CHP'nin İş Bankası'daki hissedarlığı ne anlama geliyor?

CHP'nin İş Bankası'daki hissedarlığı ne anlama geliyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İş Bankası'ndaki CHP hisselerine yönelik mesajları günlerdir tartışılıyor.

Hisselerin Hazine'ye devredilme ihtimalinin ufukta belirmesi üzerine CHP ve İş Bankası'ndan peş peşe açıklamalar gelmişti.

CHP'den yapılan açıklamalarda, partinin İş Bankası'ndan maddi bir gelir elde etmediği öne sürüldü.

Ancak Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Kelkitlioğlu, durumun hiç de CHP yönetiminin belirttiği gibi olmadığını vurguladı.

Bugünkü köşe yazısında CHP'nin İş Bankası'ndaki tartışmalı hissedarlığını masaya yatıran Kelkitlioğlu, "Yüzde 28’lik hisse ve 4 yönetim kurulu üyesi bankada sembolik anlamdan çok daha fazlasını ifade ediyor." diye yazdı.

İşte o köşe yazısı;

- Siyasi mirası bitirdiler, ekonomik mirasa sarıldılar

Başkan Erdoğan, İş Bankası’ndaki CHP hisselerine yönelik açıklamasını ve Kılıçdaroğlu’nun “Biz Atatürk’ün mirasını yerine getiriyoruz” cevabını okuyunca aklıma yıllar önce defalarca haberleştirdiğim bir konu geldi.

20 yıl önce bankadaki CHP’li üyelerin imzasıyla Erol Evcil’in sahibi olduğu Eze Zeytincilik’e yaklaşık 300 milyon dolarlık usulsüz kredi verilmişti ve skandal günlerce konuşulmuştu.

BAL GİBİ TİCARİ FAALİYET

Bu kötü örnekten de görüleceği gibi yüzde 28’lik hisse ve 4 yönetim kurulu üyesi bankada sembolik anlamdan çok daha fazlasını ifade ediyor.

Aslında CHP’nin bankadaki hisseleri hep gündemdeydi ama hiç derinlemesine tartışılmadı, belki bugünden sonra onu da yapabiliriz. Bu aşamada dikkatimi çeken bazı hususları tartışmaya katkıda bulunsun diye sizinle paylaşmak istiyorum;

1- Anayasa’nın 69’uncu ve Siyasi Partiler Kanunu’nun 67’nci maddelerine göre siyasi partilerin ticari faaliyette bulunması çok açık şekilde yasaklanmıştır. Peki CHP’ninki ticari faaliyet mi? Türk Ticaret Kanunu’nun 3’üncü maddesinde “Bu kanunda düzenlenen hususlarla bir ticari işletmeyi ilgilendiren bütün işlem ve fiiller ticari işlerdendir” deniliyor. Dolayısıyla CHP’nin yönetim kuruluna üye göndermesi ve hisse sahibi olması açıkça bir ticari faaliyettir.

HAZİNE DE O İŞİ YAPAR

2- CHP’nin 4 üyesi sembolikse ve gelir TDK/TTK’ya gidiyorsa, bu hisselerin Hazine’ye devrinde ne gibi bir beis olabilir. Hazine de bu görevi yerine getirebilir. Hem Hazine Atatürk’ün en büyük mirası Türkiye Cumhuriyeti’nin hazinesi değil mi? Nitekim, Demokrat Parti döneminde hisseler bir yasal düzenlemeyle Hazine’ye devredilmiş, bu durum 27 Mayıs darbesinden sonra yeniden eski haline getirilmiş.

3- Bugün İş Bankası yönetiminde CHP kontenjanından Murat Karayalçın, Özcal Korkmaz, Müslim Sarı ve Rahmi Aşkın Türeli yer alıyor. Daha önce CHP’li Bayram Meral ve Mehmet Moğultay’ın oğulları, Adnan Keskin, Ali Topuz, Mustafa Özyürek, Cevdet Selvi, Mustafa Timisi, Enis Tütünce, Bülent Tanla Yönetim Kurulu üyeliği yapmıştı. Bir ticari kurum olan bankanın, CHP’nin çiftliği gibi görülüp, yöneticilerinin ahbap çavuş ilişkisiyle belirlenmesi hangi ekonomik gerçeklikle açıklanabilir.

Bu konu elbette enine boyuna tartışılmalı... Ama CHP bu garabeti “Atatürk’ün mirasıyla” açıklayarak geçiştiremez. Zira, Türk milleti, HDP/FETÖ’yle kol kola girip, emperyalist müdahalelerden medet uman CHP’nin önce Atatürk’ün siyasi mirasına sahip çıkmasını bekliyor!

 

Etiketler :