CHP TBMM Grup Toplantısı

CHP TBMM Grup Toplantısı

Genel Başkan Kılıçdaroğlu: (2) "Bu millete sözüm söz, Türkiye Cumhuriyeti devletini faizcilerden kurtarmak bizim boynumuzun borcudur, bunu yapacağız"- "Bir kişi ellerini semaya açmış değil, milyonlarca kişi ellerini semaya açmış 'adalet' diye bekliyor. Bu

TBMM (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu millete sözüm söz, Türkiye Cumhuriyeti devletini faizcilerden kurtarmak bizim boynumuzun borcudur, bunu yapacağız." dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında, Türkiye'de adalet ve hukukun olmadığını söyledi.

Bir tek kişinin "bu ülkede adalet var" diyemeyeceğini belirten Kılıçdaroğlu, "Demiyor da zaten. Nitekim, 25 gün yürüdük. 'Niye yürüyorsunuz' dediler ama 'bu ülkede adalet var yürümeyin' diyemediler. Onlarda biliyor adalet olmadığını." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 21 Eylül 2017'de "Türkiye'de yargı bağımsız yargıya, müdahale edemeyiz." dediğini ayrıca eski ve yeni Adalet Bakanının da bunu sürekli dile getirdiğini aktaran Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Ben 'müdahalesi var, etkisi de var' dediğim zaman en ağır şekilde eleştirilmiştim... Erdoğan Yargıtay'ın 150. yılı sempozyumunda bir konuşma yapıyor. 6 Mart'ta yani iki gün önce, 'eğer bir ülkede halk bunalmış ve ellerini semaya açarak adalet çığlığı atar hale gelmişse oradaki yargıda bir sorun vardır.' diyor. Günaydın Recep Bey, günaydın. Yargı sisteminde bir sorun değil, yargı sisteminde çok sorun var. Bir sorun olsa diyeceğiz ki 'tamam şu sorunu çözelim.' Yargı yok, adalet yok. Neden bahsediyorsunuz?"

Eğer bir ülkede yargı gücünü hukukun üstünlüğünden değil de siyasi otoriteden alıyorsa orada adaletin olamayacağını vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Bir kişi ellerini semaya açmış değil, milyonlarca kişi ellerini semaya açmış 'adalet' diye bekliyor. Bunun farkına yeni yeni vardı beyefendi. Tek adam rejiminin olduğu ülkede yargıç vicdanıyla karar veremez hale geldi. Kendisine otosansür uyguluyor." diye konuştu.

- Kitapçık iddiası

Geçen hafta grup toplantısında yargıya müdahalede bulunulduğunu verdiği örnekle açıkladığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, Ceza İşleri Genel Müdürlüğünün 6 Nisan 2017'de hakim ve savcılara dağıttığı bir broşürü gündeme getirdiğini söyledi.

Bu kitapçıkta "tahliye" konusunda, "Hakimler ve Savcılar Kurulu'yla mutlaka istişarede bulunulduktan sonra irade oluşturulacaktır." denildiğini aktaran Kılıçdaroğlu, "Yani sen tahliye konusunda bir irade oluşturacaksan önce 'bana soracaksın' diyor. 'Yoksa sen bilirsin' diyor. Hani talimat yoktu, hani anayasanın 138. maddesi vardı?" değerlendirmesinde bulundu.

Anayasanın 138. maddesini okuyan Kemal Kılıçdaroğlu, yine aynı kitapçıkta FETÖ ile ilgili soruşturmalarda 17-25 Aralık 2013 tarihinin esas alınmasının istendiğini ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu, bunun açık ve net şekilde yargıya müdahale olduğunu savundu.

Kılıçdaroğlu, "Eğer FETÖ ile ilgili bir durum varsa 'sakın eskiye gitmeyin' diyor. Hakime, savcıya talimat değil mi bu?" sorusunu yöneltti.

İktidarın yargı kararlarının "takmadığını" öne süren Kılıçdaroğlu, Mardin Ağır Ceza Mahkemesinin ve Yargıtay'ın kararına rağmen PYD/PKK'nın eski eş başkanı Salih Müslüm'ün Türkiye'de ağırlandığını hatırlattı.

Kılıçdaroğlu, "Şimdi Avrupa'dan istiyorlar, 'bize ver bu teröristtir' diye. Avrupalılar demez mi, 'düne kadar sizdeydi, üstelik bizde mahkeme kararı yok, sizde mahkeme kararı vardı. Neden mahkeme kararının gereğini yerine getirmediniz?' diye sormaz mı? Sorarlar. Ama bunlarda yüz yok ki..." diye konuştu.

- "Şikayetçi olmayacaksın kardeşim çözüm bulacaksın

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sık sık yüksek faizden şikayet ettiğine dikkati çeken Kılıçdaroğlu, "Sen niye şikayet ediyorsun? Yükselten de faizi ödeyen de sensin? Sanki CHP iktidarda, o faizden şikayet ediyor." dedi.

Erdoğan'ın faiz konusunda bir çalışma yaptırdığını söylediğini aktaran CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Sömürünün yeni farkına varmışlar. Her sefer söyledim, vatandaşın kahvehanede Tayyip Bey'le ilgili söylediği söz, 'faizci Tayyip.' Niye faizci Tayyip? Haklı mı? Haklı. Son 15 yılda bir grup yabancıya, yurt dışındaki yabancıya Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin ödediği faiz, 149 milyar dolar. Şimdi soruyorum; 149 milyar doları sanayiciye mi, çiftçiye mi, memura mı verdiniz? Yurt dışındaki bir grup tefeciye veriyorsunuz. Vatandaş 'tefeci Tayyip demekte haksız mı?' Haklı. Birde borçlandığı için yurt içinde ödediği faizler var. O ne kadar? 689 milyar lira. Kime ödüyorsun sen bu parayı? Bir grup tefeciye ödedin. O nedenle sana 'tefeci Tayyip' diyorlar. Şimdi kalkıyorsan 'bizde faizden şikayetçiyiz.' Şikayetçi olmayacaksın kardeşim, çözüm bulacaksın.

Bunlar faiz sorununu çözemezler. Çünkü yakalarını tefeciye kaptırmışlar. Tefeci hangi faizi istiyorsa onu uyguluyorlar. Bu millete sözüm söz, Türkiye Cumhuriyeti devletini faizcilerden kurtarmak bizim boynumuzun borcudur, bunu yapacağız."

(Bitti)





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :