CHP MYK Toplantısı

CHP MYK Toplantısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç: (2)

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 28 Ağustos'taki yemin törenine ilişkin, "Sayın Genel Başkanımız, yemin törenine katılmayacak. Bu hukuksuzluk sürecinde yemin edecek kişi, Anayasa'ya bağlılığına yemin edecek. Anayasa ihlal ediliyor, ortada" dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. 

Koç, toplantı devam ederken basın mensuplarına açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin, "Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren başta IŞİD ve Nusra Cephesi olmak üzere, El Kaide uzantılı örgütlere maddi destek veren ve vatandaşlarının bu örgütlere üye olmasına göz yuman ülkelere ekonomik yaptırımlar uygulama" kararı aldığını hatırlatan Koç, Konseyin ayrıca, söz konusu örgütlere mensup teröristlerin, üye devletlerin topraklarından, çatışma bölgelerine geçmelerinin engellenmesi için çağrıda bulunduğunu belirtti.

"Kim tarif ediliyor burada? Bir enlem, boylam vermemişler dünya haritasında, Türkiye'yi tarif etmek için" diyen Koç, IŞİD ve benzeri örgütlerin, Türkiye'yi çatıştıkları bölgelere geçiş yapmak için kullandıklarının, Türkiye'den militan ve silah başta olmak üzere her türlü desteği temin ettiklerinin sır olmadığını savundu.

BM'nin söz konusu kararının, AK Parti Hükümeti için doğrudan bir uyarı niteliği taşıdığını ileri süren Koç, "Bu işin temel sorumlularından, kapalı zarf ihalesi usulüyle başbakanlığa getirilecek olan Sayın Davutoğlu, Türkiye'yi bu noktada yaptığı icraatlarla, daha da şüpheli, takip edilmesi gereken bir ülke konumuna, maalesef uluslararası mercekten değerlendirilir hale getirecektir" dedi.

-"Lice olayı bir devlet oyunu"

Lice'de, heykel yıkılması sonucu yaşanan olaylara değinen Koç, "Bugün Hakkari'de ve değişik yerlerde saldırıya uğrayan Atatürk heykelleri var. Akıllı bir devlet, sorunu bu şekilde yönetir mi? O heykel oraya nasıl geldi? Nasıl getirildi? Dikilirken senin haberin, istihbaratın yok muydu? Müsaaden, rızan var mıydı?" diye konuştu. Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir yandan İmralı ile görüşelim, bir yandan Kandil ile devlet olarak doğrudan temas edelim söylemlerinin arkasında, böyle oldubitti senaryolar yaparak, yani bir yandan dikilmesine müsaade edip, bir yandan gösteriyle yıkarak... 'Bak ben gerektiğinde içeride şunu da tutuyorum' mesajı kitlelere verilerek, hangi senaryoyu çeviriyorsunuz siz? Yazık değil mi orada ölen gence, yazık değil mi orada şehit olan askere? Akıllı bir devlet hala bu kışkırtma politikalarını, bu küçük senaryoları, bu kadar hassas bir konuda uygulayabilir mi, uygulatabilir mi?

Sayın Demirtaş'a da seslenmek istiyorum: Bu tür provokasyonlar hiç kimseye fayda getirmez. Hep beraber bu topraklarda yaşayacağız. Hep beraber, kardeşçe, demokratik bir ülkenin tüm alt yapısını hep beraber dün nasıl kurduysak, bugün de çağın demokrasi anlayışında hep beraber yapacağız. Onun için herkesi sağduyuya, izan sahibi olmaya davet ediyorum. Buram buram provokasyon kokan, bir devlet oyunu olduğu çok açık ortada olan bu heykel olayının sorumlularının, oraya dikilmesine müsaade edip, daha sonra tepkileri kabartarak kaldırma yoluna giderken yaşanabilecek olayları başka bir siyaset malzemesi olarak kullanacaklarının, dikkatle izlenmesini söylüyorum."

-"Kimseye zorlama yapmıyoruz"

"Muharrem İnce, Kılıçdaroğlu'na 'diktatör' ifadesi kullandı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Kurultay hazırlıklarına ilişkin son bilgiler nedir?" sorusuna Koç, şu yanıtı verdi:

"Kurultayla ilgili tarih ve yapılacağı yer bellidir. Spor salonlarının karışıklığından öte zorunluluktan doğan bir yer seçimi oldu. Hiç kimsenin seyirci engellemek, katılımı azaltmak gibi tedbiri yok. İsteyen gelsin, buyursun. Ana giriş, izleyici girişi olacak. Her türlü fuayesiyle, alanıyla, bütün modern imkanıyla çok açık, demokratik bir süreç CHP tarafından işletilecek. CHP'de adaylık için iddia ortaya koyan arkadaşlarımıza başarılar diliyorum. Herkes söylediğinin siyasi sorumluğunu taşır."

"Kılıçdaroğlu'nun, 'kurultayda tasfiye olmayacak' şeklinde açıklaması oldu. Bu MYK'da görüşüldü mü? Bir de 'yemin törenine katılmayacağına' yönelik ifadesi var. Bu konuda detay verir misiniz?" sorusu üzerine Koç, "Sayın Genel Başkanımız yemin törenine katılmayacak. Bu hukuksuzluk sürecinde, yemin edecek kişi, Anayasa'ya bağlılığına yemin edecek. Anayasa ihlal ediliyor, ortada. Yüzde 38,5 oy aldı adayımız. Belki yüzde 38,5'u temsil eden 38-39 arkadaşımız katılır. Kimseye zorlama yapmıyoruz, bir parti kararı yok" dedi.

-"Sarıgül, MYK toplantısına katılmadı"

CHP'de tasfiye sürecinin olmayacağını ifade eden Koç, kendisinin zaman zaman parti ahlakı içerisinde, yönetim anlayışlarını eleştirdiğini, ancak hiçbir zaman tasfiye edilmediğini anlattı. Koç, "CHP'de, eline kalem kağıt alıp, 'şu çizilecek, bu gidecek, bu gelecek' böyle bir şey olmaz. Tüzüğümüz ortada. Biz bu süreçleri sağlıklı yaşayabilen, deneyimi olan bir partiyiz. Kimsenin tereddütü olmasın" dedi.

"Kurultay'da çarşaf mı yoksa blok liste mi olacak?" sorusuna karşı Koç, CHP'de asıl olan çarşaf liste uygulamasının olduğunu, kurultay akışı sırasında talep edilirse, başka bir tercihin çıkabileceğini söyledi.

"Pazar günkü MYK'ya Sayın Mustafa Sarıgül de katılmıştı ve öncesinde Kılıçdaroğlu ile başbaşa görüşme gerçekleştirmişti. Sarıgül'e yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcılığı görevi verileceği iddia edilmişti. Bu konuyu nasıl değerlendireceksiniz?" sorusuna Koç, "Benim içinde olduğum, fiziki olarak bulunduğum, düşünme ve muhakeme yeteneklerini kaybetmemiş bir kişi olarak, Mustafa Sarıgül eğer bir hayalet olarak bir MYK toplantısına girdiyse onu ben görmedim. O toplantıda ben vardım. Sayın Sarıgül, Sayın Genel Başkanla makamında görüşmüş olabilir. Gayet doğaldır. Ama MYK toplantısına girmemiştir, böyle bir olay yaşanmamıştır" yanıtını verdi.

CHP'nin bir kurultaya gireceğini ve listelerin çıkacağını belirten Koç, o listelerde herkesin aday olabileceğini, çoklu liste içerisinden delegasyonun seçim yapacağını kaydetti.

-"Bütünleştirici sloganlar üzerinde çalışılıyor"

"CHP milletvekillerinin cep telefonlarına, 'konuşmayın' diye mesaj gönderilmiş. Bunun mahiyeti nedir?" sorusuna Koç, "Bu süreçte ve sonrasında kalıcı kırgınlıklara yol açabilecek ifadelerden sakının anlamındadır. Yani bir demokratik hakkın engellenmesi, bir baskı unsuru olarak görülmemesi gerekir" cevabını verdi.

-"Kurultay delegeleri deneyimlidir"

"Çarşaf liste olursa bir anahtar liste karmaşası ortaya çıkabiliyor. Böyle bir uygulama olabilir mi ya da bunu önlemeye yönelik bir şey planlanıyor mu?" sorusunu Koç, "Çarşaf liste olduğunda çeşitli anahtar listelerin olması doğaldır. Çarşaf liste dediğimiz demokrasi anlayışının özünde bu vardır. Bunun suistimal edildiği alanlar olabilir. Ama CHP kurultay delegeleri bu konuda deneyimlidir" şeklinde yanıtladı.

"Muharrem İnce, adaylığını açıklarken 'baskın bir kurultay' olduğunu söyledi. Sizce de böylemi?" sorusunu cevaplandıran Koç, "10 Ağustos'a kadar iddiasını ortaya koyan kimse var mıydı? Hemen ertesi günü, 'kurultay hemen toplansın, istifa edilsin, başarısızlık' gibi açıklamalar oldu. Zamansızdı ama oldu. Ne istendi bizden? 'Biran önce kurultay toplayın.' iddia varsa, hazırlık da var demektir. Biran önce bu kurultayın bir şekilde yapılması lazım" dedi.

(Bitti)

Kaynak:Haber Kaynağı