Chp Seçim Bildirgesi Toplantısı

Chp Seçim Bildirgesi Toplantısı

Bildirgede, Dersim arşivlerinin tarihçilerin erişimine açılacağı, Madımak Oteli'nin "Hoşgörü Müzesi" yapılacağı, Diyarbakır Cezaevi'nin ise İnsan Hakları ve Demokrasi Müzesi'ne dönüştürüleceği açıklandı

CHP seçim bildirgesinde, Dersim arşivlerinin tarihçilerin erişimine açılacağı, Madımak Oteli'nin "Hoşgörü Müzesi" yapılacağı, Diyarbakır Cezaevi'nin ise İnsan Hakları ve Demokrasi Müzesi'ne dönüştürüleceği bildirildi.  

CHP, ATO Congresium'da düzenlenen toplantı ile seçim bildirgesini açıkladı. 

Kamuoyuyla paylaşılan bildirge 200 sayfadan oluşuyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Yaşanacak bir Türkiye için yola çıktık" sözleriyle başlayan bildirgede, CHP'nin iktidar olması durumunda yapacakları anlatılıyor. 

"Umutlu bir gelecek için büyük dönüşüm hedefleri" başlığı altında, kuvvetler ayrılığı, laiklik, siyasi partiler sistemi gibi konularda yapılacaklar aktarılıyor. 

Laiklik anlayışının demokrasi anlayışı ışığında şekilleneceğini vurgulayan CHP, bildirgesinde, "CHP iktidarında din ve vicdan özgürlüğü güvence altına alınacaktır. Devlet tüm inançlara ve bireysel tercihlere eşit mesafede duracak, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu ilke çerçevesinde hareket etmesi sağlanacaktır" ifadesi kullanılıyor. 

12 Eylül rejiminin antidemokratik kanunlarını kaldırmayı vaat eden CHP, genel seçimlerde barajın yüzde 5'i geçmeyeceğini vurguluyor. 

Güçlendirilmiş bir parlamenter sistem vaadinde de bulunan CHP, "torba kanun" uygulamasını sonlandıracağını belirtiyor. 

Bildirgede, Kılıçdaroğlu'nun ilk üç ay içinde gerçekleştirmeyi vaat ettiği "siyasi ahlak yasası" da bulunuyor.  

- Biber gazı kullanımına son vereceğiz- 

Bildirgede, "güvenlik hakkı" başlığında, Polis Vazife ve Selahiyet  Kanunu'nun demokratikleştirileceği vurgulanırken, "Kolluk güçlerinin keyfi uygulamalarına, orantısız şiddete ve biber gazı kullanımına son verecek yasal düzenlemeleri yapacağız" deniliyor. 

Bildirgede, ayrıca MİT Yasası'nın kamu görevlilerine mutlak dokunulmazlık kazandırmasına son verileceği vurgulanıyor. CHP, TİB'i özel hayatın korunması ilkesine göre yeniden yapılandırma sözünü de bildirgesinde veriyor. 

"Hukuk devleti ve yargı reformu" başlığında ise Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay üyelerini yüksek yargının önerdiği adaylar arasından, TBMM'deki nitelikli çoğunluk ve geniş bir uzlaşı ile seçme sözü yer alıyor. Sulh ceza hakimliklerinin kaldırılacağı vaadinin yer aldığı bildirgede, CHP iktidarında Adalet Bakanlığına bağlı adli kolluk kurulacağı bildiriliyor.

CHP, tutukluluk ve gözaltı süreleri ve süreçleriyle ilgili yasal kısıtlamaları kısa zamanda AB standartlarıyla uyumlu hale getirme vaadinde bulunuyor. Bildirgede, "gizli tanık" uygulamasının sona ereceği, davaların "keyfi gerekçelerle" başka şehirlere taşınması uygulamasının kaldırılacağı vurgulanıyor.  

HSYK'nın, Hakimler Yüksek Kurulu ve Savcılık Yüksek Kurulu olarak ikiye ayrılacağına dikkat çekilen CHP bildirgesinde, kurul seçimlerinde kadınların temsilini artırmak için cinsiyet kotası getirileceğine işaret ediliyor.  

- Cumhurbaşkanlığı makamıyla ilgili vaatler 

"Partiler üstü, sembolik yetkilerle donatılmış, yürütme ve yasama üzerindeki etkisi sınırlandırılmış bir cumhurbaşkanlığı modelini yeniden tesis edeceğiz" denilen bildirgede, cumhurbaşkanının yargı ve diğer üst düzey bürokrasi atamalarındaki yetkilerinin kısıtlanacağı kaydediliyor.  

Cumhurbaşkanlığının bütçesinin anayasal tanımlara uygun olarak mütevazi ve hesap verilebilir hale getirileceği vurgulanan bildirgede, "Örtülü ödeneğin keyfi biçimde ve siyasi amaçlarla kullanılmasını engelleyecek yasal düzenlemeleri yapacağız. Cumhurbaşkanına hakaret suçunun, yurttaşları sindirme amacıyla kullanılmasını mümkün kılan yasaları kaldıracağız" deniliyor. 

Bildirgede, TMSF'ye devredilmiş medya kuruluşlarının iktidarın güdümüne girmesi ve propaganda aracına dönüşmesine engel olunacağı aktarılıyor. Ayrıca internete ilişkin tüm kanunların, taraf olunan uluslararası sözleşmelere uyumlu hale getirileceği bildiriliyor. 

- Zorunlu din dersleri kaldırılacak, cemevi ibadethane olacak 

Din, mezhep ve inanç farkı gözetmeksizin tüm vatandaşların inanç ve ibadet özgürlüğünü güvence altına alma sözü veren CHP, cemevlerini diğer ibadethaneler gibi yasal statüye kavuşturacağını vaat ediyor. 

Zorunlu din derslerini kaldırma sözü de veren CHP bildirgesinde, bu derslerin çoğulcu bir içeriğe kavuşturularak seçmeli hale getirileceği açıklanıyor. 

- Kürt sorunu 

CHP, "Kürt sorunu" başlığında soruna yönelik çözüm ilkelerini bildirgede paylaşıyor.  Bu başlıkta şu açıklamalar yer alıyor:

"Her türlü şiddet ve baskıyı sona erdirerek, sorunu müzakere ve siyaset yoluyla çözeceğiz. Kürt sorununun çözüm yerinin TBMM olmasını sağlayacağız. TBMM'de temsil edilen siyasi partileri, çözüm için bir araya getirerek, süreci geniş bir toplumsal uzlaşma ile yürüteceğiz. Sorunu çözmeye yönelik tüm girişimlerin şeffaf ve hukuka uygun olmasını temin edeceğiz. Diyarbakır Cezaevi'nde yaşananlar ve Uludere katliamı başta olmak üzere tüm faili meçhuller, işkenceler ve hak ihlallerini araştıracak bir Meclis Komisyonu kuracağız."

Seçimlerde ve siyasette dil yasaklarını sona erdirme sözü veren CHP, talep eden tüm vatandaşlara anadil öğrenimi imkanı sunacağını da açıkladı. 

Faili meçhul cinayetlerde zaman aşımını kaldırma vaadinde bulunan CHP, köylerini boşaltanların mağduriyetini gidererek, dönüşlerin önünü açacağını belirtiyor.  

Bildirgede, ayrıca Dersim arşivlerinin tarihçilerin erişimine açılacağı, Madımak Oteli'nin "Hoşgörü Müzesi" yapılacağı, Diyarbakır Cezaevi'nin ise İnsan Hakları ve Demokrasi Müzesi'ne dönüştürüleceği kaydedildi.  

(Sürecek) 

Kaynak:Haber Kaynağı