CHP MYK Toplantısı

CHP MYK Toplantısı

Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Böke: - "Yargı asla siyasetin gölgesini kabul etmez. Türkiye'yi güçlendirecek olan kuvvetler ayrılığıdır. Kuvvetler ayrılığına gölge düşüren herhangi bir adımın parçası asla olmayacağız"- "Şimdi hepimize düşen en t

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, adli yıl açılış törenine ilişkin, "Yargı asla siyasetin gölgesini kabul etmez. Türkiye'yi güçlendirecek olan kuvvetler ayrılığıdır. Kuvvetler ayrılığına gölge düşüren herhangi bir adımın parçası asla olmayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında haftalık olağan toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Böke, Türkiye'yi 15 Temmuz karanlığına neyin taşıdığını çok iyi bildiklerini söyledi.

Türkiye'yi bu sürece, "14 yıllık AKP iktidarının, kendi siyasi çıkarları için bir güç ilişkileri üzerine inşa ettiği ve tamamen kendi iktidar alanlarını genişletmek, devleti ele geçirmek için, demokrasiyi, hukuk devletini ve laikliği çökertmesinin" getirdiğini iddia eden Böke, Türkiye'nin çok zor bir zamandan geçtiğini belirtti.

Türkiye'yi bu zor zamanlara AK Parti iktidarının getirdiğini öne süren Böke, "FETÖ, AKP'nin bilerek, isteyerek, görerek, kendi siyasi ve ideolojik ajandasıyla beslediği ve büyüttüğü bir örgüt olarak devlete açıkça yerleştirildi." dedi.

CHP olarak 15 Temmuz sonrası bu duruma dair siyasi sorgulamayı ertelediklerini ve Türkiye'ye omuz verdiklerini aktaran Böke, ancak bir kez daha "iktidarın devleti ele geçirme mantığından vazgeçmediğini" gördüklerini söyledi.

Böke, şöyle devam etti:

"AKP'nin milli mutabakat dediği, 'ülkemizi bu hale getiren yanlış politikalarıma ortak ol' çağrısından başka bir şey değil. AKP açıkçası mutabakat değil, itaat arıyor. Türkiye'nin yaşadığı açmazın nedeni ise demokrasi dışı girişimlere imkan sağlayan bir sürecin yaşanmasıydı. Bu süreç, AKP'nin gücü tek kişinin elinde toplamayı kendinde hedef edinmiş olmasıydı. Üstelik de bunu tüm kurumları, kurumların geleneklerini ve iş yapma biçimlerini çökertme pahasına yaptı.

Türkiye'yi işte bu politikalar açıkça istikrarsızlaştırdı. Türkiye'yi istikrara kavuşturacak olan şey de bu politikalardan tamamen vazgeçilmesinden geçiyor. Laik, demokratik, güçlü bir parlamenter sistem ve güçlü bir hukuk devletinin yeniden ayağa kaldırılmasından geçiyor. Gücü tek kişinin elinde toplamaya çalışmak, bütün denge ve denetim mekanizmalarını ortadan kaldırmak, yargı bağımsızlığını yok etmek, Meclis'i işlevsizleştirmek ancak istikrarsızlığı derinleştirir."

Türkiye'nin ve kendilerinin böyle bir duruma tahammülü olmadığını vurgulayan Selin Sayek Böke, iktidarın ülkeyi bu hale getiren mantıkta ise ısrarcı olduğunu iddia etti.

- Adli yıl açılış töreni

Şimdi önlerinde bir mesele daha olduğunu belirten ve adli yıl açılış törenine değinen Böke, "Adli yılın açılışı kaçak saraya taşınıyor. Bu hiçbir şekilde kabul edilemez. Çünkü demokrasilerde yargı asla gölge kabul etmez. Siyasetin gölgesinde yargı olmaz." dedi.

Yargının bağımsız ve herkese eşit mesafede olması gerektiğini vurgulayan Böke, "kendi yapımı dahi hukuka aykırı olan bir yerde" böyle bir açılışın yapılamayacağını tekrarladı.

Bu konuda CHP'ye yönelik açıklamalar yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bu açıklamalarını ciddiye aldıklarını bildiren Böke, şunları söyledi:

"Bu nedenle de kendisine bir yanıt verme ihtiyacı hissediyoruz. 15 Temmuz'da Türkiye'de olağanüstü bir durum yaşandı. Bu durum karşısında CHP bu devletin kurucu partisi olması bilinciyle Türkiye'ye omuz verdi. Oysa bugün anlaşılıyor ki CHP Türkiye'ye omuz verirken, Sayın Bahçeli, Erdoğan rejimine omuz vermeyi tercih etmiş. Türkiye'de kuvvetler ayrılığına, güçlü bir parlamenter demokrasiye ne kadar çok ihtiyacımız olduğunu 15 Temmuz'da bizzat hepimiz yaşadık. Şimdi hepimize düşen en temel görev, saray rejimine omuz vermek değil, yargının bağımsızlığını savunmaktır. Biz CHP olarak bunu yapmaya ısrarla devam edeceğiz. Bahçeli isterse kendi parti kongresini sarayın bahçesinde yapabilir."

- Emniyet mensupları kıyafet yönetmeliğindeki değişiklik

Emniyet mensupları kıyafet yönetmeliğindeki değişikliğe de değinen Böke, "AKP polisin özlük ve örgütlenme haklarını, ne zamandır beklediği 3600 ek göstergeyi vermek yerine, bütün bu yapmadıklarını ve hatta yaptığı hataları da örtmek için türbana sığınıyor." görüşünü savundu.

Toplumu inanç, kimlik ve yaşam tarzı üzerinden ayrıştırmanın yanlışlığına vurgu yapan Böke, "Bu ayrıştırmanın son bulmasının tek yolu, Türkiye Cumhuriyeti'nin laik, demokratik ve sosyal devlet niteliğinin herkes tarafından hatırlanmasıdır." diye konuştu.

İktidarın, "Türkiye'yi 15 Temmuz karanlığına sürükleyen politikaları aynen devam ettirdiğinin" başka göstergeleri de bulunduğunu iddia eden Böke, bunlardan birinin de TBMM'ye karşı sergilenen tutumları olduğunu öne sürdü.

- Hakkari ve Şırnak

İktidarın KHK'larla Meclis'in etrafından dolanarak ülkeyi yönetme anlayışının devam ettirildiğini ileri süren Selin Sayek Böke, Meclis'i yok sayan bu tutumun asla kabul edilemeyeceğini bildirdi.

Hakkari ve Şırnak'ın ilçe yapılması yönünde bir KHK hazırlığı olduğunun söylendiğini belirten Böke, "Meclis iradesiyle, muhalefetin yüksek sesle dile getirmesi sonucu vazgeçilen bir düzenlemenin, Meclis'in iradesini hiçe sayarak, KHK'larla keyfi bir şekilde getirilmesi, yönetimde keyfiyette ısrarın en somut göstergesinden biri. AKP'nin böyle bir işe kalkışmaması ve Türkiye'yi KHK'larla yönetme anlayışına son vermesine yönelik çağrımızı bir kez daha yüksek sesle yapıyoruz ve kendilerini bu konuda uyarıyoruz." ifadesini kullandı,.

Türkiye'nin içinde bulunduğu açmazdan ancak parlamenter sistemi güçlendirerek çıkabileceğini savunan Böke, ihlallerin araştırılması için de Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nun toplanması yönündeki çağrılarını yeniledi.

Böke, "Biz devlet içine yerleştirilmiş, etrafına terör saçan, illegal cemaat yapısıyla mücadeleyi sonuna kadar destekliyoruz. Bu yapının devlet bürokrasisi, yargı, silahlı kuvvetler ve siyasetteki örgütlülüğünün mutlaka ortadan kaldırılması gerekiyor. Ancak bu yapıyla mücadele ediliyor görüntüsüne sığınılarak haksız mağduriyetler yaratılması, hukuk devleti anlayışına asla sığmaz." dedi.

- "Merkeze yeniden laiklik alınmalı"

Böke, Türkiye'ye başka 15 Temmuz'lar yaşatılmaması için demokrasinin, hukuk sisteminin ve toplumsal bütünlüğün acilen kuvvetlendirilmesinin şart olduğunu söyledi.

Kendilerinin bu yüzden adli yıl açılış törenine gölge düşürülmemesini istediklerini vurgulayan Böke, yine bu bu yüzden Türkiye'de yeniden merkeze laikliğin alınması gerektiğini söylediklerini kaydetti.

Böke, bir soru üzerine adli yıl açılış törenine katılım için Cumhurbaşkanlığından yeni yazılı bir davetin kendilerine ulaşmadığını söyledi.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun törene katılıp katılmayacağı yönündeki bir soru üzerine ise Selin Sayek Böke, "Yargı asla siyasetin gölgesini kabul etmez. Türkiye'yi güçlendirecek olan kuvvetler ayrılığıdır. Kuvvetler ayrılığına gölge düşüren herhangi bir adımın parçası asla olmayacağız." dedi.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :