CHP ve MHP hakkındaki kapatma iddiaları

CHP ve MHP hakkındaki kapatma iddiaları

AK Parti Grup Başkanvekili Aydın: "CHP ve MHP, parti kapatmaya ilişkin iddiaları doğrulayan bilgi ve belgeleri kamuoyuyla paylaşmalı"

TBMM (AA) - MELDA ÇETİNER - AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, CHP ve MHP'nin partilerinin kapatılacağına ilişkin iddiaları doğrulayan bilgi ve belgeleri kamuoyuyla paylaşması gerektiğini söyledi. 

Aydın, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, CHP ve MHP hakkındaki kapatma iddialarını değerlendirdi. "Çağımızda parti kapatmalar tarihe gömüldü. Eski Türkiye, geçmişte kapanan partiler mezarlığına dönmüştü" diyen Aydın, hukuk devleti içinde her türlü siyasi düşüncenin meşru vasıtalarla, demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan siyasi partiler aracılığıyla ifade edilmesini doğru bulduklarını, bunun demokrasinin ve özgürlüklerin gereği olduğunu kaydetti.

Parti kapatılmasına sonuna kadar karşı olduklarını, bunun acısını da yaşadıklarını anlatan Aydın, geçmişte içinden geldikleri partiler de olmak üzere bazı partilerin kapatıldığını, bunun ne ülkeye ne millete faydası olduğunu söyledi. En son 2007 seçimlerinde yüzde 47 oyla tek başına iktidar olan AK Parti'nin mesnetsiz iddialar ve gazete kupürleriyle haksız yere açılan kapatma davasıyla karşı karşıya kaldığını hatırlatan Aydın, "Tek bir oyla direkten dönüldü. Partimiz kapatılmaya çalışıldı. Bunun acısını da yaşayanlardanız. Bu acıyı başka kimsenin yaşamasını istemeyiz. Bu partilerin kapatılmasını doğru bulmayız" dedi.

Partilerin kapatılmasını zorlaştırdıklarını, 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliği paketi içinde parti kapatmaları engelleyen maddenin de olduğunu ancak muhalefetin bu değişikliğe oy kullanamadığını ifade eden Aydın, şöyle konuştu:

"CHP ve MHP; bugün hangi iddialarla bunu diyor bilemiyorum ama ben partilerin kapatılacağını tahmin etmiyorum. Varsa buna ilişkin iddialarını doğrulayan bilgi ve belgeleri de mutlaka kamuoyuyla paylaşmalılar. Neye dayanarak bu ifadeleri kullanıyorlar? O günün şartlarında hayır diyen ve oy kullanmayan bütün muhalefet partilerinin AK Parti'ye bir özür borcu var. AK Parti'ye ve demokrasimize bu bakımdan  özürlerini bildirmeleri gerekirken kalkıp suçlayıcı bir takım tavırların içine girmeleri doğru değildir. Artık kim olursa olsun, hangi parti olursa olsun kapatılmasını istemeyiz. Yapılabilecek ne tür düzenlemeler varsa, geçmişte de bunu getirdik, yine destek olurlarsa getirebiliriz. CHP'nin de MHP'nin de AK Parti'ye bu konuda özür borcu var.

Parti kapatmalarını ortadan kaldıran Anayasa değişikliğine destek vermedikleri için madde, o günün şartlarında geçmedi. Geçen maddelerle de parti kapatma son derece zorlaştırıldı. Biz artık partilerin kapatılmamasını istiyoruz. Belki parti kapatarak tüzel kişiliği cezalandırmanın faydası yok ama parti kapatmaya sebebiyet veren kişilerin şahsi sorumluluklarını doğuran bir takım düzenlemeler daha doğru olabilir. Bu düşünülebilir, tartışılabilir, konuşulabilir. Artık çağımızda, yeni Türkiye'de hiçbir partinin kapatılmaması gerektiği kanaatindeyim. Tüzel kişiliği kapatarak da değişen bir şey olmuyor, farklı isimle partiler devam ediyor. Demokrasilerde de bu doğru değil. Yeni Türkiye'nin inşası ve ihyası sürecinde siyasal partilere değer ve önemi atfediyoruz."

 

- "Fuat Avni'nin tweetlerindeki ifadelerini doğrular gibi..."

 

Seçime doğru iddianın ifade edilmesinin manidar olduğunu belirten Aydın, "Türkiye'de CHP'nin kapatılmasını iddia etmek, akla ziyan.  Varsa bu iddiayı doğrulayan bilgi ve belgelerin kamuoyuyla paylaşılması lazım. MHP'nin de bunun arkasına sığınarak gündemin içinde yer almaya çalışma gayreti de manidardır. Her ne şekilde ve surette olursa olsun CHP'nin; Fuat Avni'nin tweetlerindeki ifadelerini sanki doğrular gibi tavır ortaya koyması bir başka düşünülmesi gereken husustur. Ne olursa olsun CHP ve MHP, bu ülkenin köklü partileri... Hele ki CHP, ülkenin en eski, en köklü siyasal oluşumudur. Parti kapatılma gayreti birileri tarafından ortaya konursa, kapatılmaması noktasında CHP'nin de MHP'nin de HDP'nin de yanında yer alırız. Hangi parti olursa olsun kapatılmasından yana tavır koymayız, doğru bulmayız, karşı duruşumuzu da gösteririz. Bunu geçmişte de gösterdik. Özür borcu olanlar, bu iddiayı dile getiren siyasi partilerdir. keşke o günün şartlarında destek olsaydılar da parti kapatılma yolunu  tümden ortadan kaldırabilmiş olsaydık" dedi. 

Aydın, Türkiye'deki en önemli sorunun muhalefet olduğunu, muhalefetin iktidara talip olmadığını ve iktidar olmaktan umudunu kestiğini söyledi. "Bu muhalefet milli iradeden, sandıktan, seçimden artık umudunu kesmiş. Sandıktan umudunu kesen muhalefet adeta sokak siyaseti yapmaya başlar görüntü içinde, sokağı da direnmeye çağırıyor" diyen Aydın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 7 Haziran'da yapılacak seçim için yüzde 35 oy hedefini göstermesinin iktidara talip olmadıklarının göstergesi olduğunu savundu. Başka ülkelerde muhalefetin özellikle anamuhalefetin iktidar ortağı olduğunu ve seçimlerde iktidar için yarıştığını anlatan Aydın, Türkiye'de muhalefetin sadece anamuhalefet olmak için çalıştığını söyledi. 

"Muhalefet böyle olduğu sürece AK Parti hep tek başına iktidar olur; 2023'ü de 2053'ü de 2071'i de görür" diyen Aydın, AK Parti'nin 2015 seçimlerinde de tek başına iktidar olacağını ve milletin kendilerine yeni Anayasa'yı yapabilecek sayısal çoğunluğu vereceğine inandıklarını kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı