CHP'den diplomatik pasaport için kanun teklifi

CHP'den diplomatik pasaport için kanun teklifi

CHP'li Tanrıkulu ve Bekaroğlu'nun hazırladığı kanun teklifi, vakıf üniversitelerinde görev yapan akademisyenlere de diplomatik pasaport verilmesini öngörüyor

CHP Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu ile Mehmet Bekaroğlu, vakıf üniversitelerinde görev yapan akademisyenlere de diplomatik pasaport verilmesi için yasa teklifi hazırladı. 

TBMM Başkanlığına sunulan teklif, Pasaport Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngörüyor. Teklif, devlet üniversitelerinde olduğu gibi vakıf üniversitelerinde çalışan öğretim elemanlarına diplomatik pasaport verilmesini içeriyor.

Teklifin gerekçesinde, Pasaport Kanunu'na göre TBMM eski üyeleri, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli çalıştırılan devlet memurları ve diğer kamu görevlilerinin hususi damgalı pasaport alabildiği hatırlatıldı.

"Vakıf üniversitelerinde çalışan öğretim elemanlarının Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı şekilde bu haktan mahrum edildiği", sık sık uluslararası bilimsel toplantılara, araştırma projelerine ve eğitimlere katılan bilim insanlarının böylesi bir eşitsizlik altında çalışmalarının haksızlık olduğuna işaret edilen gerekçede, devlet üniversiteleri gibi vakıf üniversitelerinin de kamu tüzel kişiliğine sahip ve kamu hizmeti yaptığı göz önüne alınarak kanun önünde eşitlik ilkesi gereğince diplomatik pasaport hakkından yararlanması gerektiği vurgulandı.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı