CHP Muğla Milletvekili Aldan:

CHP Muğla Milletvekili Aldan:

"Türkiye'de devletin sırrını ifşa eden ne Enis Berberoğlu'dur ne Can Dündar'dır ne Erdem Gül'dür. Doğrudan Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarıdır"

TBMM (AA) - CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, "Türkiye'de devletin sırrını ifşa eden ne Enis Berberoğlu'dur, ne Can Dündar'dır, ne Erdem Gül'dür. Doğrudan Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarıdır." iddiasında bulundu.

Aldan, CHP Genel Merkezince İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun hukuksal durumunu izlemekle görevlendirilen komisyonun üyesi milletvekilleriyle Mecliste düzenlediği basın toplantısında, 19 Ocak 2014 günü Adana'da durdurularak aranan MİT tırlarına ilişkin görüntülerin ve tutanakların devlet sırrı olarak değerlendirildiğini anımsattı.

Aldan, MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin gazete haberlerinin yapılmasından önceki tarihlerde, buna ilişkin gizli nitelikte birtakım bilgilerin sosyal medyada ve internette paylaşıldığı iddiası üzerine Adana Cumhuriyet Başsavcılığının talebiyle Adana Sulh Ceza Mahkemesince bunlara erişimin engellenmesi kararı verildiğini söyledi.

Ömer Suha Aldan, "Bu evrakların ve gizli belgelerin tümü 13 Ocak 2015 tarihi itibarıyla tamamıyla medyada ifşa edilmiş durumdadır. Bu anlamda 4 ay sonra bunu haberleştiren Can Dündar'ın, Erdem Gül'ün ve onlara bu belgeleri verdiği iddia edilen Enis Berberoğlu'nun suçsuz olduğu, derhal beraatına karar verilmesi gerektiği, bu mahkeme kararından da anlaşılmaktadır." ifadesini kullandı.

MİT tırlarında yapılan aramaya ilişkin soruşturmayı yürüten ve şu anda FETÖ soruşturmaları kapsamında tutuklu olan hakim ve savcıların, MİT'in, soruşturmanın içeriğini öğrenmesini engellemek için dosyada gizlilik kararı aldıklarını dile getiren Aldan, 6 Mart 2014'te yürürlüğe giren yasal düzenleme ile avukatların bu dosyanın içeriğine ulaşmasının önünün açıldığını ve gizliliğin ortadan kaldırıldığını anlattı.

Aldan, MİT tırlarına ilişkin soruşturmayla ilgili bilgi ve belgelerin de bu sırada avukatların eline geçtiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bu anlamda aslında devlet sırrını ortadan kaldıran Adalet ve Kalkınma Partisinin kendisidir. İşin özü, burada bir anlamda suçlu onlar. Devlet sırrını ifşa eden iktidar partisinin bizzat kendisi. Neden bunu yapıyor? 17-25 Aralık sendromunun etkisiyle yasalar bir tarafa bırakılıyor, konjonktürel yapıya göre koskoca TBMM ve Adalet ve Kalkınma Partisinin milletvekilleri bu oyuna alet ediliyor. Türkiye'de devletin sırrını ifşa eden ne Enis Berberoğlu'dur ne Can Dündar'dır ne Erdem Gül'dür. Doğrudan Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarıdır."

Bu yasal düzenlemenin üzerinden 4 ay geçtikten sonra yine AK Parti'nin TBMM'ye sunduğu yasa teklifi ile soruşturmalara kısıtlılık getirilmek istendiğini anlatan Aldan, 12 Aralık 2014'te yürürlüğe giren 6572 sayılı yasa ile avukatların soruşturma dosyalarından belge almalarının yeniden kısıtlandığını ifade etti.

Aldan, "Bu şu demek; aslında bu aymazlık yüzünden 6 Mart 2014 ile 12 Aralık 2014 arasında Türkiye'de gizli hiçbir soruşturmanın yapılamamış olması demektir. Bu ancak kabile devletlerine mahsus bir tablodur aslında. Olağan devlet yapılanması içerisinde böyle bir şeye izin vermemek lazım. Ama o zamanki feryatlarımız ne yazık ki görmezden gelinmiştir." diye konuştu.

Ömer Süha Aldan, şu görüşleri dile getirdi:

"Suçsuz yere cezaevinde yatan bir milletvekili var. Artık buna bir 'dur' demenin zamanı geldi. Türkiye'de vicdanı olan, hukukun üstünlüğüne inanan yargıçları göreve çağırıyorum. Biz, Enis Berberoğlu'nun yasama faaliyetini yapmak üzere buraya gelmesini, Meclis toplantılarına katılmasını, bir an önce beraat etmesini istiyoruz. Bizim dostumuz, yol arkadaşımız Enis Berberoğlu'nun tablosu buysa, bir milletvekilinin başına bunlar gelebiliyorsa Türkiye'de yaşayan insanların hukuksal anlamda başına neler gelebileceğini düşünmek bile istemiyorum. Eğer bir milletvekili bu denli haksızlıklara maruz kalabiliyorsa 80 milyon insanın hukuk güvencesi sıfır demektir. Buna izin vermemek lazım. Bunu bir milat, başlangıç olarak görmek lazım."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :