CHP'de olağanüstü kurultayın ayak sesleri

CHP'de olağanüstü kurultayın ayak sesleri

"Değişim ve Umut Kurultayı" adı altında olağanüstü kurultay talebiyle imza toplayan CHP'li delegelerin 526 imzaya ulaştığı ifade edilirken genel merkez bu sayının 400 civarında olduğuna belirtiyor

"Değişim ve Umut Kurultayı" adı altında olağanüstü kurultay talebiyle imza toplayan CHP'li delegelerin 526 imzaya ulaştığı belirtilirken, CHP Genel Merkezi ise gelişmeleri yakından takip ediyor.

HP kurultay delegelerinin pazartesi günü olağanüstü kurultay talebiyle noter kanalıyla başlattıkları imza verme süreci devam ediyor.

OIağanüstü kurultay için imza sürecinin başladığını basın toplantısı ile duyuran CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, kurultay için noter kanalıyla 3 günde imza veren delege sayısını ise 526 olarak açıkladı. CHP Genel Merkezi ise bu sayının 400'lerde olduğunu belirterek sürece yakından izliyor.

Öte yandan parti içinde "değişim" isteyen Yaşar Tüzün, Gaye Usluer, Erdal Aksünger, Necati Yılmaz gibi isimlere ise her gün yenileri ekleniyor.

İzmir Milletvekilleri Mehmet Ali Çelebi ile Selin Sayek Böke de değişim talebinde bulunarak olağanüstü kurultay çağrısı yaparken, eski milletvekilleri Barış Yarkadaş ve İlhan Cihaner de bu talepte bulundu.

- Böke: "Aday değilim"

CHP içinde ve özellikle son olağan kurultay öncesi çok konuşulan iki isim olan İlhan Cihaner ile Selin Sayek Böke "Gelecek İçin Biz" başlığı ile dün olağanüstü kurultay çağrısı yapmıştı. Açıklamadaki "sorumluluk almaya hazırız" ifadesi Böke'nin de genel başkanlığa aday olacağı yönünde yorumlanmıştı.

Böke, bugün yaptığı bir açıklama ile aday olmadığını bildirirken, "Ben de bu yeni siyaseti kurmak için her zamanki gibi savunageldiğim değerler ışığında mutlaka sorumluluk alacağım. Omuz omuza, sorumlulukta ortaklaşarak birlikte yürüyeceğiz. Önemli olan cümle budur." değerlendirmesini yaptı.

- "Yaptıkları baskı kabul edilemez"

Parti Meclisi üyesi Erdal Aksünger ise yaptığı yazılı açıklamada, olağanüstü kurultay talebinin oluşmasından bu yana parti üyeleri arasında zaman zaman yapılan yorumlar ve eleştirilerin parti içi yoldaşlık hukukunu ciddi bir biçimde zedelemeye başladığını belirtti. Genel merkez yönetiminden bir iki ismin CHP imkanlarını kullanarak yaptıkları baskının kabul edilemeyeceğini vurgulayan Aksünger, "Hepimizin olan bu partinin imkanlarını kendi koltuklarını korumak için kullanmak ve dağıtmak ne parti ahlakına ne geleneğindeki fıtratına ne de tüzüğüne sığar." ifadesini kullandı.

Aksünger, parti içi farklı değerlendirmeleri, düşmanlaşma ve kamplaşma için kullanmaya kimsenin hakkı olmadığını bildirdi.

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanlarından Ekrem Kerem Oktay değişim talebinde bulunarak olağanüstü kurultay için imza verdiğini açıkladı ve görevinden istifa etti. Bir süre önce de Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanlarından Ali Arif Özzeybek gelinen noktadan Kılıçdaroğlu'nu sorumlu tutarak CHP üyeliğinden istifa etmişti.

- "Sayıları yarıştıracak halimiz yok"

Değişim talebinde bulunanlar, yeterli imzayı birkaç gün içinde toplayacaklarını iddia ederken parti yetkilileri bu girişimin CHP'le zarar verdiği görüşünde.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, değişim talebinde bulunanların, "olağanüstü kurultay için şu ana kadar 526 imza toplandı" açıklamalarını değerlendirdi.

"CHP'de sayıları yarıştıracak halimiz yok. Kurultay büyük vicdanımız. Büyük vicdan, Türkiye'deki siyasi gelişmeleri, olup biteni seyrediyor." diyen Özkan, delegelerin "kurultay topla" demesi durumunda, bunun gerçekleşeceğini belirtti.

Özkan, şunları ifade etti:

"İmzalar yeterli sayıya ulaştıysa, o zaman bu konuşmaların, CHP tabanını germenin, üyeleri rahatsız etmenin, bir kavga gürültü görüntüsü vermenin anlamı yok. Bu süreçte önemli olan şey CHP'nin dengesini, gücünü korumaktır. Bu açıklamalarla durumu medya savaşı haline dönüştürmenin bir anlamı yok. Biz, arkadaşlarımızın elindeki imza sayısının 400'ü biraz geçtiğini illerden gelen bilgilerden görüyoruz. Eğer arkadaşlarımızın elinde yeterli imza varsa, yasal prosedür belli, genel merkeze getirip verecekler. Bunu böyle medya şovuna, yarışa dönüştürüp partinin imajını zedelemenin bir anlamı yok. Bununla bir şey elde edilemez."

Özkan, Türkiye'de erken yerel seçimin gündemde olduğunu, "imza açıklaması" yapan parti içi muhalefetin bundan vazgeçmesi gerektiğini, bunun CHP'ye zarar verdiğini aktardı.

Bu arada CHP Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'ın gelinen noktaya ilişkin bir basın toplantısı düzenleyebileceği belirtildi.

- Sürenin tamamlanmasına 11 gün kaldı

CHP Tüzüğüne göre imza süreci başladıktan sonra 15 gün içinde toplam delege sayısının salt çoğunluğu yani 625 kurultay delegesinin imzasının parti genel merkezine bir hafta içinde verilmesi gerekiyor. Buna göre imzaların toplanması için 11 günlük süre daha bulunuyor.

Parti genel merkezi imzaların ulaşmasının ardından 45 gün içinde olağanüstü kurultayı toplamak zorunda.

 

CHP'den "gereği yapılır" açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, partisinde olağanüstü kurultay için imza toplanmasına ilişkin, "Yeterli imza varsa, genel merkezimiz bunları teslim almaya ve gereğini yapmaya hazırdır." dedi.

Özkan, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, kurultay taleplerinin, sayıların yarıştırılacağı, basın toplantılarıyla tabanın meşgul edileceği bir noktaya getirilmemesi gerektiğini bildirdi.

Kurultayın nasıl toplanacağının parti tüzüğünde açık olduğunu belirten Özkan, "Kurultay talep etmek her CHP'linin hakkıdır. Biz bu hakka sonuna kadar saygılıyız. Yeterli imza varsa, genel merkezimiz bunları teslim almaya ve gereğini yapmaya hazırdır." ifadesini kullandı.

CHP'nin iç sorunlarını kamuoyunun gündeminde tutmanın partiye zarar verdiğini vurgulayan Özkan, CHP tabanının, Türkiye'nin sorunlarıyla ve yaklaşan yerel seçimle ilgili çalışma yapması gerektiğini aktardı.

Özkan, tabanın ve delegenin iradesine karşı çıkacak, ona "hayır" diyecek herhangi bir tutumun söz konusu olamayacağının altını çizdi.

- "Boynumuz kıldan ince"

Açıklamasının ardından Özkan, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Muharrem İnce'ye yakın isimler en son '540 imzaya ulaştıklarını' ifade ettiler. Sizde de bir rakam var mı?" sorusu üzerine Özkan, "Bize gelen herhangi bir noter belgesi yok. Genel Merkez'e noterden tasdikli 'Kongre istiyorum' diye bir delege imzası gelmedi. İl ve ilçe başkanlarımızdan gelen verileri değerlendirdiğimizde arkadaşlarımızın 438 kadar imza toplayabildiklerini görüyoruz. Maksimum olarak 470 rakamına ulaşabileceklerini düşünüyoruz. Ben, kongre toplanabilecek sayıya ulaşılabileceğini düşünmüyorum." dedi.

Özkan, CHP tabanının Türkiye'nin gündemini izlediğini, bir yerel seçimin olduğunu belirterek, "Böyle bir isteğe (olağanüstü kurultay) delegemizin 'evet' diyebileceğini düşünmüyorum ama delegemiz böyle bir şeye 'evet' derse boynumuz kıldan incedir. O ne derse onu yaparız." ifadesini kullandı.

- "Kurultay isteği ayrışma göstergesi değildir"

"Parti yönetiminin delegelere baskı yaptığı" iddialarına ilişkin Özkan, şu görüşlere yer verdi:

"Muhalefetin delegelerle konuşması ne kadar doğru ve doğalsa, Genel Merkez yönetiminin delegelerle konuşması da doğal bir şey ama hiç kimse bizim delegemiz üzerinde bir baskı, algı operasyonu yürütemez. Burası CHP. Burası Türkiye'yi karartmak, geleceğini yok etmek isteyen siyasi görüşlerle mücadele edenlerin yuvası. Bu partinin delegesine hiç kimse baskı yapamaz. Haddi de değil, hakkı da değil. Bu partiye dışarıdan müdahale etmek isteyenler haddini bilecek. İçeriden delegemiz istediği her şeyi yapabilir, arkadaşlarımız her faaliyette bulunabilirler. Yaşar Tüzün ve diğer arkadaşlar bizim arkadaşlarımız. Biz, AKP karanlığına karşı, Türkiye'yi Atatürk aydınlığından, çağdaş aydınlıktan koparmak isteyen her mücadeleye karşı arkadaşlarımızla omuz omuza mücadele ederiz. Kurultay isteği bu partide bir ayrışma göstergesi değildir."

"Yeterli imza toplanamasa dahi Genel Merkez bunu bir güven oylaması gibi düşünüp kurultay toplayabilir mi?" sorusuna Özkan, "6 ay önce bir güven oylamasından çıktık. Orada yetki almış bir kuruluz. Bununla ilgili bir güven oylaması ihtiyacı içerisinde değiliz." yanıtını verdi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :