CHP İstanbul Perşembe Söyleşileri

CHP İstanbul Perşembe Söyleşileri

CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke:- "Türkiye'nin bölgedeki güç olarak, bölgeye barış getirirken, bunu ekonomik yollarla getirebileceğini somut olarak ortaya koyabilecek projelere ihtiyaç var. Merkez Türkiye Projesi, 7 Haziran öncesi ihtiyaçların derinleşti

İSTANBUL (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, Türkiye'nin bölgeye barışı ekonomik yollarla getirebileceğini somut olarak ortaya koyabilecek projelere ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Merkez Türkiye Projesi, 7 Haziran öncesi ihtiyaçların derinleştiği bir Türkiye'de, Çin'de başlayan ve bütün dünyaya yayılan ekonomik zorlukların da üstesinden gelmek için bölgeye zenginlik kazandıracak bir proje" dedi.

CHP İstanbul İl Başkanlığı tarafından düzenlenen "CHP İstanbul Perşembe Söyleşileri", Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımıyla yapıldı.

Toplantıda Böke, CHP'nin "Merkez Türkiye" projesine ilişkin bilgi verirken, projenin, "Fikirlerin bir araya gelebilmesini sağlamak için bu fikirleri barındıran insanların buluşacağı merkezler oluşturmak" temasından yola çıktığını dile getirdi.

Böke, Türkiye'nin kalbinin Anadolu'da atmasını sağlamasının yanı sıra İstanbul'un yükünü hafifleterek "Önce Türkiye" diyen projenin, "bölgenin çok ihtiyaç duyduğu fikir alışverişleri, sohbetler, yeni fikirlerden doğan ürünlerin farklı pazarlara erişimi için bir dizi altyapı yatırımı yapılması ve bu yolla dünyanın kalbinin Anadolu'da atmasını sağlayacak bir proje" olduğunu söyledi. 

Son 3 ayda yaşananların projenin önemini daha da artırdığına işaret eden Böke, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'nin dünyaya bağlantılarının artırılması gerekiyor. Türkiye'nin bölgedeki güç olarak, bölgeye barış getirirken, bunu ekonomik yollarla getirebileceğini somut olarak ortaya koyabilecek projelere ihtiyaç var. Merkez Türkiye Projesi, 7 Haziran öncesi ihtiyaçların derinleştiği bir Türkiye'de, Çin'de başlayan ve bütün dünyaya yayılan ekonomik zorlukların da üstesinden gelmek için bölgeye zenginlik kazandıracak bir proje. Fikirleri ve insanları bir araya toplayacak ve o insanların orada yaşamayı kendilerinin tercih edeceği bir merkez kurulması gerekiyor." 

- "Proje, daha iyi bir geleceğin ilk adımı" 

Genel Başkan Yardımcısı Böke, enerjisini kendisi üreten şehrin doğal çekim merkezi olacağını belirterek, "sürdürülebilir" ve "yüksek kaliteli yaşama geçiş" projesi olan Merkez Türkiye'nin, ülkenin alışık olduğu, sadece inşaatla anılan mega projelerden farklı olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin yeni bir ekonomik anlayışa ihtiyaç duyduğunu dile getiren Böke, şöyle devam etti:

"Proje 2017'de başlayacak. Neden 2017 derseniz... Türkiye'nin kanayan bir çok ekonomik yarası var. Bizim ilk önce yapmamız gereken, dağılmış olan gelir bozukluğunu düzeltmek, sosyal adaleti tesis etmek, ekonomide yeniden yatırımların canlanması için hukuku tesis etmek, hukukun üstünlüğü, demokrasi ve özgürlüğü bir Türkiye gerçeğine dönüştürmekle yükümlüyüz. İlk 1 yılda bunları yapacağımız için bu projeye başlamayı biraz geciktirmiş oluyoruz. Mekan dile getirmiyoruz çünkü bir rant kapısı olarak bir proje sunmuyoruz. Biz, Türkiye'nin ihtiyaçlarından doğan bir proje sunuyoruz. Bu projenin nerede yapılması gerektiğine dair kararı siyasetçi veremez. Bu karar, teknik bir karardır ve o teknik kararı da işin ehline bırakmak gerekir. 2017'de üstyapı ve altyapı yatırımlarına başlandığında zaten ekonomi hemen canlanacak. 2019'da şehir, yaşayan bir şehre dönüşecek. Bizim ziyaret edeceğimiz, belki de yaşamayı isteyeceğimiz bir şehir, normal koşullarda bir sonraki seçimden önce, 2019'da esasında Türkiye'de hayat bulmuş olacak."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, Merkez Türkiye'yi "1 yatırıp 5 alınan proje" şeklinde tanımlayarak, "6 milyon işsizimizin 2 milyon 200 binine sadece bu proje ile istihdam yaratmak mümkün. Bu proje, içi boşalmış Anadolu'yu hayatla doldururken, İstanbul'un çok ağır yükünü de hafifleterek, Türkiye'nin daha sürdürülebilir, daha eşit, her bölgesinin coğrafi olarak zenginliğe ortak olduğu bir gerçek yaratarak, Türkiye'de bir çok kanayan yaraya da merhem olacaktır. 'Bunun sonunda ne olacak?' derseniz, zengin olacağız. Şimdi 10 bin dolar olması için zorlandığımız gelirimiz, şu anda 10 bin doların altına düşmüş vaziyette, bu projeyle 30 bin doların üzerine çıkıyor. O bölgede üretim yapanların geliri 33 bin dolara yaklaşıyor. Bu proje, daha iyi bir geleceğin ilk adımı" dedi.

Böke, soruları yanıtlarken, anketlerin seçmenin, CHP'nin bütün projelerini "çok güzel" bulduğunu gösterdiğini aktararak, projelerin seçmen tarafından yüzde 80 duyulduğunu aktardı.

- "Merkez Türkiye, ufuk projesi"

CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın da seçime girecek diğer partilerin hiçbirinde, CHP'nin Kürt sorunun çözümüyle ilgili olarak ortaya koyduğu çözüm modelinin ve bir ufuk, gelecek projesinin bulunmadığını savundu.

"Merkez Türkiye" projesinin bir ufuk projesi olduğunu belirten Karayalçın, 1 Kasım'da yapılacak seçimde projesinin yurttaşların bilgisine sunulacağını vurguladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı