CHP Mersin Milletvekili Kuyucuoğlu:

CHP Mersin Milletvekili Kuyucuoğlu:

"Yurt dışındaki müzelerde ülkemizdeki ibadethane ve kabirlerden kaçırılmış sergilenen eserleri gördük"

TBMM (AA) - CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, yurt dışındaki müzelerde Türkiye'deki ibadethane ve kabirlerden kaçırılmış eserleri gördüklerini söyledi.

Kuyucuoğlu, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, yurt dışına kaçırılan kültür varlıklarının iadelerinin sağlanması amacıyla güçlü bir siyasi irade ortaya konularak, komisyon oluşturulduğunu anımsattı.

Komisyon olarak Danimarka, Almanya, Paris, Londra'daki müzelerini ziyaret ettiklerine değinen Kuyucuoğlu, "Yurt dışındaki müzelerde ülkemizdeki ibadethane ve kabirlerden kaçırılmış sergilenen eserleri gördük." diye konuştu.

Kuyucuoğlu, tarihi eserlerin yurt dışına çıkarılmasının engellenmesini isteyerek, pazar konumundaki ülkelerin takibinin sağlanması gerektiğini belirtti. Yurt dışındaki müzelerin veri tabanından Anadolu menşeli eserlerin takip edilmesini isteyen Kuyucuoğlu, şunları kaydetti:

"1970 sonrası ve ibadethanelerden çalınan eserler talep edilmeli. Dış siyasi görüşmelerde Cumhurbaşkanı ve Başbakanın konu ile ilgili dosyasının olması gerekiyor. Anadolu kökenli eserlerin yılın belli zamanlarında Türkiye'de sergilenmeli. Amacımız, ülkemizdeki tarihi eser kaçakçılığının önlenmesi, mevcut varlıklarımızın korunması ve ülkemizin bu pazarda, kaynak ülke olmaktan çıkarılmasıdır. Ülkemizden kaçırılan tarihi eserlerin tespiti ve iadesinin sağlanması için kararlı ve etkin adımların atılması önemlidir. Uluslararası alanda yapılacak girişimler için komisyonumuzun çalışması yönlendirici olacaktır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :