CHP'den "mahalle muhtarlarına nikah kıyma" yetkisi teklifi

CHP'den "mahalle muhtarlarına nikah kıyma" yetkisi teklifi

TBMM (AA) - CHP, mahalle muhtarlarının da nikah kıyma yetkisine sahip olması için kanun teklifi verdi.CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Levent Gök ve...

TBMM (AA) - CHP, mahalle muhtarlarının da nikah kıyma yetkisine sahip olması için kanun teklifi verdi.

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Levent Gök ve Özgür Özel imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan kanun teklifi, Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda değişiklik yapıyor.

Teklif, evlendirme memurunun, belediye bulunan yerlerde belediye başkanı veya bu işle görevlendireceği memur ile mahalle muhtarı, köylerde de muhtarın olmasını öngörüyor.

Teklifin gerekçesinde, kamu hizmetlerinin halka sunulmasında yerel yönetim sisteminin vatandaşa en yakın noktaları olan muhtarlıkların, demokrasinin ve devlet sisteminin vazgeçilmez unsurları olduğu belirtildi.

Gerekçede, ülke çapındaki sayıları 50 bini aşan muhtarların, kanunlarla belirlenmiş çok sayıda görevlerinin yanı sıra yerel ihtiyaçlardan kaynaklanan birçok işi de kendilerine görev edindiği kaydedilerek, şunlar bildirildi:

"Yaptıkları işler sadece ücret karşılığında bazı belgeleri vermekten ibaret gibi görünse de seçilmiş olmaları nedeniyle köy ve mahalle sakinlerince muhtarlara daha farklı misyonlar yüklenmiştir. Sorumluluk alanında yaşanan sorunları ilgili makamlara aktarması, bölge sakinlerinin ihtiyaçlarının giderilmesi yönünde girişimlerde bulunarak yapılan çalışmaları takip etmesi ve halkımızın her konuda bilinçlendirilmesinde muhtarlarımız önemli görevler üstlenmiştir.

Topluma hizmet bakımından vazgeçilmez öneme sahip olan ve seçimle gelerek kamu görevi yürüten köy muhtarlarımız evlendirme yetkisine sahipken belediye bulunan yerlerde görev yapan mahalle muhtarlarının bu yetkiye haiz olmaması, büyük bir eksiklik yaratmaktadır. Büyüyen ve gelişen kentlerimizde ilçe büyüklüğünde mahallelerin yönetiminden sorumlu olan mahalle muhtarlarına da evlendirme yetkisinin verilmesi, bu eksikliği ortadan kaldıracaktır. Belediyelerin bu konudaki iş yükünü de hafifletecektir. Böylece vatandaşların nikah hizmetlerine erişimi kolaylaşacaktır. Kanun teklifimizle bu ihtiyacın giderilmesi için mahalle muhtarlarına da evlendirme yetkisinin verilmesi amaçlanmaktadır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :