CHP MYK toplantısı

CHP MYK toplantısı

Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Böke: "Mersin Milletvekilimiz Fikri Sağlar'ın basında yaptığı açıklamalar nedeniyle, hakkında disiplin soruşturması başlatılması için Parti Meclisi'nden talepte bulunulmasına oy birliği ile karar verilmiştir"- "Cum

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, "Mersin Milletvekilimiz Fikri Sağlar'ın basında yaptığı açıklamalar nedeniyle, hakkında disiplin soruşturması başlatılması için Parti Meclisi'nden talepte bulunulmasına oy birliği ile karar verilmiştir." dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

Toplantıya ilişkin açıklamada bulunan Böke, sözlerine, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nü kutlayarak başladı. Böke, tüm tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti'ye üye olduğunu hatırlatarak, dün itibarıyla Türkiye'nin yeni bir döneme girdiğini belirten Böke, "Artık 80 milyonun bir cumhurbaşkanı yok. Cumhurbaşkanlığı makamında oturan Sayın Erdoğan bir siyasi partiye üye olarak 80 milyonun cumhurbaşkanı olma konumundan feragat etti." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendileri için için artık yalnızca partili biri, siyasi bir rakip olduğunu vurgulayan Böke, Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil etme konumunu ve meşruiyetini Türkiye'nin gözünde dün itibarıyla yitirdiğini savundu.

"CHP için bundan sonra Sayın Erdoğan yalnızca bir AKP'lidir." diyen Selin Sayek Böke, şöyle devam etti:

"Bu yaşanmış olan açıkça, bir kez daha devletin çökertilmesidir. Devletin çökertilmesi karşısında Cumhuriyet'in kurucu partisi olan CHP, üzerine düşen sorumluluğun farkındadır. Hayır, bitmedi. Daha yeni başladı. Cumhuriyeti ve devleti çökerten, millet iradesini gasbeden bu gayrimeşru tek adam rejimiyle mücadeleyi sürdüreceğiz. Bu mücadele bitmiş değil, yeni başlıyor. Türkiye mutlaka demokrasiye geri dönecek. Türkiye mutlaka bu tek adam rejiminden kurtulacak ve mutlaka anayasal demokrasiye dönecek."

Türkiye'nin, adına KHK denilen ancak aslında Anayasa'da öngörülen KHK'larla hiçbir ilgisi olmayan düzenlemelerle yönetildiğini ileri süren Böke, devleti çökerten bu yaklaşımın bilgiye düşman olduğunu söyledi. Böke, "Bu yaklaşım bilgiye düşman. Özgür akıldan korkuyor. Öyle ki bir ansiklopediden çekiniyor, wikipedia'yı yasaklıyor." diye konuştu.

Böke, OHAL'in bedelini tüm halkın, en başta da dar gelirli vatandaşların ödediğinin altını çizerek,TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına değindi. Enflasyonun son 8,5 yılın zirvesinde olmaya devam ettiğine dikkati çeken Böke, "Öyle ki Nisan ayı enflasyonu 11,9 çıkmış durumda. Büyüme son 7 yılın en düşük seviyesinde. Türkiye ekonomisi OHAL'e mahkum edilen bu baskıcı düzende kaybediyor. Bir yangın var, bu yangının içinde hepimiz varız. Biz, Türkiye'yi yoksulluğa, eşitsizliğe zorbalığa mahkum eden bu OHAL düzeninin milyonlarla beraber değiştireceğiz, hayır bitmedi daha yeni başlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

- Sağlar'a disiplin yolu

Böke, "MYK'mızda yapılan değerlendirmeler ışığında Mersin Milletvekilimiz Fikri Sağlar'ın basında yaptığı açıklamalar nedeniyle, hakkında disiplin soruşturması başlatılması için Parti Meclisi'nden talepte bulunulmasına oy birliği ile karar verilmiştir." dedi.

Bir soru üzerine, olağanüstü Parti Meclisi (PM) tarihinin Genel Başkan Kılıçdaroğlu tarafından belirleneceğini ve en kısa sürede yapılacağını aktaran Böke, "ihraç" talebinin olup olmayacağına ise PM'nin karar vereceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CHP'ye yönelik eleştirilerinin hatırlatılması üzerine de Selin Sayek Böke, "Kimin özgürlüklerden, kimin farklı görüşlerden, kimin demokrasiden korktuğuna dair bir tartışma yapılacaksa, bu tartışma CHP'ye dair değil, AKP'ye dair ve AKP'nin yarattığı Türkiye'ye dair yapılmalı. Onun için bu iç sesiyle kendisini onu baş başa bırakmayı tercih ediyorum. Bizler kendi tarihimizi de cumhuriyet tarihini de çok iyi biliyoruz verdiğimiz mücadelede bu bildiğimiz tarih üzerinden yazılacak yeni gelecek için bir mücadeledir." diye konuştu.

- CHP Tüzüğü ne diyor?

CHP'nin tüzüğünde disiplin işlemleriyle ilgili konu, yedinci bölümde düzenleniyor.

Tüzüğün 68. maddesinin A fıkrasına göre, PM üyelerinin, Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) başkan ve üyelerinin, milletvekillerinin ve partili büyükşehir belediye başkanlarının parti suçu oluşturan eyemleri, PM'nin istemi üzerine YDK tarafından değerlendiriliyor.

YDK, PM'nin talebine göre, "kesin çıkarma", "geçici çıkarma", "kınama" ve "uyarma" cezası verebiliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :