CHP'li vekiller sandıktan çıkamadı

CHP'li vekiller sandıktan çıkamadı

CHP'de yapılan eğilim yoklamalarında mevcut milletvekillerinin çoğu sandıkta hüsran yaşadı.

Adana'da Turgay Develi ile Ümit Özgümüş, Kayseri'de Şevki Kulkuloğlu, Zonguldak'ta ise Ali İhsan Köktürk kaybedenler arasında yer aldı. Aytuğ Atıcı'nın şansını zora soktuğu Mersin'de eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar, 16 yıl sonra yeniden Meclis'e girebilecek sırayı elde etti

CHP Parti Meclisi 85 seçim bölgesinin 55'inde milletvekili adaylarını ön seçimle belirleme kararı aldı. 41 ilde 'kontenjanlı' hakim gözetiminde eğilim yoklaması kararı alınırken, 10 ilde ise örgüt gözetiminde ön seçim, 30 ilde merkez yoklaması ile aday belirleme kararı almıştı. CHP'de aday adaylığı başvurularının tamamlanmasının ardından adaylar da belirlenmeye başlandı. Şu ana kadar eğilim ve merkez yoklaması yöntemiyle 34 milletvekili adayının ismi kesinlik kazandı. Pazar günü 45 seçim çevresinde yapılacak ön seçim ile de aday adaylarının büyük bölümü netleşmiş olacak. Şu ana kadarki eğilim yoklamalarında mevcut vekiller hüsran yaşadı. Sonuçlar, 29 Mart'ta seçime girecek vekillerin gözünü korkuttu.

9 İLDE ÖN SEÇİM TAMAMLANDI

CHP örgütlerinin denetiminde Muğla, Adana, Adıyaman, Mersin, Tekirdağ, Kahramanmaraş, Kayseri, Zonguldak, Malatya ve Trabzon'da eğilim yoklaması kararı alınmıştı Trabzon dışında 9 ilde eğilim yoklamaları tamamlandı. Yapılan seçimlerde Tekirdağ ve Malatya hariç milletvekilleri büyük hüsran yaşadı.

ÖZGÜMÜŞ VE DEVELİ'YE ŞOK

14 milletvekili çıkaracak Adana'da yapılan eğilim yoklamasında avukat Elif Doğan Türkmen birinci çıkarken Adana'nın mevcut milletvekillerinden eğilim yoklamasına giren Turgay Develi ile Ümit Özgümüş listeye giremedi. 2. ve 5. sıraların kontenjan için ayrıldığı kentte milletvekilleri Ali Demirçalı ile Faruk Loğoğlu ise kontenjan adaylık için başvurdu. Elif Doğan Türkmen'in en çok oyu alarak birinci sırayı aldığı listede İbrahim Özdiş ikinci, Aydın Uslu Pehlivan üçüncü, Müzeyyen Şevkin ise dördüncü sırada yer aldı. Eğilim yoklamasına katılan isimler arasında eski milletvekilleri Abdullah Sedat Doğan yedinci olurken, Tacidar Seyhan, eski PM üyesi Işık Bildacı, eski Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan'ın ilk 12'de yer bulamaması dikkat çekti.

KULKULOĞLU SONUNCU OLDU

9 milletvekili çıkaracak Kayseri'de CHP ikinci sıra adayı için parti yönetimi kontenjan kullanacak. Çetin Arık sandıktan birinci çıkarken, Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Ali Paşa Tan ikinci oldu. İki dönemdir milletvekili olan Şevki Kulkuloğlu ise sonuncu oldu.

ÇANDAR SANDIKTAN ÇIKAMADI

6 milletvekili çıkaran Muğla'da CHP ikinci sıra adayı için parti yönetimi kontenjan kullanacak. Diğer 5 sıra için delegeler oy kullandı. Birinci Akın Üstündağ olurken, mevcut milletvekillerinden Nurettin Demir ikinci oldu. Burak Erbay, Emrah Doğru, Maden-İş Sendikası'nın eski başkanı Süleyman Girgin ilk beşte yer aldı. Mevcut vekillerden Tolga Çandar sondan beşinci oldu. Diğer milletvekili Ömer Süha Aldan ise kontenjan başvurusu yaptı.

AĞBABA VE YÜCEER SANDIKTAN BİRİNCİ ÇIKTI

Malatya'da yapılan eğilim yoklamasında Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba liste birincisi olurken, Tekirdağ'da yapılan eğilim yoklamasında ise mevcut milletvekili Candan Yüceer birinci çıktı. Tekirdağ'da Emre Köprülü ikinci oldu. Birinci sıranın kontenjan adayı için ayrıldığı Tekirdağ'da, bu sıranın CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak için kullanılacağı kesinleşti.

SAĞLAR YILLAR SONRA MECLİS YOLUNDA

Mehmet Haberal'ın aday olmadığı Zonguldak'taki yarışta ise ipi Şerafettin Turpçu göğüsledi. Ön seçime giren mevcut milletvekili Ali İhsan Köktürk ise ancak dördüncü olabildi. Zonguldak'ta 2. sıra kontenjanı için kullanılacak. Eğilim yoklaması yapılan ve milletvekillerinin varlık gösteremediği illerden biri de Mersin. Mersin'de yapılan eğilim yoklamasına sadece Aytuğ Atıcı girdi. Atıcı yarışı üçüncü sırada tamamladı. Hüseyin Çakmak'ın birinci, PM üyesi Fikri Sağlar'ın ikinci çıktığı Mersin'de 1. ve 4. sıralar kontenjan aday için kullanılacak. CHP'nin 5 milletvekili çıkaran Zonguldak'ta 2, 12 milletvekili çıkaran Mersin'de ise dört milletvekili bulunuyor. Her iki vekilin de yeniden seçilme şansını zora soktuğu dile getiriliyor. Sağlar'ın ise 16 yıl sonra Meclis'e girebilecek sırayı elde ettiği konuşuluyor.

ADIYAMAN VE MARAŞ'A YENİ İSİMLER

Adıyaman'da ise yapılan ön seçimde Adıyaman Hastanesi'ndeki görevinden istifa eden Yrd. Doç. Dr. Selçuk Tabak ilk sırayı aldı. Adıyaman'da ikinci sıra adayı parti yönetimince belirlenecek. CHP'nin bir milletvekilinin bulunduğu Kahramanmaraş'ta ikinci sıra kontenjan adayı için ayrıldı. Mevcut milletvekili Durdu Özpolat Ankara'da ön seçime girerken yapılan ön seçimi Kamil Dalkara birinci sırada tamamlarken, Eylem Çağraş ikinci, Emre Kazancı ise üçüncü oldu.

Kaynak: Radikal