CHP Manisa Milletvekili Biçer:

CHP Manisa Milletvekili Biçer:

"500 bin Hepatit C'li vatandaşımızın yeni ilaçlara ulaşmasını sağlamak üzere acil harekete geçilmelidir. Yapılması gereken, hasta için hayati önemde olduğu bilimsel olarak ispatlanmış ilaçların ödemesinin devlet tarafından yapılmasıdır"

TBMM (AA) - CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, "500 bin Hepatit C'li vatandaşımızın yeni ilaçlara ulaşmasını sağlamak üzere acil harekete geçilmelidir. Yapılması gereken, hasta için hayati önemde olduğu bilimsel olarak ispatlanmış ilaçların ödemesinin devlet tarafından yapılmasıdır" " dedi.

Biçer, TBMM'de partisinin bazı doktor milletvekilleri ve Hepatit C hastalarıyla üzerlerine "Hepatit C" yazan tişörtler giyerek basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya Hepatit C'li hastalarla ilgili hazırlanan animasyon filmini izlettirerek başlayan Biçer, yeni kuşak Hepatit C ilaçlarının, SGK'nın ödeme kapsamında olmadığını ve bu nedenle hastaların mağdur olduklarını söyledi.

Türkiye'de kayıtlı 35 bin Hepatit C'li hasta bulunduğunu bildiren Biçer, 500 bin civarında kişinin de Hepatit C virüsü taşıdığını bilmeden yaşadığının öngörüldüğünü aktardı.

Hepatit C hastalarının teşhisin ardından toplumdan dışlandıklarına, sosyal sorunlar yaşamaya başladıklarına işaret eden Biçer, dünyada bu hastalığın tedavisinde devrim niteliğinde gelişmeler yaşandığını, yeni kuşak antiviral ilaçlarla tedavi oranlarının yüzde 40'dan, yüzde 95'e çıktığını anlattı.

Hastalığın bu ilaçlarla tedavisinin maliyetinin 120 bin lira olduğuna dikkati çeken Biçer, "SGK bu ilacın bedelini ödemiyor. Ancak hastalık siroz nedeniyle karaciğer nakli ya da kanser evresine geldiğinde tedavi giderlerini karşılıyor. Daha fazla gecikmeden ve ek düzenleyici engeller koymadan 500 bin Hepatit C'li vatandaşımızın yeni ilaçlara ulaşmasını sağlamak üzere acil olarak harekete geçilmelidir. Yapılması gereken hasta için hayati önemde olduğu bilimsel olarak ispatlanmış ilaçların ödemesinin devlet tarafından yapılmasıdır" diye konuştu.

CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın ve Muğla Milletvekili Nurettin Demir de söz alarak hastalığın ileri safhalardaki tedavisinin ya da organ naklinin daha maliyetli olduğunu vurgulayarak, koruyucu hekimliğin önemine işaret ettiler.

Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil de sosyal devletin görev ve sorumluluğunun, vatandaşın sağlık ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu belirterek, ilacın fiyatı ne kadar olursa olsun devlet tarafından karşılanması ve hastaların mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini söyledi.

Kayseri Milletvekili Çetin Arık ise sağlıkta performans sistemini eleştirerek, bu sistem içinde koruyucu hekimliğe önem verilmediğini, hatta görmezden gelindiğini savundu.

Toplantıda söz alan Hepatit C hastaları da yaşadıkları zorlukları anlattı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :