CHP TBMM Grup Toplantısı

CHP TBMM Grup Toplantısı

Genel Başkan Kılıçdaroğlu: (2)

TBMM (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Davulu boynuna asılmış, tokmağı başkasının elinde olan bir hükümet var. Böyle bir hükümet yürümez. Her kafadan bir ses çıkıyor. Hepsi şikayet ediyorlar. Şikayet eden hükümetten iş çıkmaz. Kendisi sorun olan bir hükümet, sorunları çözemez" dedi. 

Kılıçdaroğlu, TBMM partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından partisinin grup toplantısında açıklanan iç güvenlik reformuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Daha baskıcı bir Türkiye'nin hedeflendiğini ileri süren Kılıçdaroğlu, "Şimdi yeni bir yasa getiriyorlar, 'Efendim, yüzü kapalı olanlar için ceza', var zaten ceza. Sen yakaladın da elinden tutan mı oldu? 'Molotof kokteyli atanlar için ceza', var zaten ceza. Milleti niye kandırıyorsun? Niye yakalayamadın? Niye adalete teslim etmedin?" diye sordu. 

Türkiye'nin bir provokasyonla karşı karşıya olduğunu, daha baskıcı bir yönetim getirilmek istendiğini, ülkeyi yarı açık cezaevine döndürülme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Biz molotof kokteyli kullanıp çevresine zarar veren insanları hiçbir zaman savunmadık. Doğru bulmayız. Belediye otobüsü yakılacak, doğru bulmayız. Kütüphane, halkevleri yakılacak doğru bulmayız. İnsana zarar verilecek, doğru bulmayız. Kuyumcunun dükkanı yağmalanacak, doğru bulmayız. Doğru bulmayız da biz iktidar değiliz. Biz iktidar olsaydık onları kulaklarından yakalar adalete teslim ederdik. İktidar olduğunu farkında değil. Şikayet ediyor. Sen başbakansın. Şikayet edeceksen, peki kim savunacak? Böyle bir anlayış olabilir mi? Adalet kavramının içini boşalttılar. Özgürlük diye satıyorlar bunu. Hangi özgürlükten bahsediyorsun sen? Belediye otobüsünü yakan adamı mahkemeye çıkardın da karşı çıkan vatandaş mı oldu? '50 yıllık, 100 yıllık kütüphaneyi yaktılar' diye gittin failleri yakaladın, karşı çıkan mı oldu? Türkiye yeni bir sürecin içine sokulmak isteniyor. Herkesin bunu bilmesini isterim."

- "BM'de Türkiye'yi bu hale getiren kim?" -

CHP olarak itibarı olan, hukukun üstünlüğüne inanan, demokratik bir Türkiye istediklerinin altını çizen Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi 2015-2016 dönemi geçici üyelikleri için yapılan seçimleri kaybettiğini, bunun ülkenin itibarına ilişkin önemli bir gösterge olduğunu savundu. 

Başbakan Davutoğlu'nun seçim öncesinde yaptığı bir konuşmada Türkiye'nin büyük ihtimalle geçici üyeliğe seçileceğini söylediğini, ancak sonucun böyle gerçekleşmediğini belirten Kılıçdaroğlu, "Tam bir yüz karası, Türkiye'ye karşı yapılmış tam bir diplomatik darbe. ve bunlar hala Türkiye'nin itibarından söz ediyorlar. Bütün yurttaşlarıma sesleniyorum; BM'de Türkiye'yi bu hale getiren kim? Bu soruyu kendine soracaksın. Sen hükümetsin, dışişleri bakanın var, burnunun ucunu göremiyorsun. BM'de neyin olup, neyin olmayacağını göremiyorsun" diye konuştu. 

Suudi Arabistan Kralı'nın Türkiye ziyaretinde bütün diplomatik kuralları yer ile bir ettiğini, dönemin cumhurbaşkanı ve başbakanının da koşa koşa giderek onu karşıladığını, diplomatik kurallara uymayan yaklaşımlar sergilediklerini ileri süren Kılıçdaroğlu, BM Güvenlik Konseyi geçici üye seçiminde Suudi Arabistan'ın bile Türkiye aleyhinde kulis yaptığını söyledi. "Suudi Arabistan bunlara dersini verdi. BM'de Türkiye aleyhine kulis yaptı. Fatura çıktı mı? Çıktı. Ne diyorduk? Dış politika, iç politikanın malzemesi olamaz. Dış politika milli olmak zorundadır. Dış politikayı, iç politika malzemesi yaparsanız gelir böyle duvara toslarsınız" diyen Kılıçdaroğlu, İran'ın da Suudi Arabistan'ın benzeri bir tavır sergilediğini kaydetti.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Hamaney'e gittiler, ip gibi dizildiler. Ve Erdoğan'ın şu cümlesi çok önemli, 'Buraya gelince kendimizi ikinci evimizde hissediyoruz' dedi. İran da aleyhimize kulis yaptı. Sen İran ile ilişkilerini Rıza Sarraf aracılığıyla götürürsen, Suudi Arabistan ile ilişkileri Yasin El Kadı ile götürürsen, gelirsin böyle bir sonucu görürsün. 

Bundan çıkan sonuç şu; Türkiye iyi yönetilmiyor. Türkiye'de ciddi bir yönetim boşluğu var. Gazetecisi, işçisi, çiftçisi, gazisi, şehit yakını memnun değil. Adalet ve Kalkınma Partisi'ne oy veren değerli yurttaşlarım da memnun değil. Ben bu hükümeti eleştirirken sakın ola ki sizi eleştiriyorum zannetmeyin. Sizler demokrasinin vazgeçilmez kişilerisiniz. Sandığa gidiyorsunuz, oy kullanıyorsunuz. Ben sizlerden sadece şunu istiyorum, ülkemiz, çocuklarımız, geleceğimiz, bayrağımız, güvenliğimiz için sandığa giderken düşünün. Yen bir hükümet, yeni bir anlayış. Halkçı bir anlayış. 'Bunu hangi parti söylüyor?' diye kendi vicdanınıza sorun. Göreceksiniz vicdanınız size seslenecek, 'CHP' diye."

- "Bizim için yeni Türkiye değil, yeniden Türkiye. yeniden Türkiye'yi ayağa kaldıracağız" -

CHP için tek önceliğin vatandaş olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, halkın yetki vermesi halinde Türkiye'yi ayağa kaldıracaklarını, bütün sorunları çözeceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin iyi yönetilmediğinin bir göstergesinin de ülkeye gelen Suriyeli'lerin içinde bulunduğu durum olduğunu belirterek, "Milyonlarca Suriyeli'yi Türkiye'de dilenci konumuna kim soktu?" diye sordu. 

Vatandaşın artık bu gidişe "yeter" demesini isteyen Kılıçdaroğlu, "Birde bu ülkeyi dürüst, namuslu adamlar, kul hakkı yemeyenler yönetsin. Hırsızın kime ne faydası olur? AKP'ye oy veren saygı değer yurttaşım; evini hırsıza teslim eder misin? Etmezsin. Memleketi niye teslim ediyorsun o zaman?" diye konuştu. 

İnanç, kimlik, yaşam tarzı üzerinden siyasetin CHP'nin kitabında olmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, bu unsurları siyasete bulaştıranların, ülkeyi böldüğünü, sahtekarlık yaptığını ifade etti. Kılıçdaroğlu, "Bizim için yeni Türkiye değil, yeniden Türkiye. Yeniden Türkiye'yi ayağa kaldıracağız. Bu ülkeye adaleti getireceğiz. 'Çocuğum işsiz' diyorsun. Peki oturup kendine şu soruyu niye sormuyorsun; 12 yıldır, 13 yıldır bu ülkeyi kim yönetiyor? Senin çocuğun işsiz, onların çocukları işsiz mi? O zaman şu soruyu soracaksın; benim çocuğum niye işsiz? Bu soruyu kendine soracaksın. Demokrasinin özü soru sormakla başlar" değerlendirmesinde bulundu.

Siyaset yapanların hiçkimseyi toplumdan bölerek, kendi arka bahçesi konumuna sokamayacağını vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Ayakkabı kutusunda para çıktığı zaman ne dediler? 'O parayla biz imam hatip okulu yapacaktık' dediler. Haram parayla Türkiye Cumhuriyeti'nde imam hatip okulu yapılmaz. Bundan sonra da yapılmayacak" ifadelerini kullandı. 

- "2015 seçimleri bir dönüm noktasıdır" -

Türkiye'nin yeni bir sürecin içine girdiğini belirten Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ortada bir hükümet yok. Kimse kimseyi kandırmasın. Şeklen bir hükümet var. Davulu boynuna asılmış, tokmağı başkasının elinde olan bir hükümet var. Böyle bir hükümet yürümez. Her kafadan bir ses çıkıyor. Hepsi şikayet ediyorlar. Şikayet eden hükümetten iş çıkmaz. Kendisi sorun olan bir hükümet, sorunları çözemez. O nedenle bütün yurttaşlarıma sesleniyorum; 2015 seçimleri bir dönüm noktasıdır."

Kararı seçmenlerin özgür iradesiyle vereceğini ve Türkiye'yi aydınlığa çıkaracağını kaydeden Kılıçdaroğlu, CHP olarak herkesin iş ve aş sahibi olduğu bir Türkiye'yi vaat ettiklerini söyledi.

Yurttaşlardan CHP'ye güvenmelerini isteyen Kılıçdaroğlu, "Her krizin sonunda Türkiye'yi aydınlığa çıkaran CHP olmuştur. Burada da CHP Türkiye'yi bu krizden çıkaracak. Demokrasiye inanarak ve güvenerek yapacağız bunu. Ne söylediğimizi, ne yapmamız gerektiğini biliyoruz. Önümüzdeki süreç içinde göreceksiniz. Çok güzel projelerle halkımızın karşısına çıkacağız. Onlardan tek şey istiyoruz. Bize güvenin ve görün Türkiye nasıl ayağa kalkarmış" diye konuştu.  

(Bitti)

Kaynak:Haber Kaynağı