CHP Tekirdağ Milletvekili Yüceer:

CHP Tekirdağ Milletvekili Yüceer:

"Müftülere nikah kıyma yetkisinin verilmesi düzenlemesi, medeni kanunla elde ettiğimiz hakları adım adım geriye götürecektir"- "Bu, çocuk evliliklerin önünü açacak, tacizleri, tecavüzleri meşrulaştıracak bir düzenlemedir"

TBMM (AA) - CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, müftülere nikah kıyma yetkisi veren düzenlemenin kadınlara Medeni Kanun ile tanınan hakları geriye götüreceğini savunarak, "Bu, çocuk evliliklerin önünü açacak, tacizleri, tecavüzleri meşrulaştıracak bir düzenlemedir." dedi.

Yüceer, partisinin Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, İstanbul Milletvekili Ali Şeker ile HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp ve bazı kadın örgütlerinin temsilcileri ile Mecliste basın toplantısı düzenledi.

Müftülere nikah kıyma yetkisi veren düzenlemeye tepki amacıyla toplandıklarını belirten Yüceer, dün Medeni Kanun'un kabulünün 91. yıl dönümü olduğunu hatırlattı.

Eşit yurttaşlık için büyük emeklerin harcandığını dile getiren Yüceer, gelinen süreçte ise kadını yok sayan eylemlerin yasalaştırılmaya çalışıldığını iddia etti. Yüceer, "Önümüzde, torbadan tavşan çıkarılır gibi getirilen bir tasarı var. Bu tasarıda da müftülere nikah kıyma yetkisinin verilmesi var. Yurt genelinde binlerce evlendirme dairesi var. 'Bunlar yetmedi de mi, neye istinaden bu tasarıya ihtiyaç var' diye sorduğum soruya bir türlü cevap bulamıyorum. Evlenmek isteyen yurttaşlarımız memur kıtlığı yaşadı da biz mi bilmiyoruz?" ifadelerini kullandı.

Yüceer, tasarı hazırlanırken hiçbir kesimden görüş alınmadığını, görüş beyan etmek isteyen kadınların da kapıda bırakıldığını öne sürdü.

Tasarının gerekçesinde, "Evlendirme memurlarının yanına il ve ilçe müftüleri de eklenmiştir" ifadesinin, yer aldığını savunan Yüceer, "Herhalde gerekçeyi, tasarıyı hazırlayan bürokratlar da bilmiyor. Bu, çocuk evliliklerin önünü açacak bir düzenlemedir; tacizleri, tecavüzleri meşrulaştıracak bir düzenlemedir. Müftülere nikah kıyma yetkisinin verilmesi düzenlemesi, Medeni Kanun ile elde ettiğimiz hakları adım adım geriye götürecektir. Bu, laik, hukuk devleti düzenine aykırı bir düzenlemedir." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :