Chp'nin Ardahan Mitingi

Chp'nin Ardahan Mitingi

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: (2)

ARDAHAN (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "13 yılda yoksulluğu bitirmediler, 4 yılda ben bu coğrafyada yoksulluğu tarihe gömeceğim. Güzel Türkiye'yi, yaşanacak bir Türkiye'yi beraber inşa edeceğiz" dedi.

Kılıçdaroğlu, partisince PTT Meydanı'nda düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, asgari ücreti bin 500 lira yapacaklarını söylediklerinde bunun işçiye zulüm olarak yorumlandığını belirtti.

Beş kişilik bir ailenin her gün bir çay ve simit yemesinin aylık maliyetinin 900 lira olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Asgari ücret ne kadar? Onu da bilmiyorlar. 949 lira. 900 lirayı düşün, çay ve simit hesabı, geriye kalıyor 49 lira. Şimdi sorun Sayın Başbakan'a 49 lirayla bu aile elektrik parası mı ödesin, mutfak masrafı mı versin, otobüs parası mı versin, çocuğun okul masrafını mı karşılasın? Nasıl yapacak bunu? Asıl sen bana bunun formülünü söyle de bu millet de rahatlasın. Haykırıyorum, bin 500 lira yapacağım asgari ücreti" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, hayatı boyunca hiçbir zaman devleti düşünmenin ötesinde hiçbir şey yapmadığını vurgulayarak, vatandaşı düşündüğünü, Türkiye'yi düşündüğünü, 27,5 yıl bu devlete hizmet ettiğini bildirdi.

"Kaynağı nereden bulacaksın" diye sorulduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, "Onlara açık ve net söyledim. Nerede söyledim, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Kurulunda söyledim. Dedim ki 'Ben eski hesap uzmanıyım. Aldıyı bilirim, verdiyi bilirim. Nasıl toplanır, nasıl hesaplanır, bütçe nasıl yapılır bütün hayatım bununla geçti.' Sorun dedim, kendi danışmanlarınıza sorun, kendi uzmanlarınıza sorun. Bu işi Türkiye'de eğer 10 kişi iyi biliyor diyorsanız, o 10 kişiden biri de bu kardeşinizdir, bu konuda mütevazi değilim. Size hizmet edeceğim, bu ülkenin insanına" ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, vatandaşlar arasında ayrım yapmayacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Kimliği ne olursa olsun, benim başımın tacıdır. İnancı ne olursa olsun, benim başımın tacıdır. Yaşam tarzı ne olursa olsun, benim başımın tacıdır. Benim görevimde, çocuğu işsizse iş bulacağım. Akşam tencere kaynamıyorsa onun tenceresi kaynayacak, bunun formülünü bulacağım. Aile sigortasını onun için getiriyorum. 3 milyon 750 bin haneye huzur getireceğiz, barış getireceğiz, kardeşlik getireceğiz. Hiç kimse büyük kentlerin sokaklarında trafik lambalarının bulunduğu yerde dilencilik yapmayacak. 13 yılda yoksulluğu bitirmediler, 4 yılda ben bu coğrafyada yoksulluğu tarihe gömeceğim. Güzel Türkiye'yi, yaşanacak bir Türkiye'yi beraber inşa edeceğiz. 13 yıl izin verdiniz, 13 yıl ülkeyi yönettiler. Hiç kimse önlerinde engel diye bir şey de çıkarmadı ama 13 yıl kendilerini düşündüler, 13 yıl bu halkı düşünmediler, yandaşlarını düşünmediler. Yeni bir sayfa, güzel bir sayfa, güzel bir başlangıç yapalım. Geçmişte hangi partiye oy verdiyseniz verdiniz, hiç sorun değil ama 7 Haziran'da beraber yola çıkalım. Bunu sorun yapmadan, bu ülkenin güzelliği için, bu ülkenin huzuru için bu ülkenin kardeşliği için beraber yeniden yola çıkalım."

Kılıçdaroğlu, Türkiye'ye barışı getirecek olan partinin Cumhuriyet Halk Partisi olduğunu savunarak, "Bu ülkede yoksulluğu bitirecek olan parti CHP'dir. Bu ülkede 6 milyon 200 bin işsizin sorununu çözecek olan parti, CHP'dir. Bu ülkede emeklilere Ramazan Bayramı'nda ve Kurban Bayramı'nda 2 maaş ikramiye verecek olan parti, CHP'dir. Bu ülkede her ailenin geliri '720 liranın altında olmayacak' diyen parti, CHP'dir. Bu ülkede taşeronluğu bitirecek olan parti CHP'dir" dedi.

- "Taşeronluğu ortadan kaldırıyoruz"

Zaman zaman konuşması "Başbakan Kemal" ve "Ardahan seninle gurur duyuyor" sloganlarıyla kesilen Kılıçdaroğlu, devletin işçi çalıştırdığını ama aralarında bir taşeron olduğunu, devletin parayı taşerona ödediğini, taşeronun da işçiye ödediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşçinin iş güvencesi yok, çalışma saati yok, garantisi yok. Sadece taşeronun iki dudağı arasında, işine son verdimi çekip gidiyor. Biz bunu insan haklarına aykırı buluyoruz. Taşeronu kaldıracağız dedim, 'Vay efendim taşeronu nasıl kaldırırsın, devlete yük oluyor' diyor. Söylüyorum, zaten o parayı devlet ödüyor. Kime ödüyor, taşerona ödüyor. Ben ne diyorum, 'Taşeronu kaldırıyorum aradan, sen doğrudan işçiye öde kardeşim.' Niye işçiye ödemiyorsun. Taşeronluğu ortadan kaldırıyoruz. Ne yapıyoruz, köle tüccarını kaldırıyoruz. Herkesin örgütlü olmasını istiyoruz. Herkesin sendikalı olmasını istiyoruz. Herkesin iş güvencesi olsun istiyoruz. Bunu istiyoruz."

Kılıçdaroğlu, çiftçiye 1,5 liradan mazot satılacağının sözünü verdiklerini anımsatarak, petrolü işleyen rafinerinin de mazotu alan çiftçinin de kazanacağını dile getirdi.

Mazotun rafineri çıkış fiyatının 1 lira 21 kuruş olduğu yönündeki iddialarını tekrarlayan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Mazottan KDV ve ÖTV'yi nasıl kaldırırsın diyorlar. Kardeşim sen yakıttan, pırlantadan, inciden KDV'yi, ÖTV'yi kaldırdın sana bir şey dedik mi? Hayır. Sen ondan kaldırıyorsun, ben de çiftçinin mazotundan kaldırıyorum. Çünkü ben çiftçiyi düşünüyorum. Çünkü çiftçi üretiyor. Sen kendi çocuklarının gemilerine mazotu kaçtan veriyorsun? 1 lira 21'in de altında bir fiyattan veriyorsun. Ben kaçtan veriyorum mazotu, 1,5 liraya veriyorum. Devlet de kar ediyor bundan. ÖTV'yi, KDV'yi kaldırıyorum. Bitti bu kadar. Bizim projelerimiz halktan yana projeler. Bizim projelerimiz, ülkenin sorunlarını çözen projeler. Bizim projelerimiz, yoksulluğu tarihe gömen projeler. Bizim projelerimiz, emeklinin de ikinci sınıf yurttaş olmadığını, 'emekli de birinci sınıf yurttaştır' diyen projeler. Bizim projelerimiz, çiftçinin ürettiği, alın terinin karşılığını aldığı projeler. Bizim projelerimiz, besicinin de kazandığı, alın terinin karşılığını aldığı projeler. O nedenle söylüyorum, 7 Haziran çok önemli. 7 Haziran'da sandığa gideceğiz, 6 okun altına mührümüzü basacağız. Yaşanacak bir Türkiye, çocuklarımız için, torunlarımız için, ülkemiz için, bayrağımız için yeniden 'merhaba' diyeceğiz."

Kılıçdaroğlu, daha sonra Damal ilçesine gitti.

(Bitti)

Kaynak:Haber Kaynağı