CHP, kayıpların araştırılmasını istedi

CHP, kayıpların araştırılmasını istedi

TBMM (AA) - CHP, kayıplar konusunun gerçek boyutlarıyla ortaya çıkarılması, faillerin belirlenmesi ve BM Herkesin Zorla Kaybetmelere Karşı Korunması Hakkında...

TBMM (AA) - CHP, kayıplar konusunun gerçek boyutlarıyla ortaya çıkarılması, faillerin belirlenmesi ve BM Herkesin Zorla Kaybetmelere Karşı Korunması Hakkında Uluslararası Sözleşme'nin imzalanması için girişimlerin sürdürülmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını talep etti.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve arkadaşlarının imzasıyla hazırlanan Meclis Araştırma Önergesi TBMM Başkanlığına sunuldu.

Önergenin gerekçesinde, BM'nin zorla kaybetmeyi, "devlet görevlilerinin ya da devletin yetkilendirmesi, desteği veya göz yummasıyla hareket eden kişilerin ya da kişi gruplarının gözaltına alma, tutuklama, kaçırma ya da diğer herhangi bir biçimde özgürlükten yoksun bırakması ve bu durumdaki bir kimseyi, özgürlükten yoksun bırakmayı kabul etmenin reddedilmesi veya kaybedilen kişinin akıbetinin ya da nerede olduğunun gizlenmesiyle, hukukun koruması dışına çıkarması" olarak tanımladığı belirtildi.

Zorla kaybetme suçunun, 12 Eylül darbesinden bu yana Türkiye’nin gündeminde olduğuna dikkati çekilen gerekçede, "İnsan Hakları Derneğinin verilerine göre zorla kaybetme olaylarının yıllara göre dağılımı 1991 yılı 4, 1992 yılı 8, 1993 yılı 36, 1994 yılı 229, 1995 yılı 121, 1996 yılı 68, 1997 yılı 45, 1998 yılı 9 kişi. Türkiye'de Cezasızlık Mevzuatı raporunda yer alan verilere göre ise 1980-1990 yılları arasında zorla kaybetme suçuna maruz kalan kişi sayısı 33'tür. Gözaltında kayıpların en yoğun olduğu yıllar ise sırasıyla 1994 yılı 518 kişi, 1995 yılı 232 kişi, 1996 yılı 170 kişi şeklindedir."ifadeleri kullanıldı.

Zorla kaybetmeye ilişkin çeşitli kuruluşlarca yapılan araştırmalara da yer verilen önergenin gerekçesinde zorla kaybetmenin uluslararası camiada insanlık suçu kabul edildiği ve ağır bir hak ihlali olarak görüldüğü vurgulandı.

Önergede, şunlar kaydedildi:

"Türkiye'nin zorla kaybetme ayıbından kurtulması için gerekli önlemlerin alınarak, kayıplar konusundaki gerçek durumun ortaya çıkarılması, faillerin bulunması, BM Herkesin Zorla Kaybetmelere Karşı Korunması Hakkında Uluslararası Sözleşme'nin imzalanması için girişimlerin sürdürülmesi ve mağdurların mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması için gereğini saygılarımızla arz ve teklif ederiz."



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :