör örgütü PKK'ya yarayacak söylemleri desteklediğini açıkça gözler önüne serdi.

Sabah'tan Kenan Kıran'ın haberine göre, CHP seçim bildirgesinin 113. sayfasında; "Yerel yönetimlerin özerkliklerini AB standartlarına kavuşturacağız. TBMM tarafından 8.5.1991'de kabul edilen Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nı uygulayacağız" ifadeleri yer alıyor. 137. sayfasında, "Kamu yerel birimlerinin idari ve mali özerkliklerini sağlayacağız", 138. sayfasında ise, "Merkezi yönetimin yerel meclislerin kararlarına müdahalesini önleyecek yasal düzenlemeler yapacağız" deniliyor.
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 23 Mayıs'ta seçim bildirgesini açıklarken Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nı çözüm önerisi olarak sundu ve "Talep edilen, üniter devlet yapısı içinde, Kürtlerin kendi karar mekanizmalarını oluşturmasıdır. Yerel ve yerinden yönetim talebi bu anlamda sorunu çözecek temel ve baş taleplerden biridir" dedi.

PKK'NIN ÖNÜNÜ AÇAR
CHP'nin seçim bildirgesinde yer alan özerklik talebi gerçekleştiği takdirde, belediyeler merkezi yönetimin görevlerini üstlenecek. Belediyeler vergiyi toplayacak, madenleri işletecek, polis gücü belediyelerin kontrolünde olacak. Belediyeler tüm okulları kontrol altına alacak ve müfredatı da belirleyecek.

CHP'NİN HDP SEVDASI SEÇİM BİLDİRGESİNE YANSIDI

CHP
26 Mayıs 2018
Yerel yönetimlerin özerkliklerini AB standartlarına kavuşturacağız. TBMM tarafından 8.5.1991 tarihinde kabul edilen Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nı uygulayacağız. (Sayfa 113-114)
Kamu yerel birimlerinin idari ve mali özerkliklerini sağlayacağız. (Sayfa 137)
Bakanlıkların taşra teşkilatlarının yetkilerini artıracak, uygulamaya dönük kararların yerel düzeyde alınmasına olanak tanıyacağız.
Merkezi yönetimin yerel meclislerin kararlarına müdahalesini önleyecek yasal düzenlemeler yapacağız. (Sayfa 138)

HDP
7 Haziran – 1 Kasım 2015
Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'na konulan şerhler kaldırılacak ve ilgili ek maddeler imzalanacak.
HDP, bütün Türkiye için yerinden yönetim modelini savunacak. Merkezin yerel üzerindeki vesayetini ortadan kaldıracak adımlar atılacak.
Yerel kaynakların kullanımında yerel yönetimlerin yetkileri artırılacak. Yerellerdeki dil, kültür, inanç, hafıza ve ihtiyaç farklılıklarını gözeten çoğulcu politikalar geliştirilecek.
Merkezin yerel üzerindeki vesayetini ortadan kaldıracak anayasal adımlar atılacak. Vali dâhil yerel yöneticilerin seçimle işbaşına gelmesi için gerekli yasal, idari ve yapısal düzenlemeler yapılacak. Yeni oluşturulacak bölge meclislerinde adem-i merkezi yönetim sistemine geçilecek.

Etiketler :