CHP Zonguldak Milletvekili Demirtaş:

CHP Zonguldak Milletvekili Demirtaş:

"İktidar, kıdem tazminatını fona devrederek işçilerin 80 yıllık hakkı olan kıdem tazminatını tamamen ortadan kaldırmak istemektedir"

TBMM (AA) - CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, iktidarın kıdem tazminatını fona devrederek işçilerin 80 yıllık hakkını tamamen ortadan kaldırmak istediğini savundu.

Demirtaş, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında, kıdem tazminatı fonu taslağı hazırlandığını ancak sosyal paydaşların bu çalışmaların içeriğinden haberi olmadığını söyledi.

Kıdem tazminatının iş yaşamına Cumhuriyet'in ilk yıllarında girdiğini ve Atatürk'ün Türk işçilerine hediyesi olduğunu belirten Demirtaş, kıdem tazminatının çalışanların iş güvencesi, gelecek garantisi, analarının ak sütü gibi helal olan bir hak olduğunu vurguladı.

Demirtaş, işçiler ve işverenler istemese de iktidarın kıdem tazminatının fona devredilmesini ısıtıp ısıtıp gündeme getirdiğini ileri sürdü.

"İşçilerin yüzde 80'i kıdem tazminatı alamıyor." denildiğine işaret eden Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu doğrudur. Ancak bunun gerçek nedenleri halka söylenmemektedir. Çünkü iktidar kayıt dışı çalışmanın önüne geçememektedir. İşçiler 1 yıllık süre dolmadan işten çıkarılmaktadır. İktidar işçi alacaklarının işverenlerin suistimaline ve ödeme güçlüğüne karşı korunması için ILO'nun 173 sayılı sözleşmesini, 15 yıldır imzalamamıştır. AKP'nin bunu ısıtıp ısıtıp gündeme getirmesinin nedeni işçilerin kıdem tazminatını güvence altına almak da değildir. Borç batağındaki iktidar, iç ve dış borçları çevirmek için kaynak bulmak istemektedir. İktidarın asıl amacı, kıdem tazminatını fona devrederek aynen işsizlik sigorta fonunda olduğu gibi fonu, amacı dışında kullanarak iç ve dış borçları ödemekte kullanmaktadır. İktidar, kıdem tazminatını fona devrederek işçilerin 80 yıllık hakkı olan kıdem tazminatını tamamen ortadan kaldırmak istemektedir. İktidarı, Çalışma Bakanı'nı uyarıyorum, işçilerin kazanılmış haklarını kaybetmesine neden olacak fon uygulamasından derhal vazgeçilmelidir."

Demirtaş, konuyla ilgili TBMM Başkanlığına kanun teklifi sunduğunu belirterek teklif hakkında bilgi verdi.

Teklifle, 1 yıldan daha az çalışanların da kıdem tazminatı almasını, kıdem tazminatı alacaklarının, kamu alacakları ile rehinli alacaklardan da öncelikli olmasını öngördüklerini ifade den Demirtaş, kıdem tazminatını ödemeyen işverenlere idari para cezası verileceğini kaydetti.

Demirtaş, işverenlerin iflası ve ödüme güçlüğüne düşmesi halinde ise işçilerin mağdur olmasını önlemek için Kıdem Tazminatı Garanti Fonu kurulmasını öngördüklerini bildirdi.

- "Durup dururken açıklama yapmaz"

CHP'deki tartışmalara ilişkin bir soruya karşılık Demirtaş, CHP'nin büyük ve geniş bir aile olduğunu, aile içi meselelerin basın önünde tartışılması taraftarı olmadığını kaydetti.

Demirtaş, Türkiye'de parti içi demokrasisi olan tek partinin CHP olduğunu savunarak "Diğer partilerde demokrasi yok. CHP, demokrasi ile parti içi disiplini birlikte yürüten bir parti." dedi.

CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar'ın disipline sevkine ilişkin PM kararının sorulmasına karşılık Demirtaş, bu konuda PM'nin kararına saygı duyulması gerektiğini ifade etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Saraydan düğmeye basıldı." sözlerinin sorulması üzerine ise Demirtaş, Kılıçdaroğlu'nun bunu söylüyorsa mutlaka duyumları, elinde önemli bilgi ve belgelerin olduğunu öne sürdü. Demirtaş, Kılıçdaroğlu'nun, durup dururken açıklama yapmayacağını ifade ederek bu açıklamalarının arkasında olduğunu söyledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :